Συνεχίζουμε, γιατί συνεχίζουν οι καιροί να είναι δύσκολοι




«Η κρίση τελείωσε και είμαστε σε τροχιά ανάκαμψης”,
αυτό ακούει ο πολίτης καθημερινά, αυτό ακούν και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το άκουσμα αυτό, σχεδόν αυτόματα δημιουργούνται συνειρμοί ευημερίας και ευτυχίας κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Η πραγματικότητα όμως απέχει μακράν, και το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Τα απόνερα της δεκαετούς κρίσης που βιώσαμε μαζί με την μη βελτίωση πολλών καθημερινών πραγμάτων, την συνεχιζόμενη καθήλωση των μισθών και συντάξεων και την ταυτόχρονη εκτόξευση του κόστους ζωής (συνεχείς αυξήσεις π.χ. σε ενοίκια που στην Αθήνα αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις απομυζούν πάνω από το 40% του πενιχρού εισοδήματος, κλπ) κάνουν την υποτιθέμενη κανονικότητα μας αγώνα δρόμου απλής επιβίωσης. Ακόμη περισσότερο, όταν αυτή η κρίση, σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δημιούργησε ανάγκες για σοβαρή ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Δυστυχώς, στον τομέα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, και από τις μέχρι τώρα ενέργειες, δεν διαπιστώνεται βελτίωσή του, ώστε να καλύπτονται σε εύλογο χρονικό διάστημα οι αυξημένες πολλαπλά ανάγκες. Το αντίθετο μάλιστα. Επαληθεύουν τη διαπίστωσή μας αυτή, μετά από πεντάμηνη αναμονή :

α) ο νέος προϋπολογισμός 2020 : 3.858.660.000, έναντι του 2019 : 3.884.312.000 (πηγή: https://www.minfin.gr/proupologismos), δηλαδή αντί για αύξηση έχουμε μείωση σε σχέση με τον ανεπαρκή περσινό προϋπολογισμό,

β) μία επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία, που το ελάχιστο προσωπικό τους δίνει καθημερινά μάχη, για να καλύψει τα τεράστια κενά,

γ) τα ραντεβού στο ΠΕΔΥ, που διαρκώς επιμηκύνονται, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψεις σε κάποιες ειδικότητες,

δ) τα τραγικά περιστατικά , όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και

ε) οι επισκέψεις ασθενών στο ΜΚΙΕ για φάρμακα που αδυνατούν να αγοράσουν.

Μας επισκέπτονται κάθε μήνα 450-500 ωφελούμενοι και προσφέρουμε τη βοήθειά μας στις εξής κατηγορίες:
1. Σε εκείνους τους χαμηλοσυνταξιούχους/χαμηλόμισθους της τάξης των 400-500€, με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα και αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες στην συμμετοχή τους, και οι οποίοι φυσικά δυσκολεύονται, αφού πρέπει να καταφέρνουν με αυτά τα λίγα που παίρνουν να πληρώνουν λογαριασμούς, εφορία, ΕΝΦΙΑ, φαγητό, θέρμανση κλπ.

2. Σε όλες αυτές τις δομές που κάθε μήνα ζητούν από εμάς στήριξη σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Τέτοιες δομές είναι: άλλα κοινωνικά ιατρεία ανά την χώρα -απομονωμένα μικρά κέντρα υγείας της περιφέρειας – δομές στήριξης ΑΜΕΑ – γηροκομεία και στέγες γερόντων – ιατρεία που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων είτε του στρατού είτε του προγράμματος PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ – διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της χώρας. Ακόμα και σε Δημόσια Νοσοκομεία. Κάθε μήνα 45.000-50.000 κουτάκια φάρμακα και υλικά διατίθενται σε αυτές τις δομές, με τεράστιο οικονομικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο, και προστασία της δημόσιας υγείας.

3. Σε εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά την εργασία τους ή ακόμη αμείβονται με χαμηλό μισθό ή ακόμη εμφανίζουν καθυστερήσεις στην αμοιβή τους, και ταυτόχρονα έχουν κάποια χρόνια προβλήματα, που απαιτούν φαρμακευτική κάλυψη με σημαντική συμμετοχή τους, την οποία κατά διαστήματα αδυνατούν να καλύψουν, και δεν τηρούν επομένως σωστά την αγωγή, με την όποια επιβάρυνση της υγείας τους συνεπάγεται.

4. Σε εκείνους τους ανθρώπους που πάσχουν από νοσήματα τέτοια, που είναι αδύνατον να εργαστούν, και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες της περίθαλψης τους. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές όπως:

-Νέοι άνθρωποι από τροχαία ατυχήματα με αυξημένες ανάγκες για υλικά όπως γάζες, υλικά αναρροφήσεων κλπ.
– Παιδιά με ειδικά προβλήματα, π.χ. νεφρών , καρδιάς κλπ., που απαιτούν ειδικά υλικά και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας, και που εάν δεν τα παίρνουν η κατάσταση της υγείας τους θα έχει προβλήματα. Μπορεί να μην είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, αλλά είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την υγεία αυτών η δική μας στήριξη.
-Άνθρωποι μέσης και πάνω ηλικίας που υπέστησαν ξαφνικά ένα σοβαρό θέμα υγείας, λόγω αυτού κατέρρευσε η εργασία τους, και είτε επειδή δεν υπάρχει περιβάλλον υποστηρικτικό, είτε επειδή τα παιδιά τους με τις σημερινές εργασιακές συνθήκες αλλά και τους χαμηλούς μισθούς αδυνατούν να τους στηρίξουν, απεγνωσμένα ζητούν την όποια μικρή βοήθεια σε υγειονομικά υλικά αλλά και πάνες, υποσέντονα κλπ.
– Για τις περιπτώσεις εκείνες που τα φάρμακα που πρέπει να πάρουν λείπουν από την αγορά , όπως χημειοθεραπευτικά κλπ, και έτσι καθυστερούν οι φαρμακευτικές αγωγές των ασθενών αυτών, οπότε απεγνωσμένοι τα αναζητούν σε κοινωνικά ιατρεία. Τότε εμείς τα διαθέτουμε, χωρίς να βάζουμε οικονομικά κριτήρια, γιατί προέχει για εμάς ο άνθρωπος.

5. Σε άτομα που ακόμη και εάν δικαιούνται 0% συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη (λόγω οικονομικής αδυναμίας) υπάρχει επιβάρυνση, και αυτό γιατί εξαρτάται από το είδος του σκευάσματος που τους έχει συνταγογραφηθεί (ανυπαρξία γεννόσημου). Επίσης επιβαρύνονται με δαπάνη για μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα κλπ.

6. Σε εκείνους τους ανθρώπους που βρέθηκαν μόνοι στη ζωή μετά την απώλεια συζύγου ή οικογένειας, και οι οποίοι, μέχρι την έκδοση της όποιας σύνταξης, ουσιαστικά δεν έχουν δυνατότητα κάλυψης της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.

7. Σε άτομα που ενώ ζουν χρόνια στην χώρα μας για κάποιους λόγους -συνήθως οικονομικούς- δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, βρέθηκαν μετά την πρόσφατη τροποποίηση να μην έχουν ΑΜΚΑ και άρα να μην καλύπτονται σε σοβαρές παθήσεις (χημειοθεραπείες κλπ).

8. Σε περίπου 150 μωρά έως 3 ετών, βρεφικά γάλατα και πάνες (κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών).

Ένα τελευταίο αρνητικό δείγμα γραφής, για εμάς και το έργο μας, είναι η διακοπή από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ της εκπομπής «Η Αλληλεγγύη στον Αέρα», που το Μάρτιο του 2019 από εβδομαδιαία είχε γίνει μηνιαία (πρόσχημα ήταν οι εκλογές), ενώ τώρα διακόπηκε με την αόριστη υπόσχεση ότι σε προσεχή εκπομπή θα μας προσκαλούν μαζί με άλλες μη ομοειδείς (χρηματοδοτούμενες) δομές.

Όλα αυτά, και άλλα πολλά ακόμη, επιτάσσουν να συνεχίσουμε τον αγώνα και το έργο μας, να κάνουμε γνωστές παντού τις ανάγκες των πολιτών, και να ζητήσουμε τη συνέχιση της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης των φίλων μας μέσα και έξω από την Ελλάδα.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

http://www.mkiellinikou.org/…/…/11/30/synexizoyme-mkie-2019/

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.