Σύσκεψη στον Δήμο Αγίου Δημητρίου για τον κορωνοϊό




Σε σύσκεψη της Διοίκησης του Δήμου με τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων και των Σχολικών Επιτροπών και παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, τη Δευτέρα 9-3-2020, συζητήθηκαν όλα τα θέματα σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

‼️ Δεδομένου ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία, η οποία πολλές φορές εκφράζεται και με αφοριστικό τρόπο απέναντι στη Δημοτική Αρχή και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο Δήμος ενεργεί στο πλαίσιο των οδηγιών που δίνει η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα τα αρμόδια κρατικά κέντρα για την άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό, η Διοίκηση του Δήμου με πλήρη συναίσθηση ευθύνης επισημαίνει τα εξής:

🔸 Το πλέον κρίσιμο σημείο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του ιού COVID19, είναι η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής υγιεινής και προφύλαξης, που επανειλημμένα έχουν ανακοινωθεί.
🔹 Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς με επιμονή να συμβάλλουν συστηματικά στην εμπέδωση και την εφαρμογή των μέτρων αυτών από όλους στην σχολική κοινότητα και όχι να εγκαλούν το Δήμο για προληπτική απολύμανση.
🔸 Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, η απολύμανση των σχολείων δεν είναι απαραίτητη και δεν προβλέπεται, αν δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα σε μαθητές ή ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.
🔹 Η απολύμανση δεν προσφέρει προληπτική προστασία, δεν εμποδίζει την μεταφορά των ιών μέσω του αέρα, δεν αποτελεί ριζική αποστείρωση και δεν προστατεύει από μεταγενέστερη επιμόλυνση. Και κάθε μέρα να γίνεται, την επόμενη μέρα πάλι θα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Άλλωστε σε σχολεία, που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, είχε γίνει προληπτική απολύμανση.
🔸 Αν η μαζική απολύμανση των σχολικών κτιρίων αποτελούσε λύση σίγουρα θα το πρότειναν οι υγειονομικές και εκπαιδευτικές αρχές.
🔹 Οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου ακολουθώντας τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας διέθεσαν στα σχολεία αντισηπτικά και επιπλέον χρήματα για αναγκαίες προμήθειες.
🔸 Όσον αφορά στις αρμοδιότητες, τονίζεται ότι για την εποχική γρίπη η Δήμαρχος έχει από τον νόμο την ευθύνη να αποφασίσει τη διακοπή μαθημάτων, στην περίπτωση απουσίας μεγάλου αριθμού μαθητών και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης του σχολείου.
🔹 Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η διακοπή των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά και μόνο με Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού.

▶️ Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία χωρίς υπερβολές και πανικό παρακολουθούμε το φαινόμενο, και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε εγκαίρως για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας με γνώμονα πάντα τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.



❗️Τέλος, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των οδηγιών έχουν προγραμματιστεί, για αύριο Τρίτη, συναντήσεις της Διοίκησης του Δήμου και των Σχολικών Επιτροπών με διευθυντές/ διευθύντριες σχολικών μονάδων, Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.