Μεγάλη μέρα για τη Γλυφάδα – Το νέο κοιμητήριο της πόλης είναι γεγονός (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Το όνομα των Αγίων Ταξιαρχών και προστατών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, δόθηκε στον ναό του νέου κοιμητηρίου του δήμου Γλυφάδας, τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν σήμερα το απόγευμα.

Το κοιμητήριο σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας, σε έκταση που παραχωρήθηκε με ειδικό νόμο το Δεκέμβριο του 2014 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Ιερός Ναός του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε με δωρεά του Θανάση Μαρτίνου.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ευχαρίστησε τον Θανάση και τη Μαρίνα Μαρτίνου για τη μεγάλη τους προσφορά στην πόλη.

Ο χώρος του κοιμητηρίου ξεκινά ένα χιλιόμετρο πάνω από το τελευταίο σπίτι στην περιοχή της Τερψιθέας, βρίσκεται δηλαδή εκτός οικιστικής ζώνης. Σε τμήμα της έκτασης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στρατιωτικό κοιμητήριο, για την Πολεμική Αεροπορία.

Στο σημείο έχει κατασκευαστεί και μνημείο όπου αναφέρονται τα 750 περίπου ονόματα των πεσόντων της Αεροπορίας μας από την ίδρυσή της πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα αεροσκάφος Μιράζ.

Πριν τα θυρανοίξια του ναού, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

 

 

“To μεγαλύτερο και το πιο έντονο και επείγον πρόβλημα της πόλης μας και της τοπικής μας κοινωνίας, επιλύεται οριστικά” είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

“Είναι μια μέρα που είμαστε όλοι εδώ για την αξιοπρέπειά μας, για τον σεβασμό μας στον συνάνθρωπο, για τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Γιατί και ο τρόπος με τον οποίο αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας, είναι πολιτισμός.

Για όλους εμάς που καταπιανόμαστε με τα προβλήματα της πόλης και την αγαπάμε, αισθανόμαστε ότι φεύγει ένας μεγάλος βραχνάς που δεν έχει όμοιό του όταν υπηρετείς τον τόπο σου. Ένας βραχνάς που κάθε φορά γίνεται πιο δύσκολος όταν μια οικογένεια στην πόλη μας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία κατοικία για ένα αγαπημένο της πρόσωπο.

Το πρώτο νεκροταφείο στη Γλυφάδα που έγινε την δεκαετία του 40′ είναι ασφυκτικά γεμάτο και παρά τα 80 χρόνια που πέρασαν η πόλη μας δεν μπόρεσε να βρει λύση για το δραματικό αυτό θέμα.

Το λέω αυτό για να εξηγήσω το μέγεθος της δυσκολίας αλλά και τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος.

Αυτά όμως πέρασαν. Σήμερα τιμούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης τη λειτουργία του νέου κοιμητηρίου του δήμου Γλυφάδας”.

 

 

Πάνος Καμμένος: Δήμαρχε, συγχαρητήρια, γιατί αν δεν ήσουν εσύ δεν θα γινόταν αυτό το Κοιμητήριο

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού και στα εγκαίνια του νέου Κοιμητηρίου του Δήμου Γλυφάδας, τμήμα του οποίου θα αποτελέσει και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πεσόντων Αεροπόρων μας.

Είναι τιμή μου να είμαι εδώ, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για το πρώτο Στρατιωτικό Κοιμητήριο, το οποίο εύχομαι να είναι άδειο. Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι κάθε μέρα στο Αιγαίο απογειώνονται από τα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα Readiness, δεκάδες αεροσκάφη, με πιλότους έτοιμους να πεθάνουν για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Όταν επιθεώρησα για πρώτη φορά τις τάξεις της Σχολής Ικάρων, οι υπασπιστές μου είπαν «Κύριε Υπουργέ, στατιστικά το 10% των παιδιών που ορκίζονται σήμερα δεν θα τελειώσουν την καριέρα τους στην Πολεμική Αεροπορία», γιατί οι Έλληνες Αεροπόροι ασκούνται εν καιρώ ειρήνης σε συνθήκες πολέμου, για όλους εμάς. Και αξίζει ένα τέτοιο μνημείο που τους έχει συγκεντρώσει σήμερα όλους μαζί, για να τους αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές.

Επίσης, είμαι ευτυχής, γιατί είμαι εδώ και ως Γλυφαδιώτης. Πράγματι, το περιέγραψε σωστά ο Δήμαρχος το πρόβλημα του Κοιμητηρίου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, με την Φάνη Πετραλιά και τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, πόσο δύσκολο ήταν να βρούμε μία θέση για το Κοιμητήριο.

Η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη αποτελεί αστείρευτη πηγή από την οποία αντλούμε καθημερινά δύναμη, για να αγωνιζόμαστε και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Προσήλθαμε εδώ σήμερα, με δέος και σεβασμό, για να εγκαινιάσουμε ένα χώρο ιερό, ένα χώρο μνήμης, ένα χώρο που θα τιμά τους αγαπημένους μας που φεύγουν από κοντά μας.

Στον ιερό αυτό χώρο, θα αναπαύονται οι πιλότοι μας, οι «άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου», που πετούν καθημερινά εξασφαλίζοντας την ειρήνη δια της αποτροπής, έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα.

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για εμένα προσωπικά, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ζήτημα υψίστης προτεραιότητας και εθνικής σημασίας η απόδοση τιμής που επιβάλλεται σε αυτούς που εκτελούν το χρέος τους, απέναντι στους ήρωες που έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών.

Θέλω να πω, εδώ, δημόσια, ότι εγώ συνέχισα την πρωτοβουλία που πήρε ο Νίκος Δένδιας, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τη συνεργασία του Αρχηγού και των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ήταν αρκετά δύσκολο. Ξεπεράσαμε πάρα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να ξεχνούμε τον Γιώργο Μπαλταδώρο, τον Νικόλαο Βασιλείου, κανέναν από τους νεκρούς ήρωες πιλότους μας, που με τη θυσία τους πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και των αγώνων του ελληνικού Έθνους.

Εδώ λοιπόν, στο νέο Κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας, το Μνημείο και το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Πεσόντων Αεροπόρων μας, θα αποτελέσουν χώρο ιερό και χώρο μνήμης, αντάξιο της δικής τους θυσίας.

Υποκλινόμαστε, για άλλη μια φορά, στις ηρωικές μορφές των πιλότων μας και στις οικογένειές τους, με τη διαβεβαίωση ότι η απώλεια, ο πόνος, το δάκρυ και η θυσία των αγαπημένων τους προσδιορίζει το δικό μας καθήκον: να διατηρήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη και να την προβάλλουμε ως παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην τονίσουμε ότι η Πολεμική μας Αεροπορία, παράλληλα με το κύριο επιχειρησιακό της έργο, αναλαμβάνει και πληθώρα δράσεων προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, όπως είναι η συνδρομή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η έρευνα και η διάσωση, οι αεροδιακομιδές (κάθε μέρα έχουμε μεταφορές ασθενών από τα νησιά μας), η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της κοινωνικής προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία, για άλλη μια φορά, βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον πολίτη, παραχωρώντας την έκταση που απαιτήθηκε για να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης Κοιμητηρίου, που απασχολούσε επί δεκαετίες τον Δήμο Γλυφάδας.

Το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής και τις στρατιωτικής ηγεσίας με τις τοπικές αρχές, ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μαζί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο.

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και κάποιους που είχαν τις αμφιβολίες τους γι’ αυτό το έργο και είναι σήμερα εδώ, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Κλείνοντας, θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλο, στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και στον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, με τον οποίο μας συνδέει μια εικοσάχρονη φιλία, που πραγματικά το έβαλε στοίχημα και δεν πέρασε ημέρα από την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε που να μην κάνει ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Του αξίζουν, λοιπόν, τα συγχαρητήρια όλων μας.

Δήμαρχε, συγχαρητήρια, γιατί αν δεν ήσουν εσύ δεν θα γινόταν αυτό το Κοιμητήριο.

Εύχομαι ευλαβικά η Παναγιά μας, η Υπέρμαχος Στρατηγός, αλλά και οι Αρχάγγελοι, που γιορτάζουν σε λίγες ώρες από τώρα, να προστατεύουν την Πολεμική μας Αεροπορία, τους αεροπόρους μας και όλη τη Γλυφάδα».

Το έργο αυτό ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν. Στα τέλη του 2014, με ειδικό νόμο παραχωρήθηκε έκταση 42 στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κοιμητήριο, εντός των ορίων των εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα, όπου στεγάζεται εδώ και δεκαετίες το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων (ΕΤΗΜ).

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στο χαιρετισμό του υπογράμμισε με συγκίνηση ότι το μνημείο πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας φιλοξενεί όλα τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων, από τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη το 1912 μέχρι το Νίκο Βασιλείου το 2018, που ευχήθηκε να είναι και ο τελευταίος πεσών.

«Στον ιερό αυτό χώρο θα αναπαύονται οι πιλότοι μας, οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, που πετούν καθημερινά εξασφαλίζοντας την ειρήνη διά της αποτροπής, έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο στρατιωτικό κοιμητήριο. Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας με τις τοπικές αρχές.

Από τις αρχές του 2015, ο Δήμος Γλυφάδας, με τη δέουσα προσοχή και με σεβασμό στο περιβάλλον, προχώρησε με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για την εκκίνηση, την αδειοδότηση και την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Εντός του χώρου του κοιμητηρίου κατασκευάστηκε ιερός ναός μοντέρνας αρχιτεκτονικής σύλληψης. Ο Δήμος Γλυφάδας ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας και τον Μητροπολίτη κ.κ. Παύλο για τη στενή και γόνιμη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα.

 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του πριν την Ακολουθία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα της πόλης, στον κορεσμό του κοιμητηρίου λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

«Στην αρχή κτυπήσαμε πόρτες και δεν άνοιξαν. Όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χάρις τις ενέργειες του Δημάρχου κ. Παπανικολάου, αλλά και των Υπουργών Αμύνης κ. Καμμένου και του προηγούμενου κ. Δένδια, τα πράγματα άλλαξαν και τα αποτελέσματα, γευόμαστε σήμερα όλοι, στην ιστορική αυτή ημέρα. Θερμές ευχαριστίες στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, για τις δικές του ενέργειες αλλά και του μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας κ. Αθανασίου Μαρτίνου, που έφτιαξε αυτόν τον περικαλλή Ναό τον οποίο θα τιμάται στους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους Μιχαήλ & Γαβριήλ…», κάτι που έγινε δεκτό από τον κόσμο με θερμό χειροκρότημα.
Μετά την Ακολουθία, τελέσθηκε ο πρώτος Πανηγυρικός Εσπερινός. Ενώ θα ετοιμασθεί να πανηγυρίσει κανονικά στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτυπώνει και τον αρχικό του αρχιτεκτονικό στόχο, που ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου το φυσικό περιβάλλον θα κυριαρχεί, ενώ η τελική αίσθηση και εικόνα του χώρου δεν θα προσομοιάζει την συνήθη εικόνα των νεκροταφείων της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το μάρμαρο και το δομημένο τοπίο.

Οι περιοχές ταφής στο μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου δεν αποτελούνται από εμφανείς διαμορφώσεις τάφων, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα κοιμητήρια της χώρας μας, αλλά βρίσκονται καλυμμένες μέσα σε μεγαλύτερες ενότητες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους και παράλληλα διατηρούν το χαρακτήρα φυσικής διαμόρφωσης αυτού. Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.000 δέντρα, ενώ ο Δήμος Γλυφάδας κατασκεύασε παράλληλα νέα περιμετρική οδό, με φωτισμό και περίφραξη, καθώς και τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων του κοιμητηρίου.

Ο Δήμος Γλυφάδας απευθύνει ευχαριστίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προσωπικά στον Υπουργό Πάνο Καμμένο, που στήριξε τα τελευταία 3,5 χρόνια σθεναρά την προσπάθεια δημιουργίας νέου κοιμητηρίου, στην Πολεμική Αεροπορία και στις υπηρεσίες της, στη δημοτική αρχή και στους δημοτικούς συμβούλους που υποστήριξαν το εγχείρημα αυτό, στις υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου και των τεχνικών εταιριών που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου και στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, επί των ημερών του οποίου ψηφίστηκε η νομοθεσία που άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή του κοιμητηρίου.

Το παρών στην τελετή έδωσαν σύσσωμοι οι Κληρικοί όλης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Νίκος Δένδιας, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι Δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας Τάσος Γαϊτάνης και περισσότεροι από 2.000 πολίτες.

“Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα αισθανόμουν τόση χαρά σε ένα κοιμητήριο. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η γειτονική πόλη της Γλυφάδας μετά από μια τεράστια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, εγκαινίασε απόψε το κοιμητήριο και κάνει τα Θυρανοίξια του ναού” είπε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Είναι ένα κοιμητήριο που λύνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις, χρειάστηκε πάρα πολύς κόπος, μάθαινα από κοντά τους αγώνες του δημάρχου Γλυφάδας και είμαι πολύ περήφανος που το κατάφερε. Η κοινωνία της Γλυφάδας ανακουφίζεται, ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε και εμείς στον Άλιμο να αποκτήσουμε το δικό μας κοιμητήριο”.

https://www.youtube.com/watch?v=1NNQdGkEHx4

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.