Η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων στην Καισαριανή




Μετά τα δραματικά συμβάντα της Μικρασιατικής καταστροφής, πολλοί πρόσφυγες, μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξαν να έλθουν να διαμείνουν, στην οικιστικά κενή μέχρι τότε, περιοχή της Καισαριανής, που έφερε το όνομα της περίφημης και ομώνυμης Μονής στον Υμηττό.

Τα τελευταία κτίσματα πριν το τότε νέο Σκοπευτήριο Καισαριανής ήταν οι δυο εγκαταστάσεις-αποθήκες της Α’ Εφορείας Υλικού Πολέμου. Από εκεί και πίσω και προς τον Υμηττό, οργανώθηκε ένα σχέδιο εγκατάστασης αρκετών προσφύγων, αρχικά σε πρόχειρα παραπήγματα, σκηνές και πετρόκτιστα και χειροποίητα σπιτάκια μέχρι να ολοκληρωθούν οι περίφημες προσφυγικές πολυκατοικίες.

Στην φωτογραφία που παραθέτουμε, η οποία πάρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920, φαίνονται οι εγκαταστάσεις της Α’ Εφορείας Υλικού (τις βάλαμε μέσα σε κόκκινο πλαίσιο), ανάμεσα τους οι σκηνές των προσφύγων και στο βάθος η αρχή της γέννησης ενός ιστορικού πλέον οικισμού, της αγαπημένης μας Καισαριανής.

Σε πρώτο πλάνο πίσω από το κτίριο που φαίνεται και μπροστά από τις αποθήκες της Α’Εφορείας Υλικού, φαίνεται η κοίτη του μικρού ρέματος της Καισαριανής, του παραπόταμου αυτού του Ιλισσού, ο οποίος ξεκινούσε μέσα από το Σκοπευτήριο και ο οποίος κατά την διάρκεια της Κατοχής βάφτηκε κόκκινος. Στον χώρο όπου στην φωτογραφία φαίνονται δεξιά οι εγκαταστάσεις της Α’ Εφορείας Υλικού βρίσκεται σήμερα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Καισαριανής,στην συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Γρηγορίου Θεολόγου και Υμηττού.



Στο βάθος φαίνονται και οι σημερινές ονομασίες των οδών που ξεχωρίζουν ήδη από τότε. Από δεξιά προς αριστερά:
– Εθνικής Αντιστάσεως, πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου (μεταπολεμικά), πρώην Καισαριανής (προπολεμικά)
– Ηρώων Πολυτεχνείου, πρώην Χρ.Λαδά (μεταπολεμικά), πρώην Αλεξανδρουπόλεως (προπολεμικά)
– Βρυούλων (από τότε μέχρι σήμερα)

Έχουμε τοποθετήσει στην φωτογραφία όλες αυτές τις αναφορές που κάναμε για την ευκολότερη κατανόηση τους. (Πηγή: Γεωμυθική)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.