Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Η διαχείριση απορριμμάτων χρειάζεται συνεργασία και διαφάνεια




(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ) Με περισσή χαρά αλλά και μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη της 2/6/2020 σχετικά με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Χαρά, γιατί επιτέλους επικράτησε η λογική και μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρξαν, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ανακάλεσε εν τέλει την έγγραφη εισήγηση που πρότεινε για υπερψήφιση στο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, για αναδρομική χρέωση από 1/1/2019 των βιοδιασπώμενων απορριμμάτων δηλαδή βιοαποβλήτων και φυτικών απορριμμάτων (η εισήγηση βρίσκεται στην διάθεσή σας). Όπως και ο ίδιος αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια, δεν υπάρχει καμία απόφαση για αναδρομική χρέωση των Δήμων.

Υπήρχε όμως η εισήγηση της διοίκησης (Εκτελεστική Επιτροπή ΕΔΣΝΑ) που ρητώς αναφέρει την αναδρομική χρέωση από 1/1/2019. Θεωρούμε ότι η χρέωση της διαχείρισης βιοαποβλήτων είναι λογική και πρέπει και μπορεί να γίνει φυσικά μετά από σχετική μελέτη, κάτι που εμείς ως Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κάνουμε ήδη 3 χρόνια τώρα και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος ανά τόνο από την προτεινόμενη χρέωση του ΕΔΣΝΑ, αφού το τελικό προϊόν που παράγουμε θέλουμε να είναι υψηλότατης ποιότητας. Θυμίζω δε ότι ο Δήμος μας για το έτος 2019 προσεγγίζει το 30% σε ποσοστό εκτροπής από την ταφή με κύριο βραχίονα την διαχείριση βιοαποβλήτων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται με αιφνιδιασμούς, όπου οι Δήμοι αλλά και μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ δεν έλαβαν καν γνώση για την εισήγηση της αναδρομικής αύξησης από 0 € σε 27 € τον τόνο βιοαποβλήτων.

Πράγματι, από τις 14 Απριλίου 2020 ο ΕΔΣΝΑ απέστειλε σχέδιο πρότασης στους Δήμους μέλη του, αυτό όμως το οποίο δεν ισχύει είναι ότι οι εισηγήσεις των θεμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 2020 απεστάλησαν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ από την Τρίτη, 26 Μαΐου το μεσημέρι. Έχουμε στη διάθεσή μας και θέτουμε στη διάθεση του κ. Περιφερειάρχη το από 26 Μαΐου 2020 στις 11:25 ηλεκτρονικό μήνυμα με τις εισηγήσεις των θεμάτων της 2ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ και τη λίστα αποδεκτών, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος ή ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και το οποίο μας απεστάλη παραμονή της συνεδρίασης από άλλο μέλος του Δ.Σ.



Σε περίπτωση που ο κ. Περιφερειάρχης έχει κάτι άλλο στη διάθεσή του που μπορεί να αποδείξει την αποστολή των εισηγήσεων σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., δεσμευόμαστε να του ζητήσουμε δημοσίως συγνώμη. Τέλος, μεγάλη έκπληξη αισθανόμαστε όταν ακόμη και μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση που δημιούργησε τόσες εντάσεις στα συλλογικά όργανα αλλά και σε πάρα πολλούς Δήμους της Αττικής, δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα 12 μέρες από την εν λόγω εκ περιφοράς (λάθος επιλογή κατά την άποψη μας) συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ (26 Μαΐου 2020). Επίσης, αντίστοιχη έκπληξη μας έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ ανακοινώνει ζητήματα ο κ. Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής και όχι ο ΕΔΣΝΑ δια του Προέδρου του ή των λοιπών επισήμων οργάνων του. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να κάνει ανακοινώσεις για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και ο κ. Μαρκόπουλος Πρόεδρος της ΠΕΔΑ ως εκπρόσωπος του 60% της διοίκησης του και του 100% του προϋπολογισμού του .

Ίσως πρέπει τουλάχιστον να κρατάμε τα προσχήματα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.