Η μάχη του Δήμου Αγίου Δημητρίου με τον κορωνοϊό




Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι στον πλανή-τη, η πανδημία δοκιμάζει την ετοιμότητα και τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων και των κοινωνικοοικονομικών δομών πρόνοιας κάθε χώρας, αλλά και τις προσωπικές αντοχές και την ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στην κοινωνία.

Μέσα σε αυτή την τεράστια πρόκληση, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με υπευθυνότητα, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά του, που έχουν ξαναδοκιμαστεί αφού δεν είναι η πρώτη φορά που κλήθηκε να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει κατα-στάσεις ανθρωπιστικής κρίσης ή φτώχειας.

Έτσι, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιήθηκε η γραμμή δημότη 15371, με 12ώρη λει-τουργία ακόμη και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να είναι ο Δήμος στην υπηρεσία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Όλες αυτές τις ημέρες, άτομα της πόλης μας χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους, όπως ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και πάσχοντα από χρόνιες ασθένειες ευάλωτα στον κορωνοϊό, καλώντας στο 15371, έχουν κάλυψη σε άμεσες ανάγκες που περιλαμβάνουν παράδοση τροφίμων και φαρμάκων ή άλλα επείγοντα ζητήματα. Τη γραμμή του δημότη πλαισίωσαν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών του Δήμου, που με βάρδιες καλύπτουν το απαιτητικό ωράριο της λειτουργίας της.

Παράλληλα, η υποστήριξη των συμπολιτών μας που υπάγονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα υπόλοιπα προγράμματα των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (κοινω-νικό συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο), συνεχίζεται κανονικά. Αναλυτικά:
 Καθημερινά γίνεται διανομή κατ’ οίκον 130 μερίδων φαγητού (κυρίως γεύ-μα, σαλάτα, ψωμί, φρούτο)
 Διανομή κατ’ οίκον των προϊόντων Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 206 ωφε-λούμενες οικογένειες ενταγμένες στη δομή για τον Μάρτιο
 Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή προϊόντων Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 275 οικογένειες για τον Απρίλιο
 Το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι όπως πάντα διαθέσιμο να καλύψει τις ανά-γκες των ωφελούμενων ατόμων
Αξιοσημείωτη είναι και η ετοιμότητα, από την πρώτη στιγμή, των κοινωνικών λειτουρ-γών και ψυχολόγων του Δήμου για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβου-λευτικής, τόσο μέσω του πενταψήφιου (για άμεση διασύνδεση), όσο και απευθείας στο τηλεφωνικό κέντρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Η διατήρηση της ψυχικής υγείας όλων, αυτές τις ημέρες της αναγκαστικής απομόνωσης είναι πάρα πολύ σημαντική.



Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής στήριξης και φροντίδας οι κοινωνικοί λειτουργοί και υπάλληλοι των ΚΑΠΗ ήρθαν σε επικοινωνία με όλα τα μέλη και των πέντε ΚΑΠΗ της πόλης (πάνω από 3.000), δίνοντας προτεραιότητα στα μοναχικά και ανήμπορα άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, προκειμένου να ενημερωθούν για την υγεία τους, σωματική και ψυχική, αλλά κυρίως να ρωτήσουν αν χρειάζονται οτιδήποτε αυτές τις δύ-σκολες ημέρες του εγκλεισμού και να τους ενημερώσουν για τις ” παροχές” του Δήμου την περίοδο αυτή. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, οι κοι-νωνικοί λειτουργοί των ΚΑΠΗ θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους ηλικιωμένους συ-μπολίτες μας, κατά τις πρωινές ώρες.

Στα Δημοτικά Ιατρεία συνεχίζεται κανονικά η συνταγογράφηση από τους ιατρούς του Δή-μου, αλλά και η υποστήριξη από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας στα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άυλη συνταγογράφηση. Επίσης, ο Δήμος έχει στήσει μηχανισμό για την εκτέλεση συνταγών και τη διανομή των φαρμάκων κατ’ οίκον, από εργαζόμενους.
Η επιβολή των μέτρων παραμονής μας στο σπίτι, οδήγησε πολλά καταστήματα και επι-χειρήσεις της πόλης του Αγίου Δημητρίου στην παροχή της υπηρεσίας “παράδοσης κατ’ οίκον” των προϊόντων τους. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε σε καταγρα-φή και συγκέντρωσε τα καταστήματα αυτά, τα στοιχεία των οποίων αναρτήθηκαν και συνεχίζουν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των πολιτών, αλλά και υποστήριξης της τοπικής αγοράς.

Και στον τομέα της εκπαίδευσης όμως, ο Δήμος επέδειξε αξιοσημείωτη ετοιμότητα. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνέχισε τη λειτουργία του, αφού από πολύ νωρίς και χωρίς να χαθεί διδακτικός χρόνος, οργανώθηκε διαδικτυακά και έτσι παραδίδονται μαθήματα εξ αποστάσεως από τους εθελοντές καθηγητές προς όλους τους μαθητές και μαθήτριες, σε συνολικά 13 τμήματα, δηλαδή 103 μαθητές και μαθήτριες!
Στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ήταν και θα είναι παρών ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τις δυνάμεις του, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της κοινωνικής συνο-χής και προστατεύοντας την υγεία της πόλης, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά βρίσκεται σε κίνδυνο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.