Ούτε Πελέ, ούτε Ρομάριο. Οι μεγαλύτεροι γκολτζήδες στην ιστορία




Η σειρά «The Last Dance» σήκωσε ξανά μια μεγάλη κουβέντα, για το ποιος είναι ο GOAT του μπάσκετ, εννοείται η επιλογή έρχεται από το ΝΒΑ: ο Μάικλ Τζόρνταν ή κάποιος άλλος, όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, ο Κόμπε Μπράιαντ ή, παλιότερα, ο Μπιλ Ράσελ ή ο Σαμ Τζόουνς;

Ποιος είναι ο Greatest of all Times στο ποδόσφαιρο; Το αιώνιο δίλλημα «Πελέ ή Ντιέγο Μαραντόνα», κουβέντα που ξεκίνησε από την παρουσία του Αργεντινού στα 80s, διαδέχθηκε το «Κριστιάνο Ρονάλντο ή Λιονέλ Μέσι». Και γιατί μόνο τέσσερις; Και ο Γιόχαν Κρόιφ υπάρχει στη λίστα, και ο Φέρεντς Πούσκας και ιο Αλφρέδο ντι Στέφανο, και ο Ζινεντίν Ζιντάν μα και (προσωπική επιλογή) ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο» της Ρεάλ, της Ιντερ και την Βραζιλίας και που οδήγησε σχεδόν… σόλο τη Βραζιλία σε δύο τελικούς Μουντιάλ και ένα τρόπαιο. Ναι, είχε κι άλλους δίπλα του, χαίρω πολύ: Ριβάλντο και Ροναλντίνιο τότε, στην Απω Ανατολή. Μα, σάμπως και ο Τζόρνταν δεν είχε Πίπεν, Κούκοτς, Ρόντμαν και άλλους;

Ποιος είναι λοιπόν ο μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών στα… στοίχημα αποτελέσματα; Επακριβώς… άγνωστο διότι αρκετά στοιχεία είναι προπολεμικά και ανεπιβεβαίωτα. Επί παραδείγματι Πελέ και Ρομάριο ισχυρίζονται ότι είχαν ξεπεράσει τα 1.000 γκολ στην καριέρα τους, προσμετρώντας ωστόσο και φιλικά παιχνίδια, αλλά και αγώνες των «μικρών» εθνικών ομάδων. Αρκετοί άλλοι, είτε οι ίδιοι είτε από άλλες πηγές, φέρονται να έχουν φτάσει επίσης σε τετραψήφιο αριθμό γκολ στην πορεία τους.

Επισήμως, ο μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών είναι ο γεννημένος στην Πράγα, Αυστριακός, Γιόζεφ Μπίτσαν με 805 καταγεγραμμένα τέρματα αλλά θρυλείται ότι είχε βάλει ακόμη και πάνω από… 5.000, χωρίς να αποδειχθεί βέβαια. Έπονται με 772 γκολ ο Ρομάριο, με 767 ο Πελέ και με 746 ο Φέρεντς Πούσκας, μόλις τρία παραπάνω από τον Κριστιάνο. Ωστόσο, αγνοώντας την επίσημη λίστα των μεγαλύτερων σκόρερ όλων των εποχών, ο Πελέ ισχυρίζεται ότι έχει βάλει 1,283 και ο Ρομάριο 1.289!



Από τους εν ενεργεία, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς της Μίλαν με 547 γκολ είναι 15ος στη λίστα. Στην 5η θέση είναι ο 35χρονος, πια, Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντουςμε 743 τέρματα σε 1.036 επίσημους αγώνες και, μετά τον Δυτικογερμανό Γκερντ Μίλερ (με 735) ακολουθεί ο 33χρονος Λιονέλ Μέσι με 724 γκολ σε 911 αγώνες, έχοντας καλύτερο μέσο όρο από τον Ρονάλντο (0,79 έναντι 0,81).

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.