Η ανακάλυψη, για πρώτη φορά, της υπόγειας λίμνης του Υμηττού, στα 100 μέτρα βάθος (1977)




Το 1977 ο αείμνηστος ορειβάτης – αναρριχητής Δημήτρης Λιάγκος, ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Ιωάννου, ο Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης και ο εν ενεργεία ακόμα θρύλος της σπηλαιολογίας και συγγραφέας Νίκος Λελούδας, στην πρώτη ολοκληρωμένη εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου “Γερμανικό” στην Βουλιαγμένη.

Η συγκεκριμένη πρώτη, πλήρης κατάβαση μέχρι τον πάτο του σπηλαιοβάραθρου, περίπου 100 μέτρα βάθος, έγινε αποκλειστικά με την χρήση ανεμοσκαλών. Η κατάβαση στο σπήλαιο είναι αρκετά τεχνική και μόνο οι σπηλαιολόγοι μπορούν να καταλάβουν την δυσκολία του εγχειρήματος. Εκεί λοιπόν, στο βάθος των 100 μέτρων, ανακαλύφθηκε και η υπέροχη υπόγεια λίμνη, μοναδική για όλο τον Υμηττό, που πιθανολογείται ότι συνδέεται με την λίμνη της Βουλιαγμένης, χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί, παρόλο τις πολλές σπηλαιοκαταδυτικές αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί. Το βάθος της έχει υπολογιστεί περίπου στα 60 μέτρα.

Στην φωτογραφία φαίνεται στιγμιότυπο από την είσοδο του βαράθρου, σε αυτή την ιστορική πλέον εξερεύνηση. Είναι από το προσωπικό αρχείο του φίλου μας Νίκου Λελούδα. (Nikos Leloudas)

Πηγή: Γεωμυθική

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.