Υπόθεση Ελένης Παπαδάκη – Μια δραματική εκτέλεση 76 χρόνια πριν




(Δημοσθένης Κούκουνας/ slpress.gr) Μεγάλη ηθοποιός; Μεγάλη τραγωδός; Μόνο; Η Ελένη Παπαδάκη υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός της σύγχρονης ιστορίας – σύμφωνα με την κρίση κοινού και κριτικών που είχαν τη δυνατότητα να μαγευτούν από την ερμηνεία της, αλλά και όσων ειδημόνων θα μπορούσαν να αποτιμήσουν το ανυπέρβλητο και πολυσύνθετο ταλέντο της. Με το πρόσθετο στοιχείο, ότι ο τραγικός και βίαιος θάνατος την βρήκε σε ηλικία μόλις σαράντα ετών και συνεπώς θα είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στα επόμενα χρόνια…

Συμπληρώνονται εβδομήντα πέντε ακριβώς χρόνια από το έγκλημα εκείνο και ως Έλληνας πολίτης λυπούμαι που δεν έχει διερευνηθεί εξαντλητικά, όχι μόνο ως προς τους θύτες, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, αλλά και ως προς τα ελατήρια όσων το σκηνοθέτησαν, το μεθόδευσαν και τελικώς το εκτέλεσαν.

Αν δεχόμαστε ότι η Ιστορία διδάσκει, η πρώτη προϋπόθεση είναι η διακρίβωση της ιστορικής αλήθειας. Και εδώ δεν έχουμε απλώς την υλοποίηση μιας κακουργηματικής πράξης, ούτως ή άλλως καταδικαστέας, αλλά και μιας ηθικά κολάσιμης συκοφαντικής εκστρατείας εις βάρος του θύματος που αναπαράχθηκε συστηματικά πριν, αλλά και μετά από τη δολοφονία της.

Ακόμη και έως σήμερα ακούγονται ισχυρισμοί ψευδείς και κακοήθεις μεν, καθόλου μα καθόλου πειστικοί, αλλά ψελλίζονται. Μπορεί η βάρβαρη εκείνη δολοφονία να εντάσσεται στο πλαίσιο της έξαρσης των Δεκεμβριανών και να είναι γνωστοί οι αυτουργοί, αλλά από εκεί και πέρα τα προηγούμενα στάδια της εξόντωσης της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού συσκοτίζονται. Δεν είναι αδιαμφισβήτητο ποιο ακριβώς ήταν το πρόσωπο έδωσε τη διαταγή της εκτέλεσης.



Ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός δικάσθηκε, καταδικάσθηκε εις θάνατον και εκτελέσθηκε. Ο προϊστάμενός του όμως, εκείνος που διέταξε το έγκλημα δεν έδωσε ποτέ λόγο. Εν μέσω πολλών ασαφειών και αντιφάσεων, μεταγενέστερα έχει προβληθεί με προφανή σκοπιμότητα η εικόνα ότι επρόκειτο περί του τοπικού διοικητή της πολιτοφυλακής, ο οποίος μάλιστα εκτελέσθηκε από τους δικούς του με την αφορμή αυτής της δολοφονίας ή άλλες ενέργειες. Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο: slpress.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.