Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε το δίκτυο όμβριων υδάτων




Το δίκτυο των όμβριων υδάτων του κάθε δήμου και πόλης της χώρας διαχειρίζεται μεγάλο όγκο υδάτων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης. Τις περιόδους αυτές του έτους οι βροχοπτώσεις είναι πιο έντονες.

Τα συγκεκριμένα δίκτυα μεταφέρουν νερό το οποίο προέρχεται από τη βροχή, από το λιώσιμο του χιονιού, από τα νερά στους κήπους και στις στέγες το σπιτιών, αυτά τα νερά που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο σε πλατείες και σε δρόμους, καθώς επίσης και για τα νερά εκείνα που προέρχονται από τους αγρούς. 

Το δίκτυο όμβριων υδάτων και η λειτουργία του

Συχνά, ωστόσο, το δίκτυο όμβριων υδάτων μεταφέρει και ακάθαρτα άλλα ύδατα, πού προέρχονται από οικιακά λύματα, από βιομηχανικά απόβλητα κλπ. Αυτά τα νερά δεν θα έπρεπε να μεταφέρονται μέσω της συγκεκριμένης οδού κανονικά, αλλά μέσω του δικτύου της αποχέτευσης που είναι διαφορετικό.



Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν επιβαρυντικές συνθήκες για το δίκτυο, ιδιαίτερα δε όταν δεν υπάρχει τακτική συντήρηση, που περιλαμβάνει κυρίως τις αποφράξεις φρεατίων που βρίσκονται διάσπαρτα σε συγκεκριμένα σημεία στους δρόμους της κάθε πόλης.

Όταν οι ρύποι φράσουν το δίκτυο

Ορισμένοι επιπλέον παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα τα σκουπίδια, τα φύλλα από τα δέντρα, τα χώματα και οι πέτρες, είναι δυνατό να φράξουν την δίοδο των υδάτων προς το δίκτυο, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η απομάκρυνση των νερών.

Με αυτόν τον τρόπο παρατηρούμε δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες φτάνουν δυστυχώς σε τραγικά επίπεδα όταν οι βροχοπτώσεις είναι πολύ έντονες. θα πρέπει σίγουρα να θυμηθούμε την περίπτωση των Πολιτικών της Εύβοιας, καθώς και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που οδήγησαν ακόμα και στην απώλεια ανθρώπινων ζώων.

Δίχως αμφιβολία, το να καθαρίσει κάνεις το δίκτυο όμβριων υδάτων και να το διατηρεί σε καλή κατάσταση δεν είναι ικανό από μόνο του να αποφύγει τέτοια δυσάρεστα γεγονότα, όμως από την άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να περιοριστεί η γενική έκτασης μιας τέτοιου είδους καταστροφής.

Περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες συντήρησης

Υπάρχουν επιπλέον περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις είναι συνήθως πιο έντονες και παράλληλα το σχέδιο της πόλης και η διαμόρφωσή από πολεοδομική άποψη του δρόμου και των κτιρίων απαιτεί καλύτερη διαχείριση των όμβριων υδάτων.

Έτσι για παράδειγμα οι αποφράξεις Χαλάνδρι Θα πρέπει να γίνονται πιο τακτικά και σε μεγαλύτερη έκταση και το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τις αποφράξεις Μαρούσι, αλλά και για πολλές ακόμη περιοχές εντός και εκτός της Αττικής.

Το πρόβλημα άλλωστε έχει μεγαλύτερη έκταση και παρατηρείται ακόμη και στην επαρχία και κυρίως σε περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αυθαίρετες κατασκευές, εκεί όπου δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά τα δίκτυα και παράλληλα σε περιπτώσεις όπου έχουν καλυφθεί ρέματα και φυσικές δίοδοι του νερού.

Δημόσια και ιδιωτική ευθύνη

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητος ο προληπτικός καθαρισμός του δικτύου ομβρίων υδάτων, αλλά και των εσωτερικών, ιδιωτικών εγκαταστάσεων σε σπίτια και σε επιχειρήσεις. Αναφερόμαστε για παράδειγμα στο καθάρισμα των υδρορροών, των σιφονιών της βεράντας, της ταράτσας κλπ. Βέβαια, το συγκεκριμένο κόστος θα πρέπει να το αναλάβει ο ίδιος ο ιδιώτης, κάτι που πολλές φορές αμελεί να κάνει, λόγω κυρίως του κόστους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.