Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων




Κώστας Πασακυριάκος – Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Πέντε μέρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία μας, πριν την έναρξη μιας διαφορετικής σχολικής χρονιάς για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς.
Πέντε μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, σε συνθήκες πανδημίας, δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά.
Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι το θέμα των σχολικών καθαριστριών.
Στο δήμο μας αυτό που προκύπτει μετά τις νομοθετικές αλχημείες της κυβέρνησης, με την απαράδεκτη ανοχή της ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, είναι η μείωση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού κατά 25% σε σχέση με την περσινή χρονιά!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: μετά την κατανομή του προσωπικού, προκύπτει ότι σε 1 Νηπιαγωγείο του δήμου μας θα υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης, δηλαδή θα δουλεύει για τρεις ώρες!
Έτσι, σε συνθήκες κατά τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση, με 25άρια τμήματα και βέβαια με ανάλογα αυξημένη την ανάγκη για καθαριότητα στους χώρους των σχολείων, η κυβέρνηση οδηγεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία οι ώρες που οι σκληρά εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα θα εργαστούν, θα είναι λιγότερες!
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Το σύνολο των καθαριστριών που θα εργαστούν στα σχολεία μας είναι 36. Από αυτές οι 18 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 18 με το απαράδεκτο καθεστώς της μερικής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει ότι θα δουλεύουν καθημερινά 3 – 3,5 ώρες.

ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Κι επειδή ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη (αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα) «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους και τούς λέει να προσλάβουν εάν θέλουν οι ίδιοι προσωπικό ή να αυξήσουν τις ώρες εργασίας (υπερωριακή απασχόληση) χωρίς όμως να παρέχονται και τα αντίστοιχα κονδύλια! Και μάλιστα τούς υποδεικνύει ότι το κόστος αυτό θα πρέπει να το καλύπτουν από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών!
Συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Για τις περιπτώσεις που επιλέγεται από τους δήμους η αύξηση των ωρών μερικής απασχόλησης ή η καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, η δαπάνη που προκαλείται από την αύξηση καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες ή άλλων ανειδίκευτων εσόδων».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το προσωπικό δεν επαρκεί και ζητά η αύξηση των ωρών απασχόλησης, να καλυφθεί από την τσέπη των δημοτών.
Κι αν δεν συμβεί αυτό να μπει εκβιαστικά το θέμα, ώστε οι ίδιοι οι γονείς μέσω των Συλλόγων των σχολείων να μπουν στη διαδικασία να μαζεύουν χρήματα και να πληρώνουν οι ίδιοι εργαζόμενες ή ακόμα και ιδιωτικά συνεργεία.
Ο Κώστας Πασακυριάκος συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με το δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, προκειμένου να εκθέσει το – ήδη γνωστό στη διοίκηση του δήμου – πρόβλημα και να ζητήσει να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών για την καθαριότητα των σχολείων, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αντισηπτικά και είδη υγιεινής.
Ο δήμαρχος, διαβεβαίωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι έχει αποσταλεί επιστολή στους Διευθυντές των σχολείων, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν τεστ στο 40% του συνόλου των εκπαιδευτικών, με προτεραιότητα δηλαδή σε εκείνους που επέστρεψαν πρόσφατα από τις άδειές τους.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.