Μεγάλο ενδιαφέρον είχε ο Ιστορικός Περίπατος στη Βούλα του 1920-1974 (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Ιστορικός Περίπατος στη Βούλα του 1920-1974, που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του υποψήφιου δημάρχου Θάνου Ματόπουλου, ξεκίνησε η ιστορική αναδρομή από τον Λεωνίδα Οικονόμου. Πρώτος σταθμός το Ασκληπιείο και η ιστορία του από το 1921 που ιδρύθηκε ως σανατόριο για την θεραπεία της φυματίωσης των οστών.

Τονίστηκε η σημασία του για την ανάπτυξη της Βούλας και έγινε ειδική αναφορά στα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο χώρο του Ασκληπιείου τα χρόνια της Κατοχής.

Ακολουθώντας την οδό Βασιλέως Παύλου, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να συνδέει τη Βούλα με τη Βουλιαγμένη αντί της παραλιακής, ακούσαμε την ιστορία των συνεταιρισμών της Βούλας και είδαμε κάποια λίγα δείγματα από τις ξύλινες “παράγκες” και τις θερινές κατοικίες του μεσοπολέμου, όταν η Βούλα είχε αρχίσει να είναι τόπος παραθερισμού.

Ο “τενεκέ μαχαλάς” στα όρια της οδού Παπάγου τη δεκαετία του 1930, αλλά και η άφιξη των Μικρασιατών πρόσφύγων (1927) οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι κατασκηνώσεις στον μετέπειτα χώρο του ΠΙΚΠΑ, η Εθνική Αντίσταση στη Βούλα, ο ρόλος των συνεταιρισμών στην εμπορική εκμετάλλευση της γης, η οικοπεδοποίηση του Πανοράματος μετά το 1973 και πολλά ακόμη σε μια διαδρομή 3 περίπου ωρών που κατέληξε στο πάρκο της πρώην Κατασκήνωσης της Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού.

Θερινή κατοικία από τη δεκαετία του 1930 (γωνία Β.Παύλου και Ιπποκράτους)

Νέοι και παλαιότεροι κάτοικοι της Βούλας συμπορευτήκαμε στους δρόμους της πόλης μας στα ίχνη της νεότερης ιστορίας της. Ιστορικά στοιχεία άγνωστα στους περισσότερους φώτισαν πολλές πλευρές της σύγχρονης ζωής στη Βούλα.
Ευχαριστούμε τον Λεωνίδα Οικονόμου για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

Ο Λεωνίδας Οικονόμου, αν καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο μιλάει για την ιστορία της Βούλας 1920-1974 στον Ιστορικό Περίπατο που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θάνος Ματόπουλος

Στη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου στη Βούλα του 1920-1974, που διοργάνωσε η ΡΙ.ΚΙ.Π ΒΒΒ στις 14/4, έγιναν εκτεταμένες αναφορές στο Ασκληπιείο, στην πορεία του μέσα στο χρόνο και τη σημασία του για την ανάπτυξη της Βούλας.
Με την ευκαιρία αυτή αναρτούμε φωτογραφίες από το αρχείο του Ασκληπιείου:
1. Ο Ερυθρός Σταυρός φθάνει εν πομπή στο Ασκληπιείο. 2.Ηλιοθεραπεία και Αεροθεραπεία ασθενών
3. Έκθεση χειροτεχνίας ασθενών
4.Τμήμα απασχολήσεως ασθενών.
5.Τμήμα απασχολήσεως ασθενών τραυματιών αναπήρων

Η Βούλα που δεν γνωρίσαμε. Το σπίτι αυτό, χτισμένο τη δεκαετία του 1930, βρισκόταν στην κατάληξη της οδού Αθηνάς, λίγο πριν από τον παραλιακό χωματόδρομο. Ανήκε στην οικογένεια Σαραφόπουλου και ήταν το μοναδικό σπίτι στην παραλία. Για τη θέση του και τον έλεγχο που μπορούσε να έχει στη θάλασσα και το απέναντι νησί, οι Γερμανοί το επέταξαν και εγκατέστησαν εκεί το στρατηγείο τους. Το σπίτι αυτό καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1944. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τη δεκαετία του 1950 από φωτογραφία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.