Θεοδωρικάκος: Τα έργα μέχρι το Σούνιο θα αναδείξουν το παραλιακό μέτωπο ως το ομορφότερο κομμάτι της Ευρώπης




Ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος την υπογραφή της σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου – Πειραιά σε κοινοπραξία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση μαζί με την επένδυση του Ελληνικού και τις δεκάδες αναπλάσεις που σχεδιάζονται από τους Δήμους της περιοχής μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», θα μετατρέψουν το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, στο ωραιότερο κομμάτι της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο εταιρικό σχήμα ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι, δυστυχώς, μας πήρε πολύ χρόνο για να κατανοήσουμε ότι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) πάνε την κοινωνία μπροστά.

Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Πειραιά και στις παρατάξεις του Δήμου που στήριξαν την πρωτοβουλία και τόνισε ότι το έργο σηματοδοτεί την Ελλάδα του αύριο.



Στην παρέμβασή του κατά την υπογραφή της σύμβασης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«O Πειραιάς αλλάζει και στην Ελλάδα του αύριο υπάρχει ο Πειραιάς του αύριο. Σήμερα πιστεύω ότι είναι μια ιστορική μέρα και για την Ελλάδα και για τον Πειραιά. Είναι πραγματικά ιστορική μέρα γιατί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία σε ολόκληρη τη Mεσόγειο θάλασσα κάνει ένα άλμα μισού αιώνα και ανοίγει μια καινούργια, εντελώς διαφορετική προοπτική, όχι μόνο σε αυτόν κάθε αυτόν τον οικιστικό ιστό της πόλης του Πειραιά και των γειτονιών που υπάρχουν δίπλα, αλλά σε ολόκληρη την πρωτεύουσα περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια της Αττικής, και σηματοδοτεί πραγματικά την Ελλάδα του αύριο.

Ήμουν μαθητής της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής. Θυμάμαι άπειρες ώρες συζητήσεων, αγώνων, αυταπατών, λαθών, πείτε ό,τι θέλετε, δεν μπορούσα προφανώς να φανταστώ πως κάποια μέρα, 35 – 40 χρόνια μετά, θα βρισκόμουν εδώ ως υπουργός Εσωτερικών.

Είναι απίστευτο, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο Πειραιά, στον δήμαρχο του Πειραιά, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που συνέπραξαν σε αυτή την υπόθεση και όλους τους Πειραιώτες και φυσικά θα πρέπει να αναδείξουμε την καθοριστική συμβολή της Cante Holdings LTD (EBRD και Dimand), της Prodea Investments και της Alpha Bank, η οποία χρηματοδοτεί την πολύ σπουδαία αυτή επένδυση. Να πούμε ένα μπράβο σε μια καινοτόμο λογική. Έχουμε μια σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορεί να μας πήρε πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα για να το καταλάβουμε, το καταλάβαμε όλοι μας, ο καθένας σε άλλη φάση, τώρα μάλλον φαίνεται το έχουν καταλάβει –επιτέλους- όλοι και μπράβο σε αυτή την κοινωνία που πηγαίνει μπροστά.

Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς αυτές οι πράξεις ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να δώσουν άλλη ισχύ στην Αυτοδιοίκηση και να κάνουν πράξη, στόχους και οράματα δεκαετιών.

Είπα, όμως, ότι είναι ιστορική μέρα σήμερα διότι αυτό που θα συμβεί το απόγευμα στη Νίκαια και τον Κορυδαλλό είναι εξίσου σπουδαίο και ενώνεται με την επένδυση του λιμανιού του Πειραιά. Το μετρό φτάνει στις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά, φτάνει στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια, στην ιστορική Κοκκινιά, έρχεται στον Πειραιά μας χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα ενώνεται και ενωμένοι προχωράμε μπροστά.

Πιστεύω ότι η επένδυση και η συνολική εικόνα που νωρίτερα περιέγραψαν ο κ. Ανδριόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα μετατρέψουν -κατά κυριολεξία- την περιοχή αυτή, από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, πρέπει να δούμε όλη αυτή την έκταση, στο ωραιότερο τμήμα της Ευρώπης.

Από αυτή την όψη που νωρίτερα παρουσιάστηκε, έχει απίστευτη, πολλαπλασιαστική αξία. Είναι ο φάρος όλων των επενδύσεων και όλων των αναπλάσεων. Δεκάδες έργα σε αυτή την περιοχή –αυτό αφορά και τον Δήμο Πειραιά– θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών με την Αυτοδιοίκηση με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά αφορά την Αττική, αφορά τον Πειραιά μας, αφορά όλη τη νότια ζώνη της παραλιακής. Μαζί σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε δεκάδες επιμέρους αναπλάσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν όλη αυτή η τεράστια επένδυση που σηματοδοτείται από τον Δήμο του Πειραιά, από την σπουδαία επένδυση στο χώρο του Ελληνικού, από τα μεγάλα έργα που ήδη εκτελούνται και υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο, τα οδικά όσο και τα έργα ανάπτυξης θα αποκτήσουν τελείως διαφορετική αξία και σημασία.

Έτσι χτίζεται η Ελλάδα του αύριο. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που ενώνουν τους Έλληνες, σίγουρα πάρα πολλά πράγματα που ενώνουν τους Πειραιώτες και σίγουρα αυτό το δημιουργικό έργο πιστεύω ότι θα συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό».  

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.