Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Αλίμου




«Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα
Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:
Ελευθερία
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:
EΛEYΘEPIA
Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος»

Ο Δήμος Αλίμου σημαιοστολίστηκε και τίμησε κι εφέτος, παρά την πανδημία, την 28η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940 – 1941 που αποτέλεσε την πρώτη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, και προκάλεσε ύμνους προς τους Έλληνες από όλη την υφήλιο.

Όλα τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας τηρήθηκαν ευλαβικά. Στη Δοξολογία που ετελέσθη στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Αλίμου, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας μόνον εκπρόσωπος από κάθε Σύλλογο και φορέα και οι σημαιοφόροι των σχολείων του Αλίμου.

Με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων έγινε αργότερα και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων στη Λεωφ. Ποσειδώνος. Στέφανα κατέθεσαν ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέφανος Διαμαντής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Τομέα κ. Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αλίμου κ. Άκης Πεζάς, ο πρώην Υπουργός και Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο αναπληρωτής – συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλίμου κ. Αντώνης Τζίμος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Μιχαήλ Χριστοφίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου κ. Κώστας Χαρίτος και ο επικεφαλής της παράταξης «Αγώνας για τον Άλιμο» κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.



Αμέσως μετά την κατάθεση των στεφάνων ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης πήρε τον λόγο και μίλησε για την σημερινή μέρα, τον συμβολισμό της, ενώ προσπάθησε περάσει και ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας. «Είμαστε ελάχιστοι σήμερα εδώ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών του κορωνοϊου

. Είμαστε όμως εδώ για να γιορτάσουμε την επέτειο του αγώνα του 1940. Μία επέτειο με διπλό συμβολισμό και ξεκάθαρο μήνυμα.Συμβολίζει την άρνηση στον ολοκληρωτισμό, την αντίσταση στην τυραννία, την κατάφαση στην ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια.

Το μήνυμά της είναι πως ο τόπος μας είναι θαυματουργός όταν ο λαός είναι μονιασμένος. Όπως και οι αγωνιστές τότε κατάφεραν το αδύνατο, να νικήσουν -μία χούφτα άνθρωποι- τη δύναμη του πανίσχυρου, φασιστικού άξονα, έτσι και εμείς μπορούμε να νικήσουμε κάθε εμπόδιο αρκεί να εμπνευστούμε από την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.

Κάποιος, βλέποντας την εικόνα μας σήμερα, ελάχιστα άτομα μπροστά στο Μνημείο των Πεσόντων, θα μπορούσε να γίνει δυσοίωνος. Όμως για μένα, όλο αυτό το θέαμα είναι εντυπωσιακό και συγκινητικό. Μας αξίωσε ο Θεός και φέτος να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να γιορτάσουμε τον αγώνα για την ελευθερία. Θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Με λογική, με όνειρο, με ψυχραιμία και ελπίδα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η μαθήτρια του 1ου Λυκείου Αλίμου, Μιλένα Λασκαρίδη, η οποία εκφώνησε τον Πανηγυρικό της Ημέρας, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.