Μοτοπορεία στην Ηλιούπολη για το θάνατο του 20χρονου διανομέα




Μοτοπορεία οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής της ΚΝΕ το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιούνη, με αφορμή το θάνατο διανομέα στην Ηλιούπολη.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, αφού διέσχισαν το κέντρο της Αθήνας κάνοντας στάση έξω από το υπουργείο Εργασίας κατέληξαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, όπου πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στα καταστήματα εστίασης και την πλατεία.

Στην ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής της ΚΝΕ, σημειώνει:

«Για των αφεντικών το κέρδος στην άσφαλτο νεκροί, για ένα μεροκάματο ρισκάρουμε ζωή!



Ένας ακόμα εργαζόμενος προστέθηκε στη μαύρη λίστα των νεκρών εργαζομένων, την ώρα της δουλειάς. Πρόκειται για τον 20χρονο φοιτητή που εργαζόταν ως διανομέας στην Ηλιούπολη.

Πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε τον 28χρονο Χρήστο, ηλεκτρολόγο σε εργοστάσιο της Άρτας από ηλεκτροπληξία την ώρα της βάρδιας, τον τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία του 35χρονου ελασματουργού στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, στην οποία μόνο μέσα στον Ιούνη έχουν καταγραφεί 3 εργατικά “ατυχήματα”, τον 47χρονο οικοδόμο που βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν καταπλακώθηκε από καλούπι μπετόν στην Ξάνθη. Στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους!

Στη χώρα μας κάθε πέντε μέρες σκοτώνεται ένας εργαζόμενος την ώρα της δουλειάς, κάθε χρόνο τα θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα” αυξάνονται κατά 15%. Αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται ένα εργατικό ατύχημα κάθε 4,5 δευτερόλεπτα και ένα θανατηφόρο ανά 3,5 λεπτά.

Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα!

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σκοτωθεί πάνω από 30 διανομείς κατά την ώρα παράδοσης!

Πολλά ακόμα εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί και με την απειλή της απόλυσης δεν έχουν καταγραφεί.

Για ακόμα μια φορά έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των εργαζόμενων διανομέων, οι οποίοι βιώνουν και την εντατικοποίηση, βάζοντας καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο για να καταφέρουν να βγάλουν το μήνα με μισθούς-χαρτζιλίκι, ανασφάλιστοι, χωρίς καμία απολύτως προστασία στη βάρδια, παρά μόνο με απειλές από την εργοδοσία.

Είναι “τα παιδιά με τα μηχανάκια” που στα δύσκολα τους ονόμασαν “αφανείς ήρωες”, είναι τα αδέρφια μας, οι φίλοι μας, είμαστε εμείς…

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πως δεν σκοτώθηκαν με “ατομική τους ευθύνη”, ούτε λόγω της “κακιάς ώρας”, όπως “καλύπτουν” όλα τα εγκλήματα, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που τους αφήνουν απροστάτευτους!

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται ως εποχιακοί, χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση ή μισοασφαλισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι. Παράλληλα, οι ίδιοι συντηρούν με σέρβις τα δικά τους μηχανάκια και κινούνται πληρώνοντας οι ίδιοι πάλι τη βενζίνη. Οι ίδιοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που σε περίπτωση ατυχήματος και βλάβης επωμίζονται τα έξοδα επισκευής του οχήματός τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλη ευθύνη για τον αριθμό των θανάτων, αλλά και των τραυματισμών των εργαζομένων, γιατί συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων συνέβαλε ουσιαστικά στο χτύπημα της ΣΣΕ, της Ασφάλισης, υποβίβασε και συνεχίζει να υποβιβάζει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία.

Mε όλες μας τις δυνάμεις και μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους σπουδαστικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς δε θα επιτρέψουμε να γίνει ο θάνατος εργαζομένων συνήθεια, δε θα επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η απαράδεκτη λίστα νεκρών συναδέλφων μας. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πάψει να θεωρείται μονόδρομος η βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, για να ανοίξει ο δρόμος για τη ζωή που αξίζει πραγματικά στους εργαζόμενους και τους νέους τον 21ο αιώνα, το σοσιαλισμό.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας, με πλήρη ασφάλιση για τους εργαζόμενους του κλάδου, μέσω κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό, υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, 5ήμερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου για τους διανομείς.
  • Μηχανάκια, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης, που θα παρέχονται από την επιχείρηση (να συμπεριλαμβάνεται και το κράνος, εναλλακτικά να προβλέπεται επίδομα για την αγορά του και την απαραίτητη αντικατάστασή του όσες φορές χρειαστεί).
  • Την ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Οι “αφανείς ήρωες” να γίνουν πρωταγωνιστές!».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.