Κλειστά ως τις 30 Νοεμβρίου δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Κανονικά τα ειδικά σχολεία




Την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, μετά και την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι μετακινήσεις. Ανοιχτές θα παραμείνουν όλες οι μονάδες ειδικής εκπαίδευσης.

Όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί όπου θα προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Σε αυτό το σημείο η κα Κεραμέως ευχαρίστησε την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθεί αύριο, όπως είπε.



Όσον αφορά στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση η υπουργός ανέφερε ότι από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του εκάστοτε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.
Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – καθώς στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40′), και θα πραγματοποιείται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα για τα Δημοτικά, και 2 το μεσημέρι με 4:20 το απόγευμα για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Σχετικά με την απόφαση να γίνονται τα μαθήματα σε μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο η κα Κεραμέως ανέφερε ότι πάρθηκε «για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη».

Η υπουργός υπενθύμισε ότι εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαρίστησε θερμά τους παρόχους για αυτό. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση, ενώ σημείωσε ότι από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και ειδικών.
«Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας ότι «προέχει η δημόσια υγεία». «Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε ότι για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Ο ίδιος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού. Παράλληλα, ανέφερε πως ότι ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους ισχύει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. (Πηγή: ert.gr)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.