Απόψε Νάπολι – Γιουβέντους, κάποτε… Μαραντόνα – Πλατινί




Νάπολι – Γιουβέντους, τελικός Coppa Italia στο ουδέτερο «Ολίμπικο» της Ρώμης, νοκ άουτ και (για φέτος) χωρίς παράταση. Κεκλεισμένων φυσικά. Ματς με αρκετό… παρασκήνιο βέβαια μιας και ο άλλοτε τεχνικός της Νάπολι (2015-18) Μαουρίτσιο Σάρι είναι και… οπαδός της, ενώ ο Τζενάρο Γκατούζο των «παρτονοπέι» είναι, ως κάποτε ηγέτης της, οπαδός της Μίλαν!

Τη δεκαετία του ’80 ο Ντιέγο Μαραντόνα ήταν αυτός που κατήργησε την καθεστηκυία τάξη στο calcio κόντρα στις, τότε, πάμε στοίχημα προβλέψεις. Διότι, ως τότε, ήταν αδιανόητο μια ομάδα από τον Νότο να πάρει το πρωτάθλημα (γνωστή η αντιπαλότητα, από τη δεκαετία του ’20, με τον πλούσιο Βορρά). Και η Νάπολι τότε, κλήθηκε να τα βάλει όχι μόνο με τη Γιουβέντους του Μισέλ Πλατινί αλλά, ως είχε αναφέρει κάποτε η «Gazzetta dello Sport», τη μοναδική ομάδα που έχει κι ένα… Μουντιάλ στην τροπαιοθήκη της. Και ορθώς καθώς το 1982 οι «ατζούρι» έφτασαν στη Γη της Επαγγελίας με Τζοφ, Σιρέα, Καμπρίνι, Τζεντίλε, Ταρντέλι, Ρόσι. Αυτήν την ομάδα, συν τους Πλατινί και Μπόνιεκ, ήξερε ότι θα έβρισκε απέναντι του ο Μαραντόνα όταν αποφάσιζε να υπογράψει στη Νάπολι το καλοκαίρι του ‘84.

Βεβαίως, η εκκίνηση δεν ήταν εύκολη (ούτε καν για τις… προτάσεις στοιχήματος): οι «παρτενοπέι» τερμάτισαν στην 7η θέση στην πρώτη χρονιά του «Pibe de oro» και, στην 3η, την επόμενη. Και, το καλοκαίρι του ‘86 άλλαξα όλα. Κάνοντας… πράγματα και θαύματα με την Αργεντινή στο Μουντιάλ, στον Μαραντόνα απέμενε να κάνει πρωταθλητές και τους υπόλοιπους δέκα που έμπαιναν μαζί του στο «Σαν Πάολο» και να δώσει για πρώτη φορά στα χρονικά το scudetto σε μια ομάδα του ιταλικού νότου. Τα κατάφεραν ως γνωστόν, την ημέρα που το Campionato απέκτησε ένα νέο ντέρμπι: 9 Νοεμβρίου 1986, στο ιστορικό «Κομουνάλε» του Τορίνο, το παλιό γήπεδο των «μπιανκονέρι» ενώπιον 60.000 τιφόζι και στο ντέρμπι κορυφής. Μετά τη λήξη του, ήταν το ντέρμπι βορρά και νότου στη χώρα (που σήμερα δεσπόζει στο ασιατικό χάντικαπ).

«La presa di Torino» το ονόμασα, ήτοι… η άλωση του Τορίνο. Η Νάπολι του Μαραντόνα νίκησε με 3-1 τη «βέκια σινιόρα» σε ματς που εντέλει της χάρισε τον τίτλο. Εκτοτε, η Νάπολι δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω, ενώ η Γιουβέντους περίμενε ως το 1994-95 για να ανακτήσει τα πρωτεία.



Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.