Άγιος Δημήτριος: Προτροπή για προσέλευση των πιστών στο Ναό τα Φώτα (VIDEO)
«Δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την έκτακτη συνεδρίασή της

Προτροπή για επίσκεψη των πιστών στο Ναό του Αγίου Δημητρίου μετά την Θεία Λειτουργία (από τις 10πμ και μετά) για Θεία Κοινωνία και Αγιασμό των Φώτων, από τον πατήρ Ματθαίο. “Και να το κάνετε με αρχοντιά, με λεβεντιά, όχι με φόβο, ούτε να σκεφτόσαστε τι μπορεί να συμβεί. Η πίστη μας είναι πάνω και από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους πολιτικούς” ανέφερε στην σημερινή του ομιλία ο ιερέας.

Η ομιλία του πατήρ Ματθαίου:

“Την Τετάρτη που είναι η μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων το πρωί θα τελέσουμε μία Θεία Λειτουργία, εφόσον δεν έχουμε την δυνατότητα λόγω των μέτρων να έχουμε πιστούς στο ναό μας, επισήμως.Στις 06:45 θα αρχίσει ο Όρθρος, αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία και θα κλείσουμε με τον αγιασμό των Φώτων. Προσέξτε: Δεν πάμε να κάνουμε κακό, ούτε πάμε να χαζέψουμε στις βιτρίνες, ούτε να κάνουμε πάρτι στο κέντρο της πόλης. Πάμε να κάνουμε αυτό που επιτάσσει η πίστη μας.

Η πίστη μας είναι πάνω και από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους πολιτικούς. Είμαστε πολίτες πρώτα του ουρανού και μετά της γης.

Δεν αρνούμαστε τα δικαιώματά μας τα πνευματικά, ούτε φοβόμαστε. Θα βγούμε αξιοπρεπώς όπως ορίζουν τα υγειονομικά μέτρα, θα έρθουμε στον ναό γιατί για εμάς η μέρα αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι η φανέρωση της Αγίας Τριάδος και δεν μπορεί να βρίσκεται πιστός κλεισμένος μέσα στο σπίτι του και φυλακισμένος μέσα σε αυτό, αλλά θα έρθει στον ναό, θα ασπαστεί, θα ανάψει το κερί του, θα κοινωνήσει και θα πάρει τον αγιασμό.

Και να το κάνετε με αρχοντιά, με λεβεντιά, όχι με φόβο, ούτε να σκεφτόσαστε τι μπορεί να συμβεί. Στο φινάλε ότι και να συμβεί θα κάνουμε θυσία, για να αποδείξουμε ότι για μας η πίστη μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ότι και να συμβεί την πίστη μας εμείς θα τηρήσουμε. Και δεν ασχολούμαστε ούτε με σχόλια ούτε με διάφορα φτηνά ρεπορτάζ που ενδεχομένως να γίνουν την ημέρα εκείνη”.

Την απόφασή της να διατηρήσει ανοικτούς τους ναούς και να λειτουργήσουν τα Θεοφάνεια σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί προ των εορτών και είχαν περιληφθεί σε ΚΥΑ έκανε γνωστή μετά την έκτακτη συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ετσι, επιμένει ότι παρά τα νέα κυβερνητικά μέτρα οι ναοί θα λειτουργήσουν με 50 άτομα οι μητροπολιτικοί, με 25 οι μεγάλοι και με τους περιορισμούς του 1 ετόμου ανά 15 τετραγωνικά, οι υπόλοιποι και πάντα με τους περιορισμούς που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

Ειδικότερα, η Σύνοδος μετά την έκτακτη συνεδρίασή της εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

  1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509). Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
  2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.
  3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.
  4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.