Τα ταμεία των σούπερ μάρκετ μετατρέπονται σε… ΑΤΜ




Ξεκίνησαν ως καταστήματα τροφίμων και άλλων βασικών ειδών για το σπίτι, στη συνέχεια έβαλαν στα ράφια τους είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα, μετατράπηκαν εν μέρει σε εστιατόρια και πλέον εξελίσσονται ακόμη και σε… τράπεζες. Ο λόγος, φυσικά, για τα σούπερ μάρκετ που πλέον και στην Ελλάδα, ακολουθώντας τη διεθνή τάση, παρέχουν ολοένα και περισσότερες βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, όπως είναι η ανάληψη, αλλά ακόμη και η κατάθεση μετρητών.

Χθες ανακοινώθηκε η είσοδος στην ελληνική αγορά της γερμανικής εταιρείας viafintech (γνωστή στη Γερμανία με το εμπορικό σήμα Barzahlen), η οποία σε συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Bazaar θα προσφέρει στους πελάτες της δεύτερης την υπηρεσία viacash. Τι είναι αυτή η υπηρεσία; Ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει ανάληψη αλλά και να καταθέτει χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό με χρήση του smartphone του στα 110 καταστήματα που διαθέτει η αλυσίδα Bazaar σε όλη την Ελλάδα. Πώς θα γίνει αυτό.

Η viacash θα συνεργαστεί με κάποιες τράπεζες. Ο καταναλωτής θα πρέπει να κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή της αντίστοιχης τράπεζας και από το μενού της εφαρμογής της τράπεζας θα μπορεί να επιλέγει την εν λόγω υπηρεσία. Μάλιστα, η κάθε τράπεζα μπορεί να έχει διαφορετική ονομασία για την υπηρεσία αυτή. Μόλις επιλέξει την υπηρεσία, θα διαλέγει εάν θέλει να κάνει ανάληψη ή κατάθεση και θα συμπληρώνει το ποσό που επιθυμεί. Αυτομάτως θα βλέπει στο κινητό του έναν γραμμωτό κώδικα (barcode), τον οποίο θα επιδεικνύει στο ταμείο του καταστήματος και θα ολοκληρώνει τη συναλλαγή του. Το μέγιστο όριο ανάληψης έχει οριστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε 300 ευρώ και το μέγιστο όριο κατάθεσης σε 999 ευρώ. Η συνεργασία με τις τράπεζες βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και η νέα υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει να είναι διαθέσιμη σε μια εβδομάδα.

Την υπηρεσία viacash μπορούν επίσης να ενσωματώσουν ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά και εταιρείες κοινής ωφελείας, τηλεπικοινωνιών κ.ο.κ. προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες έναν εύκολο τρόπο πληρωμής των λογαριασμών τους σε μετρητά ή λήψης επιστροφών χρημάτων σε μετρητά στα καταστήματα με τα οποία θα συνεργάζεται η viacash.



Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Πέππα, γενικό διευθυντή της viacash για την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία έχει υψηλές προοπτικές επιτυχίας στην Ελλάδα, καθώς τα μετρητά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα πληρωμής. Σύμφωνα με το World Cash Report, το 77,6% των συναλλαγών της ελληνικής αγοράς πραγματοποιείται με μετρητά (στοιχεία 2018). Επιπλέον, το 60% των διαδικτυακών αγορών πραγματοποιείται με αντικαταβολή. Ενας άλλος παράγοντας που θεωρείται ότι μπορεί να κάνει ελκυστική την εν λόγω υπηρεσία που θα παρέχεται από τα σούπερ μάρκετ Bazaar είναι ότι τη δεκαετία 2008-2018 μειώθηκε στην Ελλάδα το δίκτυο των μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) κατά 38,9%.

H viafintech, εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, ιδρύθηκε το 2011 και ένα χρόνο μετά αναπτύχθηκε το προϊόν viacash που στη Γερμανία είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία Barzahlen και πλέον διατίθεται μέσα από μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία και στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η αλυσίδα σούπερ μάρκετ My Market ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με τη Viva Wallet για τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 100 ευρώ από τα ταμεία των καταστημάτων. (Δήμητρα Μανιφάβα/kathimerini.gr)

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Τα ταμεία των σούπερ μάρκετ μετατρέπονται σε… ΑΤΜ

  • 04/11/2020 at 2:57 μμ
    Permalink

    Καιρος ηταν να μπορω να πηγαινω και στην τραπεζα και να αγοραζω γαλα, τυρια και χλωρινη.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.