Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Π. Φαλήρου: Προχειρότητες και μπαλώματα αποτελούν «παγίδες» για τους χρήστες




(αναδημοσίευση του ρεπορτάζ του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην Καθημερινή)

Η περίφημη αθλητική κληρονομία του 2004 –οι εγκαταστάσεις που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες– καταστρέφεται αχρησιμοποίητη, τουλάχιστον η πλειονότης. Και από την άλλη, στάδια, όπου προπονούνται χιλιάδες παιδιά και γυμνάζονται πολίτες, αποτελούν «παγίδες» για τους χρήστες και συχνά προσομοιάζουν στους ελληνικούς δρόμους.

Τέτοια «παγίδα» είναι εδώ και τουλάχιστον τρία έτη το ταρτάν του στίβου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Π. Φαλήρου, το οποίο εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό αθλητών και αθλουμένων. Το χρόνιο τούτο πρόβλημα συνεχώς θα λυνόταν, αλλά ουδέποτε λύθηκε πραγματικά. Μια, κυριολεκτικά, εμβαλωματική «λύση» δόθηκε πέρυσι, προ των δημοτικών εκλογών. Εβαλαν μπαλώματα, που σύντομα άρχισαν να καταστρέφονται, και τώρα βρίσκεται στην κατάσταση του Μαρτίου του 2019.

Η εικόνα είναι προσβλητική για στάδιο του 21ου αιώνα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο κίνδυνος τραυματισμών των αθλητών ελλοχεύει. Κάτι που έχει συμβεί, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν.

Κίνδυνος τραυματισμών υπάρχει και λόγω της θέσης όπου βρίσκεται η βαλβίδα της σφαιροβολίας: δίπλα στους διαδρόμους του στίβου και σε απόσταση 12 μ. από το μονόζυγο. Είχε επισημανθεί εξαρχής ότι η θέση είναι ακατάλληλη και πως τουλάχιστον το μονόζυγο έπρεπε να τοποθετηθεί αλλού.

Αλλά, βεβαίως, από το ένα αυτί μπήκαν και από το άλλο βγήκαν οι επισημάνσεις.

Επειδή δε στην Ελλάδα ο καθείς θεωρεί νόμους και αποφάσεις κουρελόχαρτα, ουδέποτε τηρήθηκε παλαιότερη απόφαση της διοίκησης του ΔΑΚ, τρεις φορές εβδομαδιαίως να χρησιμοποιούν τον στίβο, για δύο ώρες, μόνο οι αθλητές. Οι φύλακες αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν και το κοινό να συμμορφωθεί, καθότι… πληρώνει τέλη! Οταν σημειωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός, λόγω της συνύπαρξης αθλητών, ποδοσφαιριστών, περιπατητών, γυναικών με καροτσάκια με μωρά και άλλων, θα είναι αργά.

Νέο ταρτάν τοποθετήθηκε τον Οκτώβριο στο Δημοτικό Στάδιο Σιταποθηκών Κερατσινίου. Και σύντομα άρχισε να ξεφτίζει, να τρυπάει ή να κάνει «σαμαράκια». Επιπλέον, κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να καλύψει την υδρορροή στη λίμνη του στιπλ με ταρτάν, με συνέπεια να μαζεύονται στάσιμα νερά. Οσο για τον διάδρομο φοράς του ακοντισμού, ε, αυτός διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας. Επειδή τέτοιος δεν υπήρχε, ένας προπονητής, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει λύσεις ώστε τα παιδιά να διδάσκονται την τεχνική του αγωνίσματος, μάζεψε κομμάτια του παλαιού ταρτάν, τα ένωσε και τα κόλλησε.

Κάτι ανάλογο με το ταρτάν του στίβου συνέβη στο Στάδιο Κορυδαλλού. Λίγους μήνες μετά την τοποθέτησή του το καλοκαίρι του 2019, εμφανίσθηκαν μια μεγάλη τρύπα και άλλες μικρές…

Κατόπιν αυτών –και όσων άλλων αγνοούμε–, τα μπαλώματα στο ταρτάν του στίβου του Αγίου Κοσμά και η φθορά στον εσωτερικό διάδρομο είναι πταίσματα. Τουλάχιστον τα μπαλώματα αυτά άντεξαν στον χρόνο…

Αιτία των προβλημάτων είναι η προσπάθεια των δήμων να μειώσουν το κόστος και των εταιρειών να αναλάβουν τα έργα, ρίχνοντας τις τιμές αλλά και την ποιότητα της εργασίας και των υλικών.

Λύσεις στα προβλήματα των δημοτικών σταδίων μπορεί να δώσει η ένταξη των έργων στο «Φιλόδημος 2», ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών, για την πραγματοποίηση διαφόρων ειδών έργων.

Αλλά κι αν δεν ενταχθούν σε αυτό, οι δήμοι οφείλουν να εκτελέσουν τις αναγκαίες εργασίες με ίδιους πόρους…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.