Νέα Σμύρνη: Ποιος ήταν ο αρχιστράτηγος που έκλεψαν την προτομή του




Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί η κλοπή από την καρδιά της πόλης, της ορειχάλκινης προτομής του Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, που ήταν τοποθετημένη σε μαρμάρινη βάση στο πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης, μπροστά από την Εστία.
Άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία κόσμου λόγω της καραντίνας, έκλεψαν την προτομή του Αρχιστράτηγου που υπήρξε μία χαρισματική και ηγετική φυσιογνωμία, διεθνούς κύρους.

Ήταν ο Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού από το 1918 και κατόπιν αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας ως τον Νοέμβριο του 1920. Μετά την υπογραφή της ανακωχής του Μούδρου, ανέλαβε τη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στην εκστρατεία της Κριμαίας και τη μεταφορά του στρατού από τη Μακεδονία στη Μικρά Ασία.

Η συμβολή του στη Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς ανέλαβε τις πρώτες επιχειρήσεις ως επικεφαλής του Α΄ κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου τους Σμύρνης. Την περίοδο της διοίκησής του, η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης, περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού στρατού.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας Σταύρος Τζουλάκης καταδίκασε την κλοπή και δήλωσε: «Η πράξη αυτή αποτελεί μια ευθεία προσβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και είναι απολύτως καταδικαστέα. Η τοποθέτηση της προτομής αποτελούσε οφειλόμενη απόδοση τιμής. Η αστυνομία θα εξιχνιάσει την υπόθεση και ο Δήμος, είμαι βέβαιος, θα τοποθετήσει ξανά την προτομή».



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.