Erasmus+ στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου




«Η δύναμη της σοφίας», θέμα του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιείται στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου, οδήγησε τα βήματά των εκπαιδευτικών του στην πρώτη κινητικότητα του σχολείου στη Λετονία το Νοέμβριο του 2019.

Στο Ligatne συναντήθηκαν οι συνεργαζόμενες χώρες, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα, με σκοπό τη ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων του προγράμματος, αλλά και τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά εργαστήρια εκμάθησης και εξάσκησης σε ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία, που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη διδακτική πράξη.

Η επίσκεψη συνετέλεσε με τον πλέον επιτυχή τρόπο, σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλόξενο, ώστε να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών για την εκπαίδευση και δημιούργησε ένα γόνιμο, φιλικό κλίμα μεταξύ των εκπαιδευτικών, που προετοιμάζει το έδαφος για τις υπόλοιπες κινητικότητες που θα πραγματοποιηθούν μαζί με τους μαθητές.

Τα προγράμματα Erasmus+ από το 1987, περιλαμβάνοντας δράσεις για την εκπαίδευση και κατάρτιση, τους νέους (μαθητές και φοιτητές) και τον αθλητισμό, προσφέρουν εμπειρίες και ευκαιρίες ζωής στους εμπλεκόμενους. Ύστερα από τόσα χρόνια τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το πιο «γόνιμο ευρωπαϊκό πείραμα», καθώς οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν πολλαπλές δεξιότητες (όξυνση της περιέργειας και δημιουργικής σκέψης, επίλυση προβλημάτων, προσαρμοστικότητα, συνεργατικές και οργανωτικές δεξιότητες) μαζί με τη διεύρυνση των πολιτισμικών οριζόντων και προετοιμάζονται για να ζήσουν σε ένα απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Θεωρώντας ότι η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι καθοριστική για τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, των ανθρώπων και γενικά της καθημερινότητας, οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου εργάστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση και πέτυχαν την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος σύμπραξης σχολείων και κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών διετούς διάρκειας (Σεπτέμβριος 2019 – Μάιος 2021). Επιπλέον, επέλεξαν να εργαστούν με στόχο να αναδείξουν την πολιτιστική, ιστορική και φυσική κληρονομιά των εμπλεκομένων χωρών με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και εφαρμογών.

Βασική επιδίωξη της σύμπραξης είναι κυρίως η βιωματική μάθηση μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία κάθε χώρα φιλοξενίας διοργανώνει και η δημιουργία εκπαιδευτικών «προϊόντων» που θα απευθύνονται σε όλη την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Μαθητές, γονείς και η υπεύθυνη της Σχολικής Επιτροπής κ. Θάνου έχουν αγκαλιάσει και στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή, στόχος είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία να αποκομίσουν τα μέγιστα, οπότε το μέλλον διαγράφεται εκτός από «σοφό» και …πολλά υποσχόμενο!!!

Η συνέχεια έπεται…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.