Ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 στο Δήμο Καισαριανής




Με την παρουσία πλήθους κόσμου από την πόλης μας, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δήμο Καισαριανής.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο για το νόημα της εθνικής επετείου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι «Σήμερα 198 χρόνια από την επανάσταση του 1821, συνεχίζουμε να αντλούμε διδάγματα, δύναμη και αντοχή από τους αγώνες του λαού μας για τη λευτεριά, τον ηρωισμό και τις θυσίες του. Βγάζουμε συμπεράσματα για τα καθήκοντα της σημερινής εποχής», ενώ τόνισε ότι «Το 21, διδάσκει, πάνω από όλα, ότι οι επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου και εξέλιξης. Η επανάσταση του 1821, ήρθε έπειτα από συνεχείς συγκρούσεις και ξεσηκωμούς που πνίγονταν στο αίμα, όταν ωρίμασε η ιδέα για γενικευμένο ξεσηκωμό, όταν ο λαός πίστεψε στην δύναμη του και πήρε την υπόθεση στα χέρια του.»

Ο Δήμαρχος στάθηκε στη σημασία που έχει στο σήμερα η Επανάσταση του 1821: «Τα διδάγματα από την επανάσταση του 21, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα σύγχρονα καλέσματα για εθνική δήθεν ομοψυχία στις διαρκείς θυσίες που απαιτεί η ανάπτυξη για τα συμφέροντα των λίγων, που εξασφαλίζει τα κέρδη και τα προνόμια μιας χούφτας ανθρώπων πάνω στη τσακισμένη ζωή εκατομμυρίων (…)Τα διδάγματα του 21 δεν έχουν σε τίποτα επίσης να κάνουν με την υποδαύλιση του εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού που ετοιμάζει τα σύγχρονα πολεμικά σφαγεία και την προσφυγιά. Που συνοδεύει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς για να υπηρετηθούν συμφέροντα ξένα προς το λαό. (…) Οι ιδέες της και τα οράματα που ενέπνευσε στους λαούς όλης της Ευρώπης, δεν έχουν σε τίποτα σχέση με το μίσος, τη μισαλοδοξία, το ρατσισμό που ασπάζονται και προσπαθούν να σπείρουν οι φασίστες της Χ.Α., που θέλουν σήμερα να εμφανίζονται ως τιμητές των αγωνιστών της επανάστασης.

Ο Δήμαρχος κλείνοντας υπογράμμισε ότι: «Τιμάμε τους αγωνιστές του 21 με τα λόγια του Κολοκοτρώνη: «Εμείς πολεμήσαμε για να έχετε εσείς γράμματα και το ψωμί που δεν είχαμε και να μην χρειάζεστε θαματα για να ζήσετε μια ζωή ανθρωπινή. Αφήστε τον δικό μας αγώνα και κοιτάτε τον δικό σας». Καλή συνέχεια στους δικούς μας αγώνες, ενάντια στη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους και την εκμετάλλευση.»

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων και με την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, αθλητικών σωματείων και φορέων της Καισαριανής.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.