Θεοδωρικάκος: Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας μέσω του «Αντώνης Τρίτσης»
Τη συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στην ανάδειξη των Δήμων και των περιφερειών σε πόλους αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αλλά και την ανάδειξη της Αυτοδιοίκησης σε πυλώνα ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επερχόμενη οικονομική κρίση, πρόβαλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών μέσω της στήριξης που προσέφερε στην Αυτοδιοίκηση ήταν η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενώ πλέον μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις είναι η συμβολή στο ένα Εθνικό Σχέδιο ανασύνταξης του κράτους και της οικονομίας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα «ανταπεξήλθε με θετικό τρόπο στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό – σε πολύ μεγάλο βαθμό- είναι αποτέλεσμα των έγκαιρων αποφάσεων που έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και της ενότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής πειθαρχίας που έδειξε ο ελληνικός λαός αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο. Οι Έλληνες αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι στις δυσκολίες μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα», τόνισε.
Πεποίθηση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι «αυτός ότι είναι ο καλύτερος δρόμος και για την επόμενη περίοδο όταν λογικά θα έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση αλλά θα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση την οποία άλλωστε θα αντιμετωπίσει ολόκληρη η ανθρωπότητα, η ΕΕ και κάθε χώρα ξεχωριστά».
Ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση «προκειμένου να αναδειχθεί στην πράξη σε πόλο κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση αποδείχθηκε ένας θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος και αποτελεσματικός», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε για την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης:

 1. Επιχορήγησε με 15 εκατ. ευρώ τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να καλυφθούν έκτακτα έξοδα στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας
 2. Τις ημέρες που διανύουμε διαθέτει έκτακτη επιχορήγηση προς τους 332 Δήμους, ύψους 75 εκατ. ευρώ. για να καλυφθούν απώλειες από ανταποδοτικά τέλη, που πολύ συνειδητά πάγωσαν στην περίοδο της πανδημίας για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν
 3. Δόθηκαν έγκαιρα επιχορηγήσεις, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και η αντίστοιχη δόση των ΚΑΠ
 4. Διασφαλίσθηκε με έκτακτη οικονομική στήριξη μέσω των αντίστοιχων Περιφερειών η σίτιση τουλάχιστον 60.000 συμπολιτών μας με δύο γεύματα την ημέρα.
 5. Αναβαθμίσθηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εργαζόμενοι που προέρχονταν από άλλους τομείς.
 6. Τουλάχιστον για τρεις μήνες πάγωσαν οι δόσεις για δάνεια προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
 7. Δόθηκε η δυνατότητα προκαταβολής ΚΑΠ με αποπληρωμή έως και σε 72 μήνες
 8. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για 4 μήνες, κατά παρέκκλιση όλων των προβλεπόμενων και υπαρχουσών διαδικασιών
  «Στην πράξη στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση για να αναδειχθεί ως ένας πόλος αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Και προσέθεσε:
  «Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις διασφαλισμένων πόρων οι οποίοι προέρχονται από μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει από τις 13 Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών με τον Πρόεδρο του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων.
  Μέσω αυτού του προγράμματος έργων και δράσεων πρόκειται να δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μόνο από την κατασκευή των έργων, χωρίς να υπολογίζει κανείς την προστιθέμενη αξία των έργων και τις θετικές επιπτώσεις τους στην τοπική οικονομία.
  Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος είναι ότι στοχεύει να αξιοποιηθεί από όλους, μηδενός εξαιρουμένου, τους δήμους της χώρας.
  Προηγούμενα προγράμματα της προηγούμενης κυβέρνησης στόχευαν υποτίθεται σε παρόμοιους στόχους αλλά είχαν μείνει μόλις με 134 ευρώ διασφαλισμένους πόρους έναντι δεσμεύσεων και υποσχέσεων 1,2 δις ευρώ.
  Τότε είχαμε κατηγορηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε πελατειακές σχέσεις με την Αυτοδιοίκηση και να καταργήσουμε ένα πρόγραμμα. Εμείς βάλαμε τέλος στα ψέματα και φέραμε ένα αληθινό πρόγραμμα με αληθινούς πόρους και αληθινά έργα. Και όλα τα έργα που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» τα εντάσσουμε με διασφαλισμένη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
  Προκειμένου να κάνουμε πράξη τη συμμετοχή όλων των Δήμων σε αυτό το πρόγραμμα – και των Δήμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις τεχνικές τους υπηρεσίες και δεν διαθέτουν το κατάλληλο δυναμικό – με ρύθμιση η οποία περιλαμβάνεται σε όσα σήμερα κυρώνουμε με την ψήφο μας, η ΕΕΤΑΑ έχει τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και από ένα μητρώο μηχανικών, το οποίο θα δημιουργηθεί, να παρέχει μηχανικούς στους Δήμους ώστε να επιταχύνουν όλες τις τεχνικές μελέτες, προκειμένου και ο τελευταίος Δήμος της χώρας να είναι έτοιμος να προγραμματίσει, να μελετήσει και τελικά να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα τον οδηγήσουν σε βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης και των προοπτικών του».
  Καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε:
  «Αυτή είναι η δική μας συμβολή, του Υπουργείου Εσωτερικών, των Δήμων και των Περιφερειών, μέσω αυτού του προγράμματος, στην επιχείρηση επανεκκίνησης και ανασύνταξης της οικονομίας, βασικό στοιχείο της συνολικής πολιτικής πρότασης που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα Εθνικό Σχέδιο ανασύνταξης του κράτους και της οικονομίας τις επόμενες δύσκολες μέρες, με τη βεβαιότητα ότι αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τα καλύτερα αποτελέσματα».Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.