Το 1ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ – ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ λαμβάνει μέρος για 6η συνεχή χρονιά στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών




Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Αθήνας (Athens Model United Nations) είναι ένα τριήμερο μαθητικό συνέδριο-προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα προσομοιώνονται οι εργασίες επιτροπών της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Γιατί;

Πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί επί τάπητος στα αντίστοιχα όργανα του ΟΗΕ και αφορούν σε ζητήματα πολιτικού, ανθρωπιστικού, πολιτιστικού, αναπτυξιακού καθώς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η γνώση που αποκομίζουν οι νέοι μέσα από τη μελέτη και την έρευνα των διεθνών θεμάτων, προβλημάτων και εξελίξεων δύναται να καταστεί χρήσιμη για τη μετέπειτα πορεία τους.
Τα παράπλευρα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ρητορικών τους ικανοτήτων μέσω της δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους αλλά και της τεκμηριωμένης υποστήριξής τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της «δημόσιας συζήτησης κατά αντιπαράθεση» και την εξάσκηση και βελτίωση της αγγλικής γλώσσας στον προφορικό αλλά και στον γραπτό λόγο, καθώς σε όλες τις συζητήσεις και τα έγγραφα, που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, γίνεται χρήση της αγγλικής γλώσσας, μίας από τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στον σεβασμό στον συνομιλητή-«αντιπάλο» και στην αναγωγή του διαλόγου σε μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.
Τέλος, οι έφηβοι που συμμετέχουν στο ΜΗΕ έχουν μία μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με συνομήλικούς τους και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας την παγκόσμια σκηνή.

σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το σχολικό. Το κάθε σχολείο που αποφασίζει να συμμετάσχει αναλαμβάνει την εκπροσώπηση κάποιου κράτους-μέλους του ΟΗΕ ή κάποιου διεθνούς ή μη κυβερνητικού οργανισμού.
Φέτος η χώρα που εκπροσώπησε το Θουκυδίδειο ήταν η Βενεζουέλα, μια χώρα σε κρίση. Το θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν η Βενεζουέλα. Η αντιπροσωπεία των μαθητών –τριών είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική πρόκληση.

Από την επίσημη ιστοσελίδα :
The Hellenic Model United Nations Organisation – www.hmuno.org – [email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.