Κορωνοϊός και καρδιά
Είναι γνωστό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει σε πανδημία την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι, επίσης, γνωστό ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την Κίνα και περιορίζεται, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη στη γειτονική Ιταλία με πιθανή καθυστέρηση γενικών μέτρων. Επισημαίνεται ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών με συννοσυρότητες κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ άτομα όλων των ηλικιών πιθανόν να είναι φορείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Tα κύρια συμπτώματα είναι: βήχας (μη παραγωγικός), πυρετός, δύσπνοια, αδυναμία.

Οι παθήσεις των ηλικιωμένων, που επιβαρύνονται με τον κορωνοϊο είναι: Καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση. Η επιβάρυνση οφείλεται στις παθήσεις, που έχουν οι ηλικιωμένοι κι όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού. Η μόλυνση σε αυτή την κατηγορία γίνεται από νέους συνανθρώπους, που συνήθως δεν πάσχουν ή έχουν ελαφρά συμπτώματα. Γι’ αυτό η ηλικιακή ομάδα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρέπει να μείνει αυτοπροστατευμένη.

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν είναι πλήρως γνωστός.  Εκτός  από την άτυπη πνευμονία παρατηρείται: αύξηση της τροπονίνης Ι, που σημαίνει ότι παθαίνει βλάβη η καρδιά, αρρυθμίες και η έσχατη μορφή βλάβης, είναι η κεραυνοβόλος μυοκαρδίτιδα. Γι΄αυτο στη φάση αυτή με την κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα απαιτούνται εντατικές μονάδες και μηχανική υποστήριξη της καρδιάς και των πνευμόνων. Άρα, πρέπει τώρα, που είναι ακόμα υπό έλεγχο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αδειάσουν όλες οι μονάδες των κρατικών νοσοκομείων και οι ασθενείς, που δεν πάσχουν από κορονοϊό, να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες ιδιωτικών νοσοκομείων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί  συνεργασία ανάμεσα στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα.

Απαιτούνται, επίσης, συσκευές μηχανικής υποστήριξης και αυτό γιατί οι ασθενείς καταληγούν κατά κύριο λόγο από κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα και ανεπάρκεια πολλών οργάνων. Σε αυτή τη φάση απαιτείται μηχανική υποστήριξη των ασθενών. Σε άλλου είδους κεραυνοβόλου μυοκαρδίτιδας από άλλους ιούς, ένα μεγάλο ποσοστό με τη μηχανική υποστήριξη οι ασθενείς επανέρχονται.Ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον κορωνοϊό δεν έχει ακόμη καθιερωθεί.

  • Απαιτείται συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού φορέα στην Υγεία.
  • Αύξηση των κρεβατιών των εντατικών μονάδων.
  • Προμήθεια συσκευών μηχανικής υποστήριξης καρδιάς και πνευμόνων.
  • Οι ασθενείς καταλήγουν από κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα και πολυοργανική ανεπάρκεια.
  • Αυτοαπομόνωση των ανθρώπων άνω των 60 ετών, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης και  υπέρταση)

Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC

Συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General

Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας

Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.