Ιστορικό «Klasychne» στο Κίεβο, σε κοινή έδρα και δίχως κόσμο




Klasychne, ήτοι clasico στα ουκρανικά, ανάμεσα σε Σαχτάρ Ντονιέτσκ και Ντινάμο Κιέβου για την ουκρανική Premier Liha που διεξάγεται «Ολιμπίγσκι», έδρα και της Ντινάμο και όχι στο Χάρκοβο όπου έχει… μετακομίσει, μετά τα όσα έγιναν στην Κριμαία προ ολίγων ετών, η Σαχτάρ. Παρουσία μόλις 200 ατόμων, όλων κι όλων, το ντέρμπι.
Η Σαχτάρ δήλωσε ως έδρα το «Ολιμπίγσκι» ως το τέλος της σεζόν καθότι εδρεύει, ως σύλλογος, ως επί το πλείστον στο Κίεβο και αγωνίζεται στο Χάρκοβο, άρα για να αποφύγει τα περιττά ταξίδια εν μέσω πανδημίας.

Πρόκειται φυσικά για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ουκρανίας οι οποίες μάλιστα διαθέτουν ευρωπαϊκό τρόπαιο, η Ντινάμο δύο Κυπελλούχων (1975 και 1986) και η Σαχτάρ το UEFA (2009). Βέβαια τα παιχνίδια μεταξύ τους την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης δεν είχαν την ίδια αίγλη. Επί ημερών ΕΣΣΔ η Ντινάμο ήταν το αντίπαλο δέος των ομάδων της Μόσχας με κυριότερη αντιπαλότητα με τη Σπαρτάκ ενώ, μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στις αρχές των 90s; τα πρώτα χρόνια η Ντινάμο είχε ως κύριους αντιπάλους την Ντνίπρο και την Τσερνομόρετς. Τα πάντα άλλαξαν όμως με την ανάληψη της προεδρίας των «πορτοκαλί» από τον δαιμόνιο Ρινάτ Ακχμέντοφ.

Η, δε, πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο παιχνίδι οι δύο τους ήταν στις 18 Ιουλίου 1938. Ο Ολεχ Οσένκοφ είναι ο μοναδικός προπονητής που κοούτσαρε και τις δύο…

Οσο για το στοιχημα στο πρακτορειο; Ούσα 14 βαθμούς μπροστά από τη… μισητή της αντίπαλο η Σαχτάρ οδεύει για το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ουκρανίας, αλλά και το ένατο στις τελευταίες έντεκα σεζόν. Και είναι αήττητη στα τελευταία 30 ως γηπεδούχος (25-5-0), ήτοι από το 1-0 από την Ντινάμο τον Απρίλιο του… 2018. Η Ντινάμο έφτασε να… πασχίζει με Ζόρια και Ντέσνα για τη 2η θέση και ταυτόχρονα, έχοντας αποκλείσει στους «8» τη Σαχτάρ, να πάρει το Κύπελλο για να κλείσει ήρεμα η σεζόν. 0Πλήγμα ο τραυματισμός του ηγέτη μέσου Τσιγκάνοφ.



Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.