Έρχεται το 1142 για τον αντικαπνιστικό νόμο και καταγγελίες




Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα λειτουργήσει ο τετραψήφιος αριθμός «1142» – ή αλλιώς η γραμμή «ενημέρωσης και βοήθειας» – που αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Παράλληλα θα λειτουργεί και ως μια… θεραπευτική παρέμβαση διακοπής του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο» οι ειδικά εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές θα δέχονται κλήσεις 24 ώρες το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, καταγράφοντας καταγγελίες. Παράλληλα όμως θα προσφέρουν πληροφόρηση και υποστήριξη σε εκείνους τους καπνιστές οι οποίοι επιθυμούν να ελευθερωθούν από τον εθισμό τους στη νικοτίνη. Ο σχεδιασμός του «call center» έγινε άλλωστε έπειτα από σχετική έρευνα στο εξωτερικό – σε χώρες δηλαδή όπου λειτουργούν αντίστοιχες τηλεφωνικές γραμμές –, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν τα δυνατά σημεία των ευρωπαϊκών παραδειγμάτων αλλά και τα αδύνατα σημεία της προσπάθειας που έγινε κατά το παρελθόν στη χώρα μας με αποτέλεσμα το εγχείρημα να βουλιάξει στην… αδράνεια. Ετσι, έχοντας ως «πυξίδα» τη Γαλλία και τη Δανία, οι καταγγελίες που θα γίνονται στην τηλεφωνική γραμμή «1142» θα είναι πλέον επώνυμες. Ειδικότερα, οι κλήσεις θα καταγράφονται, παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν τα στελέχη της οδού Αριστοτέλους που ασχολούνται με τις τελευταίες λεπτομέρειες λίγο προτού το κέντρο… δεχθεί την πρώτη του κλήση, τα στοιχεία των πολιτών θα παραμένουν απόρρητα.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Ωστόσο, η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών δεν θα είναι άμεση, έπειτα δηλαδή από κάθε μεμονωμένη καταγγελία. Αντίθετα, και σύμφωνα με το σχέδιο, ανάλογα με την ποσότητα και την ένταση των καταγγελιών για ένα συγκεκριμένο μέρος – παραδείγματος χάριν για μια καφετέρια ή παιδική χαρά –, το call center θα κινητοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για έκτακτους ή τακτικούς ελέγχους.

Κατά τον τρόπο αυτόν, αφενός θα τεκμηριώνεται ότι όπου υπάρχει… καπνός ανάβει και τσιγάρο (και ότι δεν πρόκειται για φάρσα ή ακόμα και για «εκδικητική» καταγγελία) και αφετέρου δεν θα γίνεται κατάχρηση στο έργο του ελεγκτικού μηχανισμού (Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό κ.ο.κ.) που έχει επιφορτιστεί (και) με την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση και όπως σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος του εγχειρήματος είναι πάνω απ’ όλα η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα πρώτιστος ρόλος του τετραψήφιου αριθμού θα είναι η σωστή ενημέρωση και η παροχή ψυχολογικής βοήθειας αντί αποκλειστικά και μόνο αυτός του… Μεγάλου Αδελφού.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Με ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καπνιστών και μη καπνιστών για την εφαρμογή του νόμου, για τις ποινές που ορίζει. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα υγείας. Θέλουμε τα παιδιά μας να αναπνέουν καθαρό αέρα» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τηλεφωνητές που θα στελεχώνουν το τηλεφωνικό κέντρο θα είναι εκπαιδευμένοι ώστε να είναι σε θέση να ενημερώνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καπνιστών και μη καπνιστών, να απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις για το τι προβλέπει ο νόμος αλλά και για τις ποινές που ορίζει ανά τύπο παράβασης.

Ψυχολόγος σε κάθε βάρδια

Ανάμεσά τους όμως – και σε κάθε βάρδια – θα υπάρχει τουλάχιστον ένας ψυχολόγος, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παράσχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε καπνιστές που αναζητούν τη δύναμη και τη βοήθεια για να κόψουν το τσιγάρο.

Ετσι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το πώς μπορεί να κόψει «μαχαίρι» το τσιγάρο, ξεδιπλώνοντας παράλληλα τον χάρτη των 81 ιατρείων διακοπής καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν ανά τη χώρα.

Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι στόχος του υπουργείου είναι ο χρόνος αναμονής να κυμαίνεται στα 20 δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της κλήσης (call-back) σε περίπτωση που όλες οι γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου είναι κατειλημμένες.

Ο λόγος δε που λαμβάνονται «δικλίδες ασφαλείας» για την ταχύτερη δυνατόν απάντηση όλων των κλήσεων είναι – όπως διαπιστώθηκε έπειτα από την έρευνα που διενήργησαν στελέχη του υπουργείου – ότι κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της γραμμής το 2009 οι πολίτες συχνά ανέμεναν μάταια στο ακουστικό τους.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.