Ποια είναι τα προβλήματα όταν ψάχνετε καθηγητές για ιδιαίτερα;




Ποια είναι τα προβλήματα όταν ψάχνετε καθηγητές για ιδιαίτερα;

Αν ρωτήσετε κάποιον που ψάχνει να βρει καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα είτε για τον ίδιο είτε για το παιδί του, είναι σίγουρο ότι θα σας πει ότι η όλη διαδικασία είναι πολύ κουραστική και γενικά πολύ αγχωτική. Δεν αρκεί να ρωτήσετε έναν γείτονα ή γνωστό και να προσλάβετε τον ίδιο καθηγητή, θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο καθηγητή για σας ή το παιδί σας και αυτό μπορεί να μην είναι αυτός που έχει προσλάβει  ο εν λόγω γνωστός ή γείτονας. Τι είναι όμως ακριβώς αυτό που κάνει τη διαδικασία τόσο δύσκολη; Ποια είναι τα προβλήματα επιλογής καθηγητών για ιδιαίτερα και πως μπορούν να λυθούν; Ας ξεκινήσουμε με κάποια βασικά πράγματα.

Γιατί προτιμώνται τα ιδιαίτερα μαθήματα

Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, στα ιδιαίτερα μαθήματα η «τάξη» αποτελείται μόνο από το μαθητή και τον καθηγητή γι’ αυτό και το μάθημα προχωρά πολύ γρήγορα και μπορεί κανείς να μάθει νέες δεξιότητες ή να αποκτήσει νέες γνώσεις πολύ αποτελεσματικά. Δεν είναι όμως η απουσία των άλλων μαθητών που κάνει τα ιδιαίτερα τόσο αποδοτικά. Δεδομένου ότι ο μαθητής και ο καθηγητής είναι οι μόνοι εμπλεκόμενοι στη μαθητική διαδικασία, αυτή μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες και στο στιλ του μαθητή ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική. Το θέμα όμως είναι να μπορεί να το κάνει αυτό ο δάσκαλος, γιατί δεν μπορούν όλοι οι καθηγητές σε όλους τους μαθητές.



Αφού λοιπόν είδαμε τι κάνει τα ιδιαίτερα μια τόσο καλή λύση, ας δούμε και τε μεγαλύτερα προβλήματα στην επιλογή καθηγητών.

Η μεγάλη προσφορά

Δυστυχώς στη χώρα μας πολλοί πτυχιούχοι είναι στην ανεργία, οπότε και ο αριθμός ατόμων που προσφέρουν ιδιαίτερα μαθήματα είναι πάρα πολύ μεγάλος, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να βρεθεί μπροστά σε δεκάδες επιλογές τις οποίες θα πρέπει και να «ξεσκαρτάρει», αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρο αλλά και αγχωτικό. Μια καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι πλατφόρμες επιλογής καθηγητών αφού εκεί μπορεί κανείς να βρει όλους τους καθηγητές της περιοχής του, να δει τα βιογραφικά και την εξειδίκευση τους και να κάνει πιο εύκολα – σε μεγάλο βαθμό αυτόματα – τη διαλογή και την τελική επιλογή του.

Το μεγάλο κόστος

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πολλές φορές οι αμοιβές που ζητούν οι καθηγητές ιδιαίτερων, οι οποίες πολλές φορές σε συνολικό κόστος μπορεί να ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος ενός φροντιστηρίου. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά σε σχέση με τα φροντιστηριακά, αφού ο μαθητής και ο καθηγητής είναι οι μόνοι εμπλεκόμενοι και είναι πλήρως προσαρμοσμένα στον μαθητή, είναι λογικό λοιπόν να είναι και πιο ακριβά. Γενικά, οι καθηγητές είναι ελεύθεροι να ορίζουν τις τιμές τους, ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε να δείτε αν είναι ανοικτοί σε κάποια μείωση. Καλό θα ήταν ωστόσο η μείωση που θα ζητήσετε να μην είναι υπερβολική, σε βαθμό που να προσβάλει τον καθηγητή.

Οι λάθος συστάσεις

Πολύ συχνά κάποιος προσλαμβάνει έναν καθηγητή ιδιαίτερων επειδή του τον σύστησε κάποιος φίλος ή γνωστός του και μετά από μερικά μαθήματα – ή ακόμη και από το πρώτο – καταλαβαίνει ότι μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος γι’ αυτόν, αλλά δεν θέλει να τον διώξει για να μη χάσει κι άλλο χρόνο με το ψάξιμο. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι μπορεί ένας καθηγητής να είναι καλός για έναν μαθητή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και για όλους. Οι συστάσεις λοιπόν έχουν νόημα μόνο αν γίνονται σε σχέση με τις γνώσεις και τις ικανότητες του καθηγητή και όχι με τη μεταδοτικότητα ή τον τρόπο διδασκαλίας. Ακόμη λοιπόν και αν σας γίνει μια σύσταση, καλό θα ήταν να κάνετε κι ένα δοκιμαστικό μάθημα για να δείτε αν και κατά πόσο ταιριάζετε με τον εν λόγω καθηγητή.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.