Aύξηση των αγοραπωλησιών µέχρι και 60% στη Γλυφάδα




Λόγω της ενίσχυσης των τιµών των ακινήτων -κατά 2,5% για τις κατοικίες το γ’ τρίµηνο του 2018, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2017- και της αυξανόµενης ζήτησης για τουριστικά καταλύµατα, επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, έχουν εµπεδώσει ότι έχει πια έρθει η ώρα των επενδύσεων στα ακίνητα.

Αυτή είναι, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, µία από τις βασικές αιτίες για την αύξηση κατά 9% των οικοδοµικών αδειών που εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέµβριο του 2018, συγκριτικά µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2017, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ακόµη, οι νέες άδειες για κατοικίες έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 15%, σωρευτικά την τελευταία διετία, έναντι πτώσης 93% το διάστηµα 2006-2015.

«Καταγράφεται µία ενεργοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου, η οποία προκύπτει από τις δραστηριότητες που αφορούν την ανακαίνιση ή τη δηµιουργία καταλυµάτων µε στόχο τη µίσθωση µέσω Airbnb, όπως και από τη µακροχρόνια στασιµότητα που ήταν κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια» σηµειώνει στο «Εθνος» ο Πέτρος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, του Συνδέσµου για την ποιότητα και την ανάπτυξη των κατασκευών.

Πράγµατι, οι ανακαινίσεις κατοικιών και πολυκατοικιών, µε σκοπό τη βραχυχρόνια µίσθωση µέσω Airbnb ή την πώλησή τους σε υπηκόους τρίτων χωρών, που εξασφαλίζουν άδεια διαµονής (Χρυσή Βίζα) για επενδύσεις ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα, αντιπροσωπεύουν σηµαντικό µερίδιο των νέων οικοδοµικών αδειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συστηµικές τράπεζες χορηγούν ξανά στεγαστικά δάνεια για την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης κατοικίας. «Η αύξηση της ιδιωτικής οικοδοµικής δραστηριότητας που διαµορφώθηκε σε 8,7% το εννεάµηνο του 2018 ενισχύει το κλίµα ανοδικής πορείας στην αγορά ακινήτων.

Και συνδέεται µε την αύξηση των αγοραπωλησιών έως και 50% στην Αθήνα και µέχρι και 60% σε περιοχές των νοτίων προαστίων όπως η Γλυφάδα. Οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες σε ακίνητα µεγαλύτερης ηλικίας που χρειάζονται ορισµένες εργασίες ανακαίνισης, αλλά προσφέρονται σε αρκετά ελκυστικές τιµές» εξηγεί ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, πιστοποιηµένος εκτιµητής, MRICS και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Values.

Ξενοδοχεία Ωθηση στην οικοδοµική δραστηριότητα έχει δώσει και η δηµιουργία νέων ξενοδοχείων και boutique hotels που καταγράφει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγµή η τάση της αγοράς κτιρίων, γραφείων ή παλαιών κτισµάτων, µε στόχο τη µετασκευή τους σε ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραµένει ισχυρή κυρίως σε µεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά, η επενδυτική εταιρεία Μπλε Κέδρος προχωρά στην αναβάθµιση σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων τετραώροφου διατηρητέου κτιρίου στο Κολωνάκι, ενώ η τεχνική εταιρεία Intrakat, έως τον Ιούνιο του 2018, αναµένεται να έχει ολοκληρώσει τη µετατροπή διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας σε πολυτελές boutique hotel.

Η επόμενη… πίστα

Ζητούµενο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι οι ανακαινίσεις και οι µετασκευές κτιρίων να δώσουν τη θέση τους στις νέες κατασκευές που παραµένουν ακόµη λιγοστές.

«Δεν θα πρέπει να επαναπαυθούµε,κ αθώς ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί µεταρρυθµίσεις σε φορολογικό και θεσµικό επίπεδο, ώστε να πετύχουµε µια στέρεη ανάκαµψη στην οικοδοµή και κατ’ επέκταση στην οικονοµία» σηµειώνει ο κ. Παπαϊωάννου. Πάντως, οι βάσεις για την περαιτέρω αναθέρµανση της οικοδοµής φαίνεται ότι έχουν τεθεί, καθώς, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, η σηµαντική ζήτηση για καλής ποιότητας ακίνητα εκτιµάται ότι θα «ξυπνήσει» την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.