Φλοίσβος: Ξενοδοχείο Φρατζιάκομο – “Σάριζα-Φιξ”




Αγίου Αλεξάνδρου 1 και Ποσειδώνος το 1930.
Το κτήριο κτίστηκε το 1917 και λειτούργησε σαν ξενοδοχείο “Φρατζιάκομο” μέχρι το 1938.
Στη δεκαετία του 1940 αγοράστηκε από την οικογένεια Φιξ. Στην δεκαετία 1960 παραχωρήθηκε στην εταιρία εμφιαλωμένων νερών Σάριζα και χρησιμοποιήθηκε σαν γραφεία και αποθήκη διανομής των προϊόντων της εταιρίας. Ήταν τριώροφη φρουριακού χαρακτήρα βίλα από εμφανή κόκκινη πέτρα πελεκητή και οδοντωτή στις γωνίες. Ο όγκος του κτηρίου χωριζόταν σε δυο τμήματα εξωτερικά τριώροφο πυργοειδές τετράγωνο επί της Αγίου Αλεξάνδρου. Και διώροφο τετράγωνο με επάλξεις και κολώνες στη μεριά της Ποσειδώνος. Θα κατεδαφιστεί τέλη του 1974 και μαζί του το Παλαιό Φάληρο θα χάσει και άλλο ένα από τα σημαντικά δείγματα της παλιάς του αίγλης.
Ακριβώς πίσω Ποσειδώνος 35 με τις δύο οξυκόρυφες στέγες είναι το αρχοντικό της παραλιακής του 1917 η έπαυλη “Νικολούδη” (Παλιό Δημαρχείο).
Το 1962 ερείπιο πια κατεδαφίστηκε και στη θέση του έγινε το σημερινό ξενοδοχείο “Κοράλ”.
Και στο βάθος Πρωτέως και Ποσειδώνος 39 στην Παλμύρα απέναντι από την πλατεία ηρώων φαίνεται το Μέγαρο “Παντέλη” (ταχυδρομείο) του 1915 το 1956 κατεδαφίστηκε το μέγαρο.
Πηγή Ιστορικού Υλικού : Δημήτρης Κακίτσης.
Πηγή φωτογραφίας – Διαδίκτυο eBay χωρίς ταυτότητα.
© 1η Δημοσίευση στο διαδίκτυο από Δ. Κακίτση.
17 Μαρτίου 2015.
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης. Μια φωτογραφία από την συλλογή – © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.