“Μετακινήσου υπεύθυνα” στον Άγιο Δημήτριο




Για 5η φορά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, θα δώσει δυναμικό «παρών» στον πανευρωπαϊκό θεσμό  «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες τις Ευρώπης από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στηρίζεται από Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Βάζοντας σε προτεραιότητα την βιώσιμη μετακίνηση, ο θεσμός δίνει στους δήμους την ευκαιρία να αναπτύξουν στοχευμένες δράσεις και μαζί με τους πολίτες, να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν νέους βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στις πόλεις τους.

Ο στόχος των δράσεων είναι διττός. Μέσω των βιωματικών δράσεων και εργαστηρίων, από την μία πλευρά δίνεται έμφαση στην παιδεία και την ενημέρωση γύρω από την ασφαλή, ανεμπόδιστη και συμπεριληπτική μετακίνηση όλων των πολιτών και κυρίως στο σεβασμό στο πεζό, την μητέρα με το καροτσάκι, τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ. Ενώ από την άλλη, ενθαρρύνονται και παρακινούνται οι πολίτες να επιλέγουν βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τη Δημοτική και δημόσια συγκοινωνία, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής, διάστασης του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Με το σύνθημα “Μετακινήσου υπεύθυνα” ο Δήμος Αγίου Δημητρίου προσκαλεί μεγάλους και παιδιά να συμμετέχουν μια ολόκληρη εβδομάδα σε βιωματικές δραστηριότητες, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και για την αποφυγή του συνωστισμού θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ασυρμάτου, σε μια έκταση 70.000τμ και στο αξιόλογο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αγίου Δημητρίου.



Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν μαθήματα – σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής, θεματικές θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικές προβολές και εκθέσεις, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα δρόμου, ποδηλατοβόλτες με ασφάλεια και παραδοσιακά παιχνίδια γειτονιάς.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 με την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, οι δράσεις επικεντρώνονται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και στην Πράσινη και χωρίς ρύπους μετακίνηση για όλους.

Το πρόγραμμα

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση μάσκας σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!

Πέμπτη 17/09 και Παρασκευή 18/09

Ποδηλατούπολη (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, απογεύματα στις 18:30)
Απογεύματα σε μια «φανταστική πόλη» όπου οι πάντες κινούνται με ποδήλατα. Τα παιδιά μαθαίνουν να ποδηλατούν με ασφάλεια για τον εαυτό τους και τους άλλους. Μαθαίνουν τους φωτεινούς σηματοδότες, τα σήματα κυκλοφορίας και τις διαβάσεις, αλλά και τις προτεραιότητες, με σεβασμό σε όλους τους πεζούς και τα ΑμΕΑ.

Κυριακή 20/09

Η μεγάλη ποδηλατική βόλτα (αφετηρία Δημαρχείο, ώρα 09:30)
Από το Δημαρχείο στον Ασύρματο, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες ξεκινούν μια μεγάλη πρωινή ποδηλατική βόλτα, συναντιούνται με ακόμα περισσότερους ποδηλάτες σε κεντρικά σημεία του Δήμου και διασχίζουν όλοι μαζί με ασφάλεια την πόλη, φορώντας απαραιτήτως κράνος και πολλά … χαμόγελα! Στον Ασύρματο θα εγκαινιάσουν τη νέα ποδηλατική διαδρομή περιμετρικά και εσωτερικά του πάρκου! 

Παιχνίδι για παιδιά, συζήτηση για μεγάλους (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ώρα 18:30)
Για τα παιδιά: Διαδραστικά παιχνίδια γειτονιάς, ζωγραφική, χειροτεχνία, ποδηλατικός αγώνας (με εξοπλισμό ασφαλείας), θέατρο

Για τους μεγάλους συζητήσεις για: το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου (ΣΒΑΚ), τις αναπλάσεις του Πάρκου Ασυρμάτου και της οδού Ασυρμάτου, τον εκσυγχρονισμό της περιοχής ΔΕΗ, το Δημοτικό Κολυμβητήριο και το σχέδιο Ποδηλατοδρόμων.

Δευτέρα 21/09

Παιδική Θεατρική Παράσταση «Ένα κορίτσι με ίσκιο αγοριού» (Παιδική Χαρά – Μύρωνος & Λ. Ακρίτα, ώρα 19:00)
Από τη δημιουργική θεατρική ομάδα “artimeleia”. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης.

Τρίτη 22/09

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο – μαθαίνουμε για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (περιοχή Ασυρμάτου, ώρα 18:30)
Στα 70.000τμ της περιοχής του Ασυρμάτου, τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν και διασκεδάζουν με ασφάλεια και όλα τα μέτρα προστασίας, με δράσεις στοχευμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Αθλητικά και καλλιτεχνικά events
Special Basket, επίδειξη Boccia και Τae Κwon Do, παιχνίδι κυκλοφοριακής αγωγής, μουσικές από μαθητές του Δημοτικού ωδείου και τη Φιλαρμονική.   

Συναυλία • ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ (Γήπεδο ποδοσφαίρου 9×9, ώρα έναρξης: 21:00)
Τα Κίτρινα Ποδήλατα, τα αδέλφια Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς, θα ψυχαγωγήσουν  με μια δίωρη συναυλία με τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους, παιδιά και μεγάλους που θα βρίσκονται στο Πάρκο Ασυρμάτου. Opening act: Κρυστάλλινες Σκιές

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.