Παλαιό Φάληρο: Αντιδρούν για τις παρεμβάσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)




(ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης)

Aυθαίρετο και παράνομο τσιμέντωμα της κοίτης της Πικροδάφνης από την Περιφέρεια Αττικής, στην οδό Θέμιδος στο Φάληρο!

Οι λόγοι που καταγγέλλουμε αυτό το έργο είναι οι εξής:

1. Eπεμβαίνει στην κοίτη και τα πρανη του ρέματος ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του

2. Επικαλείται το ‘άρθρο 4 του Ν. 4258/2014, βάσει του οποίου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, διότι γίνεται αποκατάσταση και επισκευή αντιπλημμυρικών έργων υφιστάμενων, γεγονός το οποίο είναι ψευδές. Εχουμε φωτογραφία του ίδιου μέρους των πρανών του 2017, που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα έργο

3. Στη σκοπιμότητα του έργου επικαλείται τη μελέτη διευθέτησης του ρέματος και την καθαίρεση σημαντικού μέρους των πρανών των γηπέδων της οδού ΦΟΙΝΊΚΩΝ, σε μήκος 300-400 μέτρων. Αντίθετα το σημερινό έργο δεν εχει σχεση με τα πρανή αυτά, τα οποία προβλέπεται να καθαιρεθούν!

4. Στη σύμβαση του έργου αναγράφεται σαφώς ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μηχάνημα εντός του ρέματος παρά μόνο αναβατόριο. Έχουμε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο της κοίτης στις 7/11/18 στις οποίες φαίνεται μπουλντόζα που σκάβει την κοίτη!

5. Στο σημείο που εκβάλλουν οι αγωγοί υπάρχει έντονη δυσοσμία, η οποία μαρτυρά την παράνομη σύνδεση τους με αγωγούς βοθρολυμάτων, τα οποία πέφτουν στην Πικροδάφνη και από εκεί στη θάλασσα, στο ΕΔΕΜ. Το γεγονός αυτό καταγγείλαμε το 2017 στη ΣΥΓΑΠΕΖ τη Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση της Πικροδάφνης, ο σύλλογος ΡΟΗ πολίτες υπερ των ρεμάτων και η ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση πολιτών Ηλιούπολης) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει σαφής παραβαση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την προστασία και ποιότητα των υδάτων.

6. Με το σκάψιμο της κοίτης και την κατασκευή της λιθοδομής και τη σχεδιαζόμενη επένδυση του ρέματος με συρματοκιβώτια, υποβαθμίζεται το ρέμα και αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμύρας. Παραβιάζεται η Οδηγία 2007/60/ΕΚ για τη διαχείριση της πλημμύρας και την προστασία των ρεμάτων.

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Παλαιό Φάληρο: Αντιδρούν για τις παρεμβάσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 13/11/2018 at 6:33 μμ
    Permalink

    Είμαστε δυό, είμαστε τρεις, νάμασταν χίλιοι δεκατρείς

    Απαντήστε
  • 14/11/2018 at 1:26 μμ
    Permalink

    Στον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο έχουμε διδαχθεί ότι η παρέμβαση του ανθρώπου στην φύση είναι ενδεδειγμένη ώστε να βελτιωθεί το φυσικό περιβάλλον ώστε να είναι φιλικό για την διαβίωση των ανθρώπων. Οι πρώτες ολοκληρωμένες τεχνικές εργασίες προς όφελος της ανθρωπότητας έγιναν από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη κλπ) με δρόμους γέφυρες κτλ.
    Τώρα στην Ελλάδα του 2018 βρίσκονται άνθρωποι που αντιδρούν σε εξυγιάνσεις ρεμάτων, χρήση μηχανημάτων, μετά από μελέτες επιστημόνων που έχουμε φάει τα χρόνια μας στις Πολυτεχνικές σχολές. Ήμαρτον ! Αφήστε τον επιστημονικό προσωπικό να διευκολύνει την ζωή όλων μας και πάνω απ’ όλα εμπιστευτείτε τόσο την τεχνολογία όσο και την ολιστική εικόνα που έχουμε (και για το συγκεκριμένο ρέμα) δηλ. βροχομετρικά στοιχεία, κίνδυνος πλημμύρας, μέγεθος διατομών, αεροφωτογραφίες παρελθόντων χρόνων και χίλια άλλα στοιχεία που δε μπορώ τώρα να αναλύσω.
    Ο μικρόκοσμος έξω από την αυλή του καθενός δεν αποτελεί το σύνολο ενός ρέματος με μήκος περί τα 15 ΚΜ.

    Απαντήστε
  • 04/12/2019 at 12:10 πμ
    Permalink

    Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 17:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 55, με θέμα το «Ρέμα Πικροδάφνης».

    Ομιλητές ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωσταντίνος Λουπασάκης και ο Βουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης.

    Έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης Αττικής και οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης.

    Θα παρέμβουν η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Σοφία Σακοράφα και εκπρόσωποι των συλλόγων “Δίκτυο πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης” και Κ.Ι.Π.Η.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.