Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου: Γιατί παραιτήθηκα από άμισθος σύμβουλος για τα αδέσποτα




Δημοσιεύουμε την επιστολή παραίτησης που έστειλε στο notia.gr, ο άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Ηλιούπολης, Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου:

Καλησπέρα σας
Ονομάζομαι Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου, είμαι άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Ηλιούπολης, για θέματα Αδέσποτων και Αστικής Πανίδας και προ 2 ημερών υπέβαλα την παραίτησή μου, τόσο από την παράταξη του Γ. Χατζηδάκη, «ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» όσο και την θέση του άμισθου
συμβούλου, για θέμα Αδέσποτων και Αστικής Πανίδας. Επαγγελματικά, ιδιωτεύω και είμαι οικονομολόγος- ελεγκτής κάπου 22 έτη και υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ.
Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν
• αφενός με την πολιτική στροφή της παράταξης, ξεκάθαρα προς τα αριστερά και μάλιστα προς ένα κομμάτι της παλαιοκομματικής αριστεράς και πασόκ που όλοι προσπαθούμε να απαλλαχθούμε από τα δεινά που έφερε στην χώρα
• Αφετέρου με την απαράδεκτη σε προσωπικό επίπεδο συμπεριφορά, ορισμένων ανθρώπων απ την παράταξη με ύβρεις και χλεύη – για την οποία ο Γιώργος δεν πήρε ποτέ θέση καθώς και
• Τις τελευταίες του επιλογές ανθρώπων για τι οποίες διαφωνώ πλήρως, τη στιγμή που στην παράταξή του, αλλά και στο ΕΝΑΚ είχε καταλληλότερους ανθρώπους και επιστήμονες να αναλάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις.
Προσωπικά ποτέ δεν έδρεψα δάφνες, ούτε απαίτησα κάποια θέση στον δημοτικό μηχανισμό.
Αφέθηκε στην διακριτική ευχέρεια, των πιο έμπειρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, και υποθετικά ικανότερων. Η αλήθεια είναι ότι λόγω επαγγελματικών και ακαδημαϊκών υποχρεώσεων ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερος από εκείνος που τελικά ξοδεύουν πολλοί εκ των στελεχών της διοίκησης Χατζηδάκη.
Τέλος η παραίτησή μου έχει να κάνει και με την δική μου αντίληψη για την διαχείριση των αδέσποτων. Νιώθοντας ότι η δική μου πολιτική διαφοροποίηση μάλλον με κάνει ανεπιθύμητο στην παράταξη- επιλέγω να παραιτηθώ ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πολιτική
έναντι των αδέσποτων που νοιάζομαι περισσότερο απ όλα. Δεν θέλω η δική μου, άποψη, να αποτελέσει το οποιοδήποτε εμπόδιο για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς που τόσο νοιάζομαι. Ήδη εδώ και καιρό έχω σχεδόν μηδενική ενημέρωση ακόμα και για τα θέματα ευθύνης μου. Πάμε λοιπόν στον απολογισμό.
• Καταγράφηκε – σε συνεργασία με τους εθελοντές, πληθυσμός περίπου 3.500 αδέσποτων γατών οι οποίες σιτίζονται σε περίπου 90 αποικίες από εθελοντές με προσωπικούς τους πόρους. Από αυτές περίπου 1.500 είναι στειρωμένες και αναλόγως εμβολιασμένες πάλι με πόρους των εθελοντών- ο οποίοι προστρέχουν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καμία αρωγή. Ο συνολικός πληθυσμός υπολογίζεται περίπου διπλάσιος.
• Σκύλοι αδέσποτοι στην Ηλιούπολη δεν υπάρχουν λόγω της τιτάνιας προσπάθειας της ΖΕ.ΗΛ όλα αυτά τα έτη.
• Έγινε – μερική και ανεπαρκής είναι αλήθεια- προσπάθεια να βοηθηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ΖΕ.ΗΛ για το έργο της.
• Δόθησαν περισσότερο από 3,5 τόνοι τροφών στους ανωτέρο εθελοντές, κάτι – που μη γελιόμαστε είναι σταγόνα στον ωκεανό- αλλά είναι κάτι και γίνεται πρώτη φορά.
• Δόθησαν βεβαιώσεις μετακίνησης και θα δοθούν άμεσα ταυτότητες εθέλοντή του δήμου, στους φροντιστές των ανωτέρω αποικιών.
• Προχωρήσαμε- πάντα και με πόρους των ιδιωτών- φροντιστών- εθελοντών, που αποτελεί
την πλειονότητα- σε στειρώσεις πληθυσμών άνω των 200 γατιών μέσα σε ένα έτος καθώς και ανάλογους εμβολιασμούς.
• Προσπαθήσαμε να κάνουμε συναντήσεις με θεσμικούς και μη θεσμικούς φορείς για την προώθηση δράσεων.
• Ανταπόκριση σε 12 περιστατικά εκφοβισμού, εθελοντών από συμπολίτες μας προκειμένου να υπάρξει στήριξη στο έργο τους.
• Ανταπόκριση σε περιστατικά διάσωσης, κυρίως νεαρών γατιών, χωρίς καμία αρωγή από υπηρεσίες του δήμου- παρ όλες τι φιέστες που ενδεχομένως είδατε κατά καιρούς στα social media.
Μέσα στην στρατηγική στόχευση, τουλάχιστον τη δική μου- υπήρχαν και οι παρακάτω δράσεις οι οποίες όμως δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και τις κοινοποιώ προκειμένου να αποτελέσει μνημόνιο δέσμευσης στην δημοτική αρχή
• Ένταξη της Φιλοζωίας στα σχολεία με την συνδρομή και της ΖΕ.ΗΛ. αλλά και της νεοσύστατης ομάδας γατοεθελοντών που έχει δρομολογηθεί από πρωτοβουλία εθελοντών με συντονισμό της κας Σιγάλα.
• Δημιουργία αντίστοιχου τμήματος «αστικής πανίδας» στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων, με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους του δήμου
• Εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας σε περιστατικά βασανισμού
• Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για απλών περιστατικών, εμβολιασμούς και πρώτες βοήθειες σε αδέσποτα ή οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας που έχουν κατοικίδιο
• Δημιουργία βάσης δεδομένων για την υιοθεσία αδέσποτων και συνεργασία με φιλοζωικές του εξωτερικού.
• Επίτευξη καλύτερων τιμών για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων μέσω προγράμματος κινήτρων και ανταποδοτικότητας.
• Δημιουργία λειτουργικής εφαρμογής – όχι σαν την μη λειτουργική που υπάρχει τώρα fix my city- που να καταγράφει περιστατικά πληθυσμών.
• Παρέμβαση στις γειτονιές της Ηλιούπολης και κυρίως στις ξεχασμένες γειτονιές της άνω Ηλιούπολης, των Εργατών Τύπου και Αγίου Κωνσταντίνου στην κάτω Ηλιούπολη και της Αγίας Μαρίνας, για παρεμβάσεις χαμηλής ταχύτητας ή αποτροπής των διερχόμενων
οχημάτων – με μεγάλη ταχύτητα- προς όφελος κατοίκων και κατοικίδιων.
• Διεκδίκηση του ανώτατου ποσού όπως μας δίνει την δυνατότητα το πρόγραμμα
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, για τροφές εμβόλια και κτηνιατρική μέριμνα.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αποστόλη Στασινόπουλο για την συνεργασία μας.
Τέλος θα ήθελα να προστρέξω, όλους τους συμπολίτες μου να δώσουν λίγη σημασία σε αυτά τα ματάκια και τις αθώες ψυχές που μας κοιτάζουν κάτω από αυτοκίνητα, δίπλα σε σκουπιδοτενεκέδες και γυρνάνε τρομαγμένα ανάμεσά μας. Και εάν δεν αγαπάτε τα ζώα, τότε τουλάχιστον μην τους κάνετε δυσκολότερη τη ζωή. Μην τα κυνηγάτε, μην τα βασανίζετε.
Παίζουν τεράστιο ρόλο στην αστική πανίδα- ειδικά οι γάτες, κάθε εξαφάνισή τους από την αστική δομή- ιστό συνοδεύτηκε ιστορικά με λοιμούς και μεγάλες ασθένειες. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμβόλιο που περιμένουμε τόσο να μας σώσει, θα περάσει απ τα πειράματα που ήδη γίνονται στα πλάσματα αυτά. Για αυτό και μόνο τους οφείλουμε σεβασμό – αν μη τι άλλο.
Θεοχάρης Χατζηγρηγορίου
Mail to: [email protected]



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.