Πρωτόκολλα Fast –Track: Τι νέο φέρνουν στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;




Η εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης (Fast-Track) στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος προσφέρει θεαματικά καλύτερο αποτέλεσμα και γρηγορότερη αποκατάσταση από τις παραδοσιακές τεχνικές, σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών.

Τα Πρωτόκολλα Fast-Track περιλαμβάνουν τη χρήση των νεότερων τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Μinimally Ιnvasive Surgery – MIS), ειδικών αναισθησιολογικών τεχνικών και ειδικών μετεγχειρητικών πρακτικών νοσηλείας/φροντίδας. Προσφέρουν κυρίως τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης (λίγες ώρες μετά την επέμβαση), τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο σε 1-2 ημέρες, εξηγεί ο κ. Αναστάσιος  Δεληγεώργης, Aναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Eξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός γόνατος, ώμου & ισχίου, Πιστοποιημένος Αθλητίατρος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, (https://tasosdeligeorgis.gr/).

Πιο συγκεκριμένα:

Τα Πρωτόκολλα Fast-Track εφαρμόζονται στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, που ενδείκνυνται σε ασθενείς με προχωρημένη και χρόνια αρθρίτιδα οποιασδήποτε μορφής (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική) αφού προηγουμένως έχουν αποτύχει οι όποιες συντηρητικές θεραπείες. Με την αρθροπλαστική, αντικαθίσταται η κατεστραμμένη επιφάνεια του γόνατος/ισχίου με ειδική πρόθεση, αποκαθιστώντας έτσι τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσσοντας τον ασθενή από τον πόνο.



Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η εφαρμογή των τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας – MIS προσφέρουν μέσω της πολύ μικρότερης τομής (η μισή σε σχέση με την κλασική) ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των ιστών – μυών, μείωση της απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου. Στην περίπτωση χρήσης ρομποτικής τεχνολογίας, η αρθροπλαστική γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια, σύμφωνα με τον προεγχειρητικό σχεδιασμό, στην παρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Παράλληλα, οι ειδικές αναισθησιολογικές τεχνικές (πρωτόκολλα) επιτρέπουν την ταχύτερη αφύπνιση του ασθενούς και μειώνουν το μετεγχειρητικό πόνο που πλέον είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος με τη λήψη απλών παυσίπονων.

Mετεγχειρητικά, o ασθενής δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στη σπονδυλική στήλη, αποφεύγοντας έτσι περαιτέρω ενοχλήσεις ή πόνο και καθιστώντας δυνατή τη νοσηλεία μικρής διάρκειας.

Ο ασθενής κινητοποιείται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού, λίγες ώρες μόνο μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 1-2 ημέρες. Σημειώνεται ότι η διάρκεια νοσηλείας εξαρτάται από το ιστορικό της υγείας, την προεγχειρητική εκτίμηση και την κλινική κατάσταση του ασθενούς με γνώμονα πάντα την ασφάλειά του.

Με το συνδυασμό των ανωτέρων τεχνικών, οι όποιες επιπλοκές συναντώνται στις συμβατικές αρθροπλαστικές ελαχιστοποιούνται. Για παράδειγμα, επιπλοκές όπως η αιμορραγία και η ανάγκη για μετάγγιση, οι θρομβώσεις και οι κατακλίσεις λόγω ακινησίας, μειώνονται σημαντικά ή εξαλείφονται.

Η άμεση έναρξη προγράμματος κινησιοθεραπείας και ασκήσεων ενδυνάμωσης αποτελεί απαραίτητο τμήμα της ανάρρωσης και συμβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες, διευκρινίζει ο κ. Δεληγεώργης.

Πλεονεκτήματα Πρωτοκόλλων Fast –Track

  • Αποφυγή του τραυματισμού των ιστών
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση (λίγες ώρες μετά το χειρουργείο)
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
  • Αποφυγή μετεγχειρητικών περιορισμών (μαξιλάρι απαγωγής, ανυψωτικό λεκάνης κ.ά.)
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (σε 1-2 ημέρες)
  • Προληπτική χρήση των βακτηριών (πατερίτσες) μέχρι να αισθανθεί ο ασθενής ασφαλής
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.