ΚΚΕ: Να αποδοθούν στους δήμους οι εκτάσεις που εκχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ




Να αποδοθούν στους δήμουςτα ακίνητα και οι δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν σε ΕΤΑΔ – ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος ΚατσώτηςΓιάννης ΓκιόκαςΛιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Ολόκληρη η Ερώτηση:

   «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα από υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και τα ΦΕΚ Β’ 2317/19.6.2018 και Β’ 2320/19.6.2018 πέρασε στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ -θυγατρική του Υπερταμίου- 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Πολλά από αυτά, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές Νatura, αιγιαλοί, δασικές και πολλές άλλες εκτάσεις, οι οποίες υποδέχονταν δημόσιες – κοινωνικές υποδομές (όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, πάρκα, αθλητικές – πολιτιστικές υποδομές κ.ά.) και που είχαν παραχωρηθεί ή διεκδικούνταν από τους δήμους ώστε να στεγάσουν ανάλογες κοινωνικές ανάγκες και δομές.

Το γεγονός όταν αποκαλύφτηκε, ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων και σειρά δήμων και φορέων, όπως ο σύλλογος Αρχαιολόγων, με προσφυγή τους στο ΣτΕ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τη μέγγενη του ΤΑΙΠΕΔ αρχαιολογικούς χώρους. Πρόσφατα μάλιστα, με απόφαση του ΣτΕ έγιναν δέκτες οι αιτήσεις πέντε δήμων για την ακύρωση των αποφάσεων, με τις οποίες μεταβιβάζονταν ακίνητα του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).



Ειδικότερα το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (930-934/2020) ακύρωσε τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, 10.119 ακινήτων με συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα απέρριψε την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της ΕΕΣΠ. Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του έκρινε, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση και οι συμπροσβαλλόμενες, είναι νομικά πλημμελείς, καθώς εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί, η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζομένων ακινήτων στις εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακυρωθούν.

Στις εν λόγω εκτάσεις περιλαμβάνονται σειρά εκτάσεων στους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, οι οποίες καταχωρήθηκαν στην κυριότητα του Δημοσίου με την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου (3/2018) που απέρριψε τις προκλητικά μακρόχρονες διεκδικήσεις των Νασταίων καταπατητών στην περιοχή. Απόφαση που δικαίωνε τους μακρόχρονους αγώνες του λαού και των δήμων της περιοχής και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε την είδε ως ευκαιρία για να προικίσει το Υπερταμείο.

Σήμερα επιτελούς η κυριότητα του δημοσίου στις καταπατημένες εκτάσεις των δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, έχει και νομικά τελεσιδικήσει. Καθ’ ομολογία οι επίμονοι αγώνες του λαού της περιοχής ήταν ο καταλυτής ώστε να προσηλωθούν οι δημοτικές αρχές στο ζήτημα της υπεράσπισης του χαρακτήρα της δημοσίας γης, εν αντιθέσει με το κεντρικό κράτος και τις υπηρεσίες του που είτε απείχαν είτε ολιγωρούσαν. Οι αγώνες του λάου της περιοχής και του δημάρχου Ηλιούπολης Δ. Κιντή, ενάντια στις καταχρηστικές διεκδικήσεις των Νασταίων καταπατητών στο Υμηττό και τις οικιστικές περιοχές, υπήρξαν εμβληματικές για την Αττική όλη τη δεκαετία του ‘80.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε την παραχώρηση των εκτάσεων στην ΕΤΑΔ, αίρει κάθε προσχηματική καθυστέρησή από τη μεριά της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργείου Οικονομικών, ώστε επιτελούς η δημόσια γη να περάσει στην ευθύνη των δήμων της περιοχής, για να μπορέσουν να στεγάσουν σχεδιασμένα κοινωνικές υποδομές και να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων τους. Ώστε να μην επιτραπεί η εμπορευματοποίηση της, που ήδη έχει κινήσει η ΕΤΑΔ.

Ήδη είχαμε το παράδοξο, πάρκα, αθλοπαιδιές, σχολειά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί και παιδικές χαρές να βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα υπό την ομηρία του Υπερταμείου.

Από την άλλη και παρότι οι απαιτήσεις των καταπατητών έχουν τελεσίδικα εκπέσει, υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών και την ΕΤΑΔ, ότι ασκούν τα δικαιώματα του δημοσίου τουλάχιστον ελλειμματικά για ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη των αποκτημάτων του στο κέντρο του δήμου Ηλιούπολης.

Τέλος παρότι εδώ και χρόνια σοβούν λαϊκές ανάγκες στους αντίστοιχους δήμους και σειρά κοινωνικών δόμων και υποδομών καθυστερούν, ήδη από την δεκαετία του ‘90, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες αρνούνται πεισματικά την παραχώρηση και αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, προτάσσοντας το ευμενές, για τις διεκδικήσεις των καταπατητών επιχείρημα: «ότι δεν έχει κριθεί τελεσίδικα ο χαρακτήρας της ιδιοκτησίας τους».

Σήμερα ευτυχώς για το λαό της περιοχής τα παραπάνω προσχήματα έχουν καταρρεύσει. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ικανοποιήσει, χωρίς άλλη πια καθυστέρηση, το αίτημα των δήμων και του λάου της περιοχής για παραχώρηση της δημόσιας γης στην ευθύνη και τις ανάγκες των δήμων, ώστε να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες. Ανάγκες σε σχολική στέγη (π.χ. πάνω από το 1/3 των νηπιαγωγείων στο δήμο Ηλιούπολης στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους και κοντέινερ), δομές για το παιδί και την οικογένεια που παραμένουν λειψές έως ανύπαρκτες, πάρκα, ελεύθερους χώρους, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποδοθούν στους δήμους τα ακίνητα και οι δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν σε ΕΤΑΔ – ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών και πως θα ενεργήσει ώστε να υλοποιηθεί η απόφασή του ΣτΕ.
  • Αν προτίθεται να ρυθμίσει την παραχώρηση των δημοσίων εκτάσεων στους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου για την κάλυψη των αναγκών τους σε κοινωνικές δομές και υποδομές που για χρόνια διεκδικούν.
  • Αν επιβεβαιώνει ως αρμόδιο υπουργείο, τις δημόσιες αιτιάσεις στο δήμο Ηλιούπολης, ότι δημόσιο και ΕΤΑΔ συνεχίζουν να ολιγωρούν και πλημμελώς να προασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου σε εκτάσεις του στην πόλη, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε τελεσίδικα τις χρόνιες διεκδικήσεις των καταπατητών».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.