Ο Σύλλογος Κρητών Αλίμου τίμησε τη μνήμη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Σε μια λουσμένη στο φως, ημέρα, ο Σύλλογος Κρητών Αλίμου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» τίμησε τη μνήμη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου τελώντας μνημόσυνο στη μνήμη του μπροστά στην προτομή του στην είσοδο της πόλης, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019. Ο κόσμος πολύς, η τιμητική εκδήλωσή προς τον Εθνάρχη, μίλησε στις καρδιές Κρητών και φίλων.

 

 Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων και συνεχίστηκε με το χαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου, Κλέας Μανωλαράκη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και των λόγων του Εθνάρχη, στην αντανάκλασή τους στη σημερινή εποχή.

Η Αντιδήμαρχος Σιμητροπούλου Αναστασία- εκ μέρους του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, εστίασε στον Εθνικό Θρήνο που ακολούθησε το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου.

Κύριος ομιλητής, ο Στρατηγός ε.α. Φωτάκης Σταύρος, εξιστόρησε το χρονικό της ζωής του Εθνάρχη, και στη μακρά πορεία προς το Ακρωτήρι «Στο Ακρωτήρι καθ’ αργά ανάβει μια λαμπάδα, για τον Εθνάρχη που ‘κανε μεγάλη την Ελλάδα»

 Η εκδήλωσή συνεχίστηκε με ριζίτικο τραγούδι, από την Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού «ΑΙΓΑΓΡΟΣ» και την παρουσίαση Κρητικών χορών από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον Γρηγόρη Μωραΐτη. Ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κρητικό κέρασμα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της κρητικής φιλοξενίας.

Η Αντιδήμαρχος Σιμητροπούλου Αναστασία- εκ μέρους του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, εστίασε στον Εθνικό Θρήνο που ακολούθησε το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου

«Αγαπημένοι Κρήτες,

Μάρτης κι εφέτος, αρχές της Άνοιξης, κι όσοι δεν θέλουμε να ξεχνάμε, θυμόμαστε και τιμούμε, με αφορμή την ημέρα θανάτου του, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που υπήρξε από τους σημαντικότερους πολιτικούς αυτού του τόπου.
Φωτεινό παράδειγμα, προσωπικότητα παγκόσμιας κλίμακας, γιατί συνδύαζε την πολιτική δύναμη με τον στοχασμό. Άνθρωπος και της θεωρίας και της πράξης, ήξερε να κυβερνά και να στοχάζεται, όπως οι ιδανικοί άρχοντες στην Πλατωνική Πολιτεία. Διπλωματική και πολιτική μεγαλοφυΐα, αριστοτέχνης στην πραγματοποίηση του εφικτού.
«Ο πολιτικός ανήρ», έλεγε στην πρώτη δημόσια ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1910, «… ο πολιτικός ανήρ οφείλει να έχει ως γνώμονα πάσης πράξεώς του το κοινόν συμφέρον και να υποτάσσει στο κοινό συμφέρον, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, το συμφέρον του κόμματος που ανήκει».
«Ο πολιτικός ανήρ», έλεγε τότε ο Βενιζέλος, «οφείλει να έχει πάντοτε το θάρρος των γνωμών του και ποτέ να μη θυσιάζει τις γνώμες αυτές, για να γίνει αρεστός προς τα πάνω ή προς τα κάτω».
Εκείνη την ημέρα, χιλιάδες άνθρωποι, παρά τη βροχή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πατρίς», στριμωγμένοι ασφυκτικά σε παράθυρα κι εξώστες, αλλά γεμάτοι ενθουσιασμό, άκουγαν τον ακατάσχετο ρήτορα που με φωνή ελαφρά συριστική, αλλά έντονη και διαυγή, εξέθετε το πολιτικό του πρόγραμμα. Ο Βενιζέλος σαφής, θετικός, χωρίς θεατρικές εξάρσεις, χωρίς φράσεις πομπώδεις, χωρίς καμιά προσπάθεια να ευχαριστήσει ή να κολακέψει τους εκλογείς του και να εκμεταλλευτεί την τυφλή εμπιστοσύνη που του είχε ο λαός, είχε το θάρρος να θέσει τους όρους του. Είχε το θάρρος να εμμείνει στις ιδέες του. Είχε τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και τη φιλοδοξία να δει τον εαυτό του «κατισχύοντα ή συντριβόμενον από της πρώτης στιγμής».
Τρεις σχεδόν μήνες μετά από αυτή την συγκλονιστική ομιλία, στις 28 Νοεμβρίου του 1910, το κόμμα των Φιλελευθέρων κερδίζει τις εκλογές με 307 έδρες επί συνόλου 360, «ωσανεί ο λαός ούτος είχε μίαν κεφαλήν σκεπτομένην και μίαν καρδίαν πάλλουσαν».
Από τότε, επί είκοσι πέντε χρόνια, από το 1910 μέχρι το 1935, η προσωπική διαδρομή του Βενιζέλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστεί από τη συνολική πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ακόμα και κατά τις περιόδους της απουσίας του, ο Βενιζέλος αποτέλεσε το μόνιμο σημείο αναφοράς ως προς το οποίο προσδιορίζονταν τόσο οι οπαδοί όσο και οι αντίπαλοί του.
Σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος απολαμβάνει τη γενική αποδοχή. Ο τάφος του στο Ακρωτήρι είναι τόπος πανελλήνιου προσκυνήματος. Τη θέση, στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας, την είχε επιλέξει ο ίδιος. Η θέα στο σημείο αυτό είναι μαγευτική με τη Χαλέπα και τα Χανιά να διακρίνονται σε κοντινή απόσταση. Εκεί, ας μεταφερθούμε κι εμείς νοερά, γιατί…
«Στο Ακρωτήρι καθ’ αργά ανάβει μια λαμπάδα
για τον Εθνάρχη που ‘κανε μεγάλη την Ελλάδα»!
Σας ευχαριστώ».

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους:
Μιχάλης Σταυριανουδάκης Δήμαρχος Δάφνης
Μαρία Νερούτσου Περιφερειακή σύμβουλος
Αγγελική Λεβέντη Περιφερειακή σύμβουλος
Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων
Αντιδημάρχους
Αναστασία Σιμητροπούλου
Στέφανος Διαμαντής
Τους επικεφαλής:
Κ Θάνο Ορφανό επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο μας
Κ Νίκο Τσαμπαρλη
Τους Δημοτικούς Συμβούλους
Δημήτρη Γιαννακόπουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Αλίμου
Νίκο Παπανικολάου
Γιώτα Προυντζοπούλου
Τους Υποψηφίους Δημάρχους κκ Τσαμήτα Ευάγγελο και Χαρίτο Κώστα….
Τους Προέδρους και τις αντιπροσωπείες Κρητικών συλλόγων και σωματείων όμορων Δήμων
Γιάννης Τερεζάκης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου
Βασιλική Καπελώνη από την Ομοσπονδία Αμαρίου
Χρήστος Λουσίδης Πρόεδρος Αργυρούπολης
Στέλιος Μαμαλάκης Πρόεδρος Αγίου Δημητρίου
Κώστας Πρωτοπαπαδάκης Πρόεδρος Ηλιούπολης
Στέλιος Παλάσσαρος από το Σύλλογο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης
Από το Ελληνικό ο κ. Γαβαλάς
Ελένη Τσέκα-Λιαναντωνάκη ΓΓ Συλλόγου Ρεθυμνίων «Το Αρκάδι»
Γιάννης Αναστασάκης ΓΓ Λασιθιωτών Αττικής «Ο Δικταίος»
Μιχάλης Τερεζάκης Α/πρόεδρος Συλλόγου Αρμενιανών Αποκορώνου
Θοδωρής Σεβντάς ΓΓ Συλλόγου Βύρωνα Καισαριανής Παγκρατίου
Τους Προέδρους και αντιπροσωπείες Συλλόγων και φορέων του Δήμου μας
Μαρίνα Φραγκούλη Πρόεδρος Συλλόγου Οικισμού Εκτελωνιστών, μαζί με τους Παναγιώτη Δρόσο και Κώστα Φαλιέρο
Ακης Γιακουμίδης από το Σύλλογο Αμπελακίων
Μανώλης Μιχαλέτος Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας
Νίκος Φατσέας από το Σύλλογο περιοχής Κυθηρίων
Δημήτρης Δόγκας από τον ΟΔΗΠ
Και οι
Άννα Κεσίσογλου
Γιάννης Αντωνάκης υπ. Ανοιχτού κολυμβητηρίου Δ. Αλίμου
Γιάννης Ψαριώτης υποψ. Περιφερειακός σύμβουλος
Στράτος Αστεριάδης
Παύλος Παπαδημητρόπουλος
Δασκαλάκης Νίκος πρόεδρο της ένωσης συντακτών κρητικού τύπου
Ελισάβετ Μητσού από το Alimosonline
Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού «ΑΙΓΑΓΡΟΣ» για την συγκίνηση που μας χάρισε.
Το Στρατηγό έα κ. Σταύρο Φωτάκη για την εξαιρετική ομιλία του, το Χοροδιδάσκαλό μας Γρηγόρη Μωραϊτη με το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου και το Μάνο Νοδαράκη μέλος του Συλλόγου μας στη Λύρα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.