Το μυστικό της Λίμνης της Βουλιαγμένης




Όλοι γνωρίζουν την πανέμορφη Λίμνη της Βουλιαγμένης με τα ιαματικά νερά της και τη ζουν και τη θαυμάζουν. Ξέρουν επίσης ότι κάποτε αυτή ήταν ένα υπόγειο σπήλαιο που βούλιαξε η οροφή του, δημιουργώντας τη λίμνη, εξ ου και έλαβε η περιοχή το όνομα “Βουλιαγμένη”.
Λίγοι όμως ξέρουν λεπτομέρειες γι’ αυτό το γεωλογικό φαινόμενο: Ο Νότιος λόφος της περιοχής είναι σχεδόν ο μισός υπόσκαφος (κούφιος) και το μέρος της οροφής που γκρεμίστηκε είναι περίπου το 10 % του συνόλου. Το υπόλοιπο υπόγειο σπήλαιο υπάρχει όπως αρχικά και, μέσα σε αυτό, έχουν εξαφανιστεί δεκάδες βατραχάνθρωποι που προσπάθησαν να το εξερευνήσουν, μπαίνοντας από την πλευρά της λίμνης.
Η αποτύπωση και το μέγεθος του μακρόστενου υπόγειου σπηλαίου φαίνεται στη φωτογραφία με την κόκκινη διαγράμμιση, απ’ όπου φαίνεται επίσης ότι μέρος του οικισμού της Βουλιαγμένης, με πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, είναι χτισμένο στον κούφιο λόφο, επάνω στη σωζόμενη οροφή του υπόσκαφου σπηλαίου!
Οι γεωλόγοι ερωτώνται, σε κάθε σεισμό που συμβαίνει στην Αττική, αν επιστημονικά συντρέχει κίνδυνος υποχώρησης και της υπόλοιπης οροφής του σπηλαίου, αλλά δηλώνουν άγνοια, γιατί για να μελετήσουν το φαινόμενο, απαιτείται να λάβουν δείγματα των πετρωμάτων του, είτε εσωτερικά (πράγμα αδύνατο όπως είπαμε, γιατί όποιος το επιχειρήσει χάνεται και δεν επιστρέφει), είτε εξωτερικά (που επίσης δεν το τολμούν, γιατί πρέπει να προβούν σε γεωτρήσεις, επικίνδυνες να προκαλέσουν νέα κατακρήμνιση).
Εν τούτοις, οι κάτοικοι των κτιρίων που είναι επάνω από το σπήλαιο έχουν συνηθίσει να ζουν με όλα αυτά και αρκούνται να απολαμβάνουν την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου που ζουν και την καταπληκτική θέα προς τη Λίμνη και τον Όρμο της Βουλιαγμένης που τους προσφέρει!

Πηγή: Δημήτριος-Μάριος Σταματελάκης

 

Εδώ φαίνεται το γκρεμισμένο κομμάτι του σπηλαίου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.