Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε για τα προβλήματα αστυνόμευσης στα νότια




Την Παρασκευή 31/07/2020 το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, για τα προβλήματα των Υπηρεσιών της Δ.Α.Ν/Α.Α., της Υ.Α.Ν/Α.Α., της Δ.Α.Α.Α., της Δ.Ε.Α.Δ. και των Τμημάτων Τροχαίας και Αλλοδαπών Νοτιοανατολικής Αττικής.

Μεταξύ άλλων, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού των Υπηρεσιών, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα Τμήματα Τάξης και Ασφάλειας είναι, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ στον Υπουργό κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, βασικός πυλώνας της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επιβαρύνονται πέρα από το έργο της βασικής αστυνόμευσης, με τις διεκπεραιώσεις όλων των ενεργειών και πάρεργων που η Ελληνική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Μετά την τελευταία ενίσχυση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με προσωπικό, οι ανωτέρω Υπηρεσίες έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετο έργο εξαιτίας της αύξησης των προσαγωγών και των συλλήψεων.



Όσον αφορά τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο, μέσα από εκπαιδεύσεις, θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργούνται σε αυτή τη νευραλγική Διεύθυνση, η οποία από τη μια αποτελεί τη βιτρίνα της Χώρας μας στο εξωτερικό και από την άλλη η αποτελεσματικότητα της είναι άμεσα συνυφασμένη με την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Είναι δεδομένο ότι, οι πρόσφυγες καθώς και οι οικονομικοί μετανάστες που έρχονται στη Χώρα μας, δεν έρχονται για να μείνουν αλλά για να μετακινηθούν σε άλλες Χώρες, ειδικά μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η αποτροπή ή όχι της μετακίνησής τους προς τις άλλες Χώρες, συνδέεται αυταπόδεικτα αντίστοιχα με την μείωση ή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι η Ελλάδα αποτελεί «πέρασμα» προς τα άλλα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτού του είδους τη μετανάστευση.

Επίσης, από το Προεδρείο της Ένωσης τονίστηκε η αναγκαιότητα να στεγαστεί σε χώρο πλησίον του κέντρου της Αθήνας το επιχειρησιακό κομμάτι των Υπηρεσιών της Δ.Ε.Α.Δ. έτσι ώστε, να είναι άμεση και γρήγορη η παρέμβαση τους στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο στο κέντρο της Πρωτεύουσας.

Εκτός του ανωτέρω, για τη Δ.Ε.Α.Δ. ζητήθηκε η ενίσχυση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης με αριθμό ατόμων, τόσων όσων χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει άρτια στις ανάγκες της διοικητικής μέριμνας.

Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα των προβληματικών διατάξεων που απορρέουν από το Π.Δ 88/2019, το οποίο δεσμεύει τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες και Υπαστυνόμους Β’ να τοποθετούνται μόνο σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες, πράγμα που έχει προκαλέσει δυσχέρειες στην ενίσχυση κάποιων άλλων Υπηρεσιών.

Κατόπιν, συζητήθηκε το φαινόμενο της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στα νότια προάστια, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και τα τελευταία εκτελεστικά χτυπήματα, που προφανώς σχετίζονται με τη βαριά εγκληματικότητα.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκαν θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως το βαθμολόγιο, μισθολόγιο και επικινδύνου.

Ο κ. Υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά τα μέλη του Προεδρείου, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη δίκυκλη αστυνόμευση και στην αποτελεσματικότητα που αντικατοπτρίζεται στη μείωση των δεικτών εγκληματικότητας και συμφώνησε για την ενίσχυση των Τμημάτων Τάξης και Ασφαλείας.

Όσον αφορά τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, επισήμανε πως θα έρθει εκ νέου σε επαφή με τις Υπηρεσίες διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης με προσωπικό που ένα μεγάλο κομμάτι της δαπάνης θα αναλάβει ο αερολιμένας, όπως ήδη είχε συμφωνηθεί κατά το παρελθόν.

Για τη Δ.Ε.Α.Δ. συμφώνησε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός χώρου στο κέντρο της Αθήνας, για την στέγαση του επιχειρησιακού μέρους των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή. Επισήμανε ότι, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνάρτηση πάντα με το σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη και τόνισε ότι, ήδη γίνονται σεμινάρια και εκπαιδεύσεις ειδικά για τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής με σκοπό την καλύτερη αστυνόμευση, αλλά και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την αποτροπή τυχόν αυθαιρεσιών.

Για το Π.Δ. που αφορά τις τοποθετήσεις των νεοεξερχομένων από τις Αστυνομικές Σχολές συμφώνησε ότι είναι αναχρονιστικό και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει.

Για το βαθμολόγιο, μας ενημέρωσε ότι σε σύντομο χρόνο θα κατατεθεί Π.Δ με συγκεκριμένες διορθώσεις. Εμείς φυσικά θεωρούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ανάγκη από ένα εντελώς καινούριο βαθμολόγιο, το οποίο θα σχετίζεται άμεσα με το μισθολόγιο, για αυτό έχουμε υποβάλει μαζί με άλλες Ενώσεις στον κύριο Υπουργό σχετική ολοκληρωμένη πρόταση.

Όσο αναφορά το επικινδύνου και το μισθολόγιο, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι αυτά θα τα διαχειριστούν μελλοντικά.

Κλείνοντας, το Προεδρείο της Ένωσης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη συνάντηση και αποχώρησε με την ελπίδα πως τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, θα ληφθούν υπόψιν και θα επιλυθούν.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.