Σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών επισκέφθηκε την Astir Marina και διεξήγαγε στοχευμένες έρευνες
Η συνεργασία της Astir με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της Astir Marina, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθημερινές εργασίες και στοχευμένες έρευνες, με στόχο την ολοκλήρωση, μέσα στους επόμενους μήνες, σχετικής επιστημονικής έκθεσης.

Η σύναψη της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη αφορά στη διαχείριση και πιστοποίηση των βυθοκορημάτων στην περιοχή της Astir Marina και ανακοινώθηκε στις 22 Ιουλίου, με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. να αναλαμβάνει τον ρόλο του περιβαλλοντικού συμβούλου του συγκεκριμένου έργου και τις σχετικές ενέργειες να δρομολογούνται άμεσα και από τις δύο πλευρές.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η λήψη των δειγμάτων η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 από εξειδικευμένους συνεργάτες του Κέντρου. Συγκεκριμένα, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., με διάθεση πλωτού μέσου από την διοίκηση της Astir Marina, προχώρησε στη δειγματοληψία υλικών βυθού στην περιοχή εντός και στην εξωτερική περίμετρο της Μαρίνας Βουλιαγμένης. Τα δείγματα αυτά θα αναλυθούν στην πορεία από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., σε ότι αφορά τη φυσική, χημική και βιολογική τους σύσταση, για να κριθεί η προσφορότερη για το περιβάλλον μέθοδος διαχείρισης.

Στην πορεία της διαδικασίας και συγκεκριμένα προς τα τέλη Αυγούστου 2020, έγινε άφιξη στην Astir Marina του «ΠΕΕ Αλκυών», σκάφους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε το οποίο διαθέτει ειδικό ερευνητικό εξοπλισμό για την αναγνώριση του βυθού και τη λήψη δειγμάτων σε μεγάλα βάθη. Η διαδικασία λήψης δειγμάτων διήρκησε 5 ημέρες, με την καθημερινή παρουσία και καθοδήγηση του διευθυντή ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Βασίλειου Καψιμάλη συνεπικουρούμενου από ομάδα επιστημόνων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και πληρώματος του «ΠΕΕ Αλκυών». Το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκε επίσης, επίσκεψη στους χώρους λήψης δειγμάτων της μηχανικού περιβάλλοντος της εταιρείας Marnet, Δρ. Βασιλικής Τζανετάτου.Τα επόμενα στάδια μέχρι και την ολοκλήρωση της μελέτης περιλαμβάνουν εργαστηριακές μελέτες για την ανάλυση των δειγμάτων, οι οποίες ξεκινούν εντός του Σεπτεμβρίου, επεξεργασία των αποτελεσμάτων και εκτίμηση ποιότητας των βυθοκορημάτων, καθώς και σύνταξη οριστικής έκθεσης με τις προτάσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ενέργειες που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2020.

Όπως σημειώνει ο Deputy Development Director της Astir, κ. Κωνσταντίνος Μήτσιος που συμμετέχει στην επίβλεψη του έργου «Όλες οι εργασίες που σχετίζονται με την διαχείριση των βυθοκορημάτων και θα υλοποιηθούν εντός του χώρου της Astir Marina θα γίνουν με την καθοδήγηση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που κατευθύνει την έρευνα και ηγείται των σχετικών διεργασιών, με στόχο τον απόλυτο σεβασμό στο βυθό της θάλασσας και τον περιβάλλοντα χώρο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της Astir Marina με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για περιβαλλοντικά θέματα».

Η συνεργασία της Astir με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών φέρνει την Astir ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας παγκοσμίου κλάσης μαρίνας, υπηρετώντας σταθερά και με αφοσίωση την αειφόρο ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Η ανάπλαση της Astir Marina αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής επένδυσης και περιλαμβάνει την αναβάθμιση της θαλάσσιας ζώνης, του ευρύτερου λιμενοβραχίονα, καθώς και τη δημιουργία υποδομών ήπιας ανάπτυξης στην ξηρά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης, οι εργασίες ανάπλασης και ανακαίνισης θα ξεκινήσουν εντός του 2020. (Στην κεντρική φωτό: Από αριστερά, Κωνσταντίνος Μήτσιος, Deputy Development Director της Astir, Δρ. Βασιλική Τζανετάτου, Μηχανικός Περιβάλλοντος της εταιρείας Marnet, Δρ. Βασίλειος Καψιμάλης, Διευθυντής Ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.