Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τα δέκα χρόνια φυλακή στην καθαρίστρια




Ραγδαίες εξελίξεις για την υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας δημοτικού σχολείου του Βόλου, που καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο σε δεκαετή φυλάκιση, επειδή όπως αποδείχθηκε, εργαζόταν με πλαστό απολυτήριο δημοτικού, από το 1996 μεχρι και το 2014 και ήδη εκτίει την ποινή της στις φυλακές Θήβας.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της σταλεί το κείμενο της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Βόλου με την οποία καταδικάστηκε η καθαρίστρια σε κάθειρξη 10 ετών, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης.
Ακόμη, η Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της αποσταλεί αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταδικαστική απόφαση ο συνήγορος της 53χρονης, στις 19 Νοεμβρίου, κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα εργαζομένων, που ζητούν την άμεση αποφυλάκισής της από τις φυλακές της Θήβας, όπου και οδηγήθηκε, χαρακτηρίζοντας άδικη την απόφαση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, δήλωσε ότι το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο. Με την κίνηση αυτή ο δικηγόρος της 53χρονης ζητά όπως μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο,να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς φυλάκισής της, ποινή που επέβαλε το Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι η 53χρονη καθαρίστρια είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 15ετή φυλάκιση ενωσε δεύτερο βαθμό, η ποινή της μετατράπηκε σε 10 χρόνια, χωρίς αναστολή.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας από το νομό Μαγνησίας, η οποία εκτίει ήδη ποινή δεκαετούς κάθειρξης για πλαστογράφηση απολυτηρίου δημοτικού, με το οποίο προσλήφθηκε μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Μετά από την σκληρή ανακοίνωση από το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Νομού Μαγνησίας, η οποία κατηγορούσε τη δικαιοσύνη ότι έχει «ερμητικά κλειστά τα μάτια», παρέμβαση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους πραγματοποίηση και η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη.

Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη. Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις “διαφθοράς”. Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου.

Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη. Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για το νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!».

Νομικοί κύκλοι που μίλησαν σε διάφορα ΜΜΕ εξέφρασαν την άποψη ότι η υπόθεση θα πρέπει να περάσει στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη δυνατότητά του να απονέμει χάρη σε καταδικασθέντες. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ο συνήγορος της γυναίκας θα πρέπει να κάνει άμεσα τη σχετική αίτηση στο Συμβούλιο Χάριτος, το οποίο και γνωμοδοτεί στον ΠτΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Να επανεξεταστεί η απόφαση για δεκαετή κάθειρξη στην καθαρίστρια

«Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξήντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μία φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη».

«Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμμα.

ΚΚΕ: Να αποφυλακιστεί τώρα η καθαρίστρια του Βόλου – «Μια φτωχή γυναίκα που δεν αδίκησε κανέναν»

Το ΚΚΕ ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό “τίτλο σπουδών” ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν “απόφοιτη” της Ε’ τάξης του Δημοτικού!».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις Φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου -κατά πώς βολεύονται κάθε φορά- περί “ισότητας απέναντι στον νόμο” και “κράτους δικαίου» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Σταύρος Θεοδωράκης: “Γιατί μόνο δέκα χρόνια και όχι ισόβια;”

«Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας την καταδίκη της καθαρίστριας στον Βόλο σε δεκαετή φυλάκιση.

Πηγή: topontiki.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.