Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Πολύκαρπο στη Σμύρνη




Για πρώτη φορά μετά το 1922 η Σμύρνη τίμησε μεγαλοπρεπώς τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Πολυκάρπου.

Ο εορτασμός, ο οποίος ήταν τριήμερος, ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου με Διεθνές Συνέδριο και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ημέρα της μνήμης του Αγίου, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιστορικό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου και προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών.

Παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας Αργυρώ Παπούλια, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο Γ.Γ. του Δήμου μας Μιχάλης Χρηστάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Σταύρος Κουτούλιας καθηγητές, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο οποίος και προέδρευσε στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου, χαρακτήρισε την μέρα «ευλογημένη» καθώς όλοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την ιερή μνήμη του κοινού πάτρωνός μας, του μάρτυρος Επισκόπου της των Σμυρναίων Εκκλησίας, του ιερού Πολυκάρπου, του οποίου το αίμα πότισε το δένδρο της χριστιανικής πίστης μας».

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του μεταξύ άλλων δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας εκπροσωπώντας τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης όσο και τους κατοίκους της και χαιρετίζω κάθε προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης ιστορικών και άλλων πτυχών της Σμύρνης διαχρονικά. Με την πόλη της Σμύρνης εδώ και χρόνια χτίζουμε γέφυρες πολιτισμού και συνεργασίας.

Εύχομαι από καρδιάς τη συνέχιση του θεσμού αυτού του Αγιολογικού Συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στην αγαπημένη μας πόλη και να είστε σίγουροι ότι θα τον ενισχύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, η οποία έχει καταγωγή από την ιερή γη της Ιωνίας, επισήμανε πως περίπου δύο εκατομμύρια Έλληνες κατάγονται από τη γη της Μ. Ασίας. «Οι Έλληνες», είπε, «επισκέπτονται την περιοχή με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά και το παρόν της περιοχής, μεταφέροντας «μήνυμα ειρηνικής συνεργασίας και αμοιβαίας προόδου στους πολίτες της σύγχρονης Σμύρνης».

Το Διεθνές Συνέδριο, με εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, είχε θέμα: «Ο Άγιος Πολύκαρπος, Επίσκοπος Σμύρνης: Γραμματεία, Ιστορία και Τέχνη». Οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ρωμιών Σμύρνης.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.