Bάρκιζα: Η ράμπα για τα άτομα με αναπηρία θάφτηκε στην άμμο (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Κώστας Πασακυριάκος – Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Πολύ συχνά βλέπουμε πανηγυρικές ανακοινώσεις και δηλώσεις όλο περηφάνια από τους κυβερνητικούς και τοπικούς αρμόδιους για τις «Γαλάζιες Σημαίες» που απονέμονται στις παραλίες του Δήμου μας.
Βέβαια, η κάθε «Γαλάζια Σημαία» πολλές φορές συνδέεται με το κατά πόσο υπάρχει σε αυτή την παραλία, επιχειρηματική εκμετάλλευση. Και σε δεύτερη μοίρα έρχονται κριτήρια όπως το κατά πόσο τα νερά είναι καθαρά ή η ίδια η παραλία και οι χώροι της είναι καθαροί και ασφαλείς… Πόσες φορές άλλωστε έχει αναρωτηθεί ο καθένας μας: «Μα είναι δυνατόν αυτή η παραλία να έχει Γαλάζια Σημαία;»

Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Κάθε ακτή για να έχει και να διατηρεί «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια.
Ενα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ είναι να υπάρχουν ράμπες ώστε να μπορεί ένας άνθρωπος με αναπηρία ή ένα εμποδιζόμενο άτομο να απολαύσει το μπάνιο του.
Ενα άλλο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για ΑμεΑ στους χώρους στάθμευσης, όπως αυτές προβλέπονται και από τη νομοθεσία.
Ομως, τι από αυτά συμβαίνει, για παράδειγμα, στο Varkiza Resort και τι όχι; Τι συμβαίνει σε μια παραλία που πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο (για κάποιους τσουχτερό) για να μπεις και να απολαύσεις ένα μπάνιο;


Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ …ΧΑΘΗΚΕ
Οπως βλέπουμε στις φωτογραφίες ο διάδρομος προς τη θάλασσα που υπάρχει για να εξυπηρετεί πρόσβαση με αμαξίδιο καταλήγει στην …άμμο.
Ο διάδρομος είναι καλυμμένος με άμμο, καθιστώντας έτσι αδύνατη την πρόσβαση σε κάποιον που θέλει να τον χρησιμοποιήσει. Το γεγονός αυτό δεν είναι περιστασιακό. Δεν είναι δηλαδή μια συγκυρία που παρατηρήσαμε μία ημέρα όπου έτυχε να σκεπαστεί ο διάδρομος από άμμο. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει εδώ και μήνες!
Επειδή πολλοί μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι ευθύνη του επιχειρηματία να έχει όπως πρέπει το διάδρομο πρόσβασης των ΑμεΑ (που προφανώς και είναι), καλό είναι να ξέρουμε ότι υπάρχουν και ελεγκτικοί μηχανισμοί:
Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος που υποστηρίζει το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» προτρέπει τους Δήμους στην τήρηση της εφαρμογής αυτών των κριτηρίων του προγράμματος. Ο Δήμος οφείλει και έχει υποχρέωση να φροντίζει να τηρούνται τα κριτήρια, ένα από τα οποία είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ.
Και προκαλεί απορία το γεγονός ότι, ενώ πολλά στελέχη της Διοίκησης του Δήμου, όπως διαβάζουμε στις προσωπικές τους ιστοσελίδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, επισκέπτονται συχνά το Varkiza Resort, δεν έχουν διαπιστώσει αυτό το κραυγαλέο πρόβλημα που καθιστά απαγορευτική την παραλία για πολλούς συνανθρώπους μας…
Πολύ περισσότερο που οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ενημερωθεί από τον περασμένο Ιούλιο και Οκτώβριο για τις ελλείψεις που αφορούν την προσβασιμότητα στην ακτή και τη στάθμευση των ΑμεΑ. Και τι έχει γίνει γι αυτό; Μέχρι και σήμερα πάνω από ένα χρόνο μετά την ενημέρωση και ειδοποίηση που έγινε στο Δήμο, η κατάσταση παραμένει ίδια.
Και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνά μας, οι προσαρμογές που χρειάζονται έχουν μηδαμινό κόστος… Ακόμα όμως κι αν υπήρχε κόστος, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί κριτήριο για παρεμβάσεις τόσο ζωτικής σημασίας.



ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Στους τρεις χώρους στάθμευσης που απεικονίζονται σε σχετικό σχεδιάγραμμα, δεν υπάρχει καμία ειδική θέση στάθμευσης ΑμεΑ!
Η Δημοτική Αρχή το γνωρίζει; Αν δεν το γνωρίζει, καλό θα ήταν να μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των Ατόμων με Αναπηρία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.