Εφιάλτης χωρίς τέλος: Συναγερμός στην Καστοριά – Θετικοί 10 εργαζόμενοι σε φάρμες μινκ
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες μινκ στη Δ. Μακεδονία προέκυψαν τα παρακάτω:

Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά, διαγνώσθηκαν 10 θετικά δείγματα.
Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε εκτροφέας γουνοφόρων ζώων στην περιοχή του δήμου Βοΐου. Κλιμάκιο την Κτηνιατρικής υπηρεσίας έχει μεταβεί στην φάρμα εκτροφής των ζώων για την διερεύνηση του περιστατικού. Στην φάρμα βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, ενώ αλλα φέρουν συμπτώματα. Το κλιμάκιο θα προβεί στην εξέταση των ζώων για να διαπιστώσει τα αίτια.


Άλιμος: Μια όμορφη πόλη με όμορφους ανθρώπους – Aπολογισμός έργου 2014 – 2023
Στο μευταξύ, rapid test όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους εκτροφείς βιζόν, με εντολή του ΕΟΔΥ, όπως είχε ανακοινωθεί από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Τα τεστ πραγματοποιούνται σήμερα στην Καστοριά και αύριο στην Κοζάνη.

Ο εκτροφέας που είναι θετικός στον κορονοϊό, παραμένει σε καραντίνα εδώ και μέρες, καθώς προέβη σε τεστ μετά από συμπτώματα που είχε τις προηγούμενες ημέρες.

Η Δανία θανάτωσε εκατομμύρια μινκ λόγω κορωνοϊού – Μεταφέρθηκαν σε μαζικούς τάφους

Πάνω από 17 εκατομμύρια μινκ σφαγιάστηκαν και τοποθετήθηκαν σε μαζικούς τάφους στη Δανία σε μια απελπισμένη προσπάθεια αναχαίτισης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να σταματήσουν τη νέα παραλλαγή Covid-19 με όνομα «Cluster 5» πριν εξαπλωθεί στο γενικό πληθυσμό, αν και μέχρι στιγμής έχει προσβάλει 13 ανθρώπους στη βόρεια Δανία. Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σοκαριστικές εικόνες δείχνουν εκσκαφείς και φορτηγά να ξεφορτώνουν χιλιάδες νεκρά μινκ σε βιαστικά σκαμμένους τάφους, με εργάτες φορώντας στολές προστασίας να ψεκάζουν τα οχήματα με απολυμαντικό υγρό. Οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα ζώα θα ταφούν σε γη που ανήκει στο στρατό της χώρας κοντά στην πόλη Χόλστεμπρο επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κλίβανοι για να αποτεφρωθούν όλα τα νεκρά ζώα.

Το σχέδιο της Δανίας για θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ στη χώρα έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια, μετά την παραδοχή της κυβέρνησης πως στερείται νομικής βάσης για την εντολή. Τουλάχιστον δυο εκατομμύρια μινκ έχουν ήδη θανατωθεί. Αγρότες σε περιοχές της Δανίας που δεν έχουν επηρεαστεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού μπορούν ακόμη να πωλούν γούνα από μινκ, ωστόσο υποχρεούνται να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από τον Ιούνιο έχουν εντοπιστεί πέντε διαφορετικά μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού σε 214 διαφορετικούς ανθρώπους στη Δανία. Από αυτά μόνο ένα -το Cluster 5- έχει την μικρότερη ευαισθησία σε αντισώματα. Δεν είναι ασυνήθιστο για ιούς να μπορούν να μεταπηδούν μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζώων, κάτι που συνέβη επίσης στην περίπτωση του H5N1 ή γρίπης των πτηνών και του H1N1, γρίπης των χοίρων.

Ο μοναδικός σκοπός οποιουδήποτε ιού είναι να αναπαράγεται όσο μπορεί περισσότερο. Οπότε όταν ένα ιός περνά από ένα είδος σε άλλο, μεταλλάσσεται φυσικά για να προσαρμοστεί στο νέο ξενιστή. Με τον Covid-19, μικρές αλλαγές στο DNA συνέβησαν όταν πέρασε στα μινκ.

Αυτό σημαίνει πως όταν ο ιός πέρασε ξανά πίσω στους ανθρώπους η βιολογία του άλλαξε, οπότε μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά με άλλα στελέχη ενώ βρίσκεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτό θα κάνει την ασθένεια πιο μολυσματική ή θανατηφόρα για τους ανθρώπους, ωστόσο προειδοποίησαν πως έχει την συγκεκριμένη δυνατότητα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.