Νίκος Δένδιας: Οι μεγάλες προκλήσεις στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθήνας




Ο Νότιος Τομέας της Αθήνας έχει τη μεγάλη τύχη να βρίσκεται σε ένα προνομιακό γεωγραφικό τοπίο, το οποίο συνδυάζει το θαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού με τον ορεινό όγκο του Υμηττού, όπως συνδυάζει επίσης κατοικία, δραστηριότητες αναψυχής, εμπορικές δραστηριότητες και Πολιτισμό – Ιστορία.
Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπορεί να αναδειχθεί, χωρίς να ξεκινήσουμε από τη βασική προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη: Την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι μία από τις πλέον μαύρες στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν η μνημειώδης επίδειξη διαχειριστικής ανεπάρκειας στο περιστατικό της πετρελαιοκηλίδας που κατέκλυσε τον Σαρωνικό, τον Σεπτέμβριο του 2017. Ευτυχώς, χάρη στην αντίδραση της κοινής γνώμης και της Αυτοδιοίκησης, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και σήμερα η θάλασσα της περιοχής αποτελεί και πάλι μία όαση αναψυχής για κατοίκους και επισκέπτες. Οφείλουμε όμως να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση.
Ας μην ξεχνούμε ακόμα ότι η διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου είναι όρος επιβίωσης για τους αλιείς της περιοχής, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο συναγωνισμό από την παράνομη αλιεία αλλά και την αφροσύνη ορισμένων συμπολιτών μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλαστικό και τις σακούλες, που απειλούν ακόμη και με εξαφάνιση είδη της θαλάσσιας πανίδας.
Η ίδια πρόκληση ισχύει κατά αντιστοιχία και στην περίπτωση του ορεινού όγκου του Υμηττού, έναν από τους πιο πλούσιους βιότοπους της Ελλάδας.
Η χλωρίδα της περιοχής και το αισθητικό δάσος της Καισαριανής αποτελούν μία όαση για όλο το Λεκανοπέδιο την οποία οφείλουμε να
προστατέψουμε, όχι μόνο από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αλλά και από κάθε είδους απειλές, όπως οι αλόγιστες παρεμβάσεις και οι καταπατήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης. ενός «κρυμμένου» περιβαλλοντικού θησαυρού που διέρχεται από αρκετούς
Δήμους της περιοχής. Ως μελλοντική Κυβέρνηση δεν επαφιόμαστε σε ό,τι μας χάρισε η φύση και το παρελθόν του τόπου. Διαθέτουμε όραμα, πρόγραμμα και κυρίως πολιτική βούληση για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να αναδείξουμε το σύνολο της περιοχής και να την κάνουμε πρότυπο ποιότητας ζωής,
Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας χαμένης μέχρι σήμερα ευκαιρίας, εξαιτίας της αβελτηρίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Σε μια εποχή που η Ελλάδα «διψούσε» για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν επί 4,5 ολόκληρα χρόνια, πότε με τη
μία και πότε με την άλλη προσχηματική αφορμή, την υλοποίηση της επένδυσης.
Αποτελεί δέσμευσή μάς ότι με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο και θα πάψει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου να παραμένει μια τεράστια ανεκμετάλλευτη έκταση.
Μία άλλη μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση είναι ο θαλάσσιος τουρισμός.
Από μικρό παιδί είμαι παθιασμένος με τη θάλασσα και γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να ξέρει ένας επισκέπτης πώς θα βρει αξιόπιστες υπηρεσίες για το σκάφος του και ότι σύγχρονες και λειτουργικές μαρίνες μπορούν να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης για τη Νότια Αθήνα. Η ανάπτυξη των υποδομών και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θα
επιτρέψει την πραγματική αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, να διαθέτει μαρίνες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Ας μην ξεχνούμε και τον ρόλο που διαδραματίζει ο Πολιτισμός στην ανάπτυξη της περιοχής και στην ποιότητα ζωής. Το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και το εμβληματικό του κτίριο στις Τζιζιφιές της Καλλιθέας, είναι ήδη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επίσης, από την πλευρά της ανάδειξης της Ιστορίας της χώρας μας, το Πλωτό
Ναυτικό Μουσείο του Θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ στο Παλαιό Φάληρο.
Αλλά και η ολοκλήρωση της πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας μέχρι το Φαληρικό Δέλτα, δίνει μία νέα αναπτυξιακή διάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, γίνει μια πραγματική Ριβιέρα της Αττικής.
Η ανάπτυξη τη Νότιας Αθήνας όμως δε σχετίζεται μόνο με τις ευκαιρίες.
Σχετίζεται επίσης με την επίλυση προβλημάτων, όπως η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία Κοιμητηρίου στον Άλιμο, η βελτίωση της συγκοινωνιακής πρόσβασης στον Νότιο Τομέα και η επέκταση του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Τραμ).
Σχετίζεται ακόμη με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η οποία είναι μία διαρκής απειλή τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές. Με την πείρα μου από τα Υπουργεία στα οποία θήτευσα γνωρίζω πώς μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στη Δημόσια Ασφάλεια και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.
Όπως γνωρίζω επίσης πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να ενδιαφερθούμε στην πράξη για τον άνεργο και τον μικρομεσαίο, σε περιοχές όπως ο Ταύρος και το Μοσχάτο, που αποτελούν παραδοσιακή έδρα βιοτεχνιών και επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Έχουμε όραμα, πρόγραμμα και βούληση!
Ναι, μπορούμε! Με τη δική σας στήριξη και με την ψήφο σας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε!
Νίκος Δένδιας, Υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο
Τομέα της Β΄Αθήνας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.