Ερώτηση Σπανάκη στη Βουλή ώστε να γίνονται και ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών




Τη διευκόλυνση των πολιτών κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, ζητάει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης.
Ο κ. Σπανάκης τονίζει την ανάγκη να δοθεί στους πολίτες, στα ΚΕΠ και στις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης από το Taxis της Βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, που σήμερα εκδίδεται μόνο από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Παράλληλα ερωτά τους κ.κ. Υπουργούς εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες ώστε κάποια στιγμή να γίνονται και ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών, βάζοντας τέλος στην απίστευτη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους:
1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
2. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Καραμανλή Κων/νο
3. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη Κυριάκο
Θέμα: «Διευκόλυνση του πολίτη κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών»
Οι Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειών όλης της χώρας πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου ο πολίτης να διευκολύνεται και να μην σπαταλά χρόνο.
Έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι η μεταβίβαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας απαιτεί μεταξύ άλλων την προσκόμιση από τον πωλητή της Βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να μεταβούν στην οικεία Δ.Ο.Υ που ανήκουν. Επιπρόσθετα προβλήματα υπάρχουν όταν η οικεία Δ.Ο.Υ. του πωλητή βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα ή γενικότερα εκτός του Νομού. Έτσι καθημερινά πολίτες αναγκάζονται να πηγαίνουν από τη μία Δ.Ο.Υ στην άλλη προκειμένου να εκδώσουν τη σχετική Βεβαίωση ή οι Υπηρεσίες να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με σοβαρή σπατάλη χρόνου.
Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε συστηματικά για την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη και την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
Επειδή η διαδικασία έκδοσης των αναγκαίων δικαιολογητικών μεταβίβασης οχήματος και μοτοσυκλέτας, είναι χρονοβόρα και υποβάλλει τους πολίτες σε άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία.
Επειδή η έκδοση της σχετικής Βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας και γενικότερα η διεκπεραίωση των διαδικασιών μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, επιβαρύνουν σημαντικά τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. μειώνοντας τον χρόνο ενασχόλησής τους με το αμιγώς φορολογικό αντικείμενο.
Επειδή η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός κράτους σύγχρονου και αποτελεσματικού, που θα υπηρετεί και θα εξυπηρετεί τους πολίτες.
Επειδή υπάρχουν τρόποι άμεσης επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Υπάρχει η δυνατότητα να μην προσέρχεται ο φορολογούμενος στην οικεία Δ.Ο.Υ. προκειμένου να εκδώσει τη σχετική Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας;
2. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ώστε στο άμεσο μέλλον να εκδίδεται ηλεκτρονικά από το Taxis η Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, από τον ίδιο τον πολίτη- φορολογούμενο;
3. Προτίθεστε να παραχωρήσετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Taxis στους υπαλλήλους των ΚΕΠ και των Περιφερειών (αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών) έτσι ώστε αυτοί να εκδίδουν, απλά και εύκολα, τη σχετική Βεβαίωση;
4. Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε έτσι ώστε κάποια στιγμή να γίνονται και ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις οχημάτων & μοτοσυκλετών, μειώνοντας αυτήν την απίστευτη γραφειοκρατία;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.