Άλιμος: Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τις δημοτικές εκλογές – Στόχος του Κονδύλη η εκλογή από την πρώτη Κυριακή




Τα «πάνω κάτω» έχει φέρει σε όλους τους Δήμους το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με το νέο σύστημα:

  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κάθε παράταξη καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο ακριβώς είναι το ποσοστό της στον Α΄ γύρο.
  • Δεν υπάρχει «μπόνους» εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο εφόσον εκλεγεί από την Α’ Κυριακή.
  • Δεν υπάρχει «πλαφόν» εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος ακόμα και εάν το ψηφοδέλτιό του πάρει λιγότερο και από 3%. Το γεγονός αυτό ήδη οδηγεί αρκετούς επίδοξους Δημοτικούς Συμβούλους να κατέρχονται υποψήφιοι για Δήμαρχοι, με δικό τους ψηφοδέλτιο, ελπίζοντας έτσι να εκλεγούν ευκολότερα Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα ονόματα που «παίζουν» στο προεκλογικό τοπίο του Αλίμου και που θα ακούμε συχνά μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, τον Μάιο 2019:

 

  1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ο σημερινός Δήμαρχος Αλίμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος, με κύριο όπλο το έργο που έχει να παρουσιάσει.

Είναι, επίσης, ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί ότι προσχωρούν στον συνδυασμό του εν ενεργεία Δημοτικοί Σύμβουλοι από άλλες παρατάξεις, αλλά και νέοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από την κοινωνία του Αλίμου.

Μένει να δούμε κατά πόσον θα αποτυπωθεί στην κάλπη το θετικό κλίμα που επικρατεί στον Άλιμο υπέρ του σημερινού Δημάρχου. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για εκλογή από την πρώτη Κυριακή, ώστε να εξασφαλιστεί «αυτοδύναμη» δημοτική αρχή στον Άλιμο.

Αλλά και τα κομματικά επιτελεία δεν έχουν μείνει αδιάφορα απέναντι στη δυναμική του σημερινού Δημάρχου. Η Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. και το Ποτάμι είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξουν τελικά την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Α. Κονδύλη, αν δεν κρατήσουν «ουδετερότητα» απέναντι στις πολλές δημοτικές παρατάξεις που κατεβαίνουν.

Το ενδεχόμενο στήριξης του Α. Κονδύλη είχαν εξετάσει και οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, όμως οι σκέψεις τους «σκόνταψαν» στις αντιδράσεις της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Αλίμου.

 

  1. ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ

Ο Νίκος Τσαμπαρλής δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος, καθώς εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένος. Οι επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες ήταν πολύ κακές, ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια και από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. για τη «σύμπλευση» του Νίκου Τσαμπαρλή στα Δημοτικά Συμβούλια με τον ΣΥΡΙΖΑ (Ελένη Μπελιά).

Για την θέση του επικεφαλής της παράταξής του, ο Νίκος Τσαμπαρλής έχει ήδη επιλέξει τον εργολάβο-μηχανικό Ευάγγελο Τσαμήτα και του έχει «δώσει το δαχτυλίδι».

 

  1. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΜΗΤΑΣ

Για ένα διάστημα ακουγόταν έντονα ότι ο διάδοχος του Ν. Τσαμπαρλή, Ευάγγελος Τσαμήτας, θα στηριχτεί από τη Ν.Δ. ως υποψήφιός της για τον Άλιμο. Το σενάριο αυτό πλέον έχει κατηγορηματικά αποκλειστεί από την Πειραιώς και έχει ξεκαθαριστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ν.Δ. δεν στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Κατά συνέπεια, ο κ. Τσαμήτας δεν έχει την στήριξη της Ν.Δ., αλλά μόνον την υποστήριξη του κ. Τσαμπαρλή.

Το γεγονός αυτό δεν αφήνει ουσιαστικές ελπίδες στον κ. Τσαμήτα να εκλεγεί Δήμαρχος, πράγμα που ο ίδιος φαίνεται ότι ήδη γνωρίζει και αποδέχεται. Στοχεύει όμως, όπως όλα δείχνουν, στην εκλογή του ως Δημοτικός Σύμβουλος, κάτι που επανειλημμένα έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Τελευταία φορά που είχε θέσει υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος ο κ. Τσαμήτας, ήταν στις προηγούμενες εκλογές (2014), με το ψηφοδέλτιο του Θάνου Ορφανού, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

 

  1. ΘΑΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Ο πρώην Δήμαρχος Θάνος Ορφανός θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, χωρίς όμως πλέον ‘χρίσμα’ από το ΠΑΣΟΚ, όπως παλαιότερα. Το ΚΙΝ.ΑΛ. αυτήν την φορά είτε θα στηρίξει τον Α. Κονδύλη, είτε θα τηρήσει «ουδετερότητα» απέναντι σε όλα τα ψηφοδέλτια στον Άλιμο.

Αρκετοί είναι οι συνεργάτες του κ. Ορφανού που δεν θα τον ακολουθήσουν αυτήν την φορά στην κάθοδό του, γιαυτό και ο ίδιος βρίσκεται ήδη σε έντονες διεργασίες ανασυγκρότησης της παράταξής του και εξεύρεσης νέων υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων.

Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι είναι δύσκολο να επανεκλεγεί Δήμαρχος, έχει θέσει ως στόχο να εκλέξει όσους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους μπορεί, ώστε να αναδειχθεί σε «ρυθμιστή» των εξελίξεων την επόμενη μέρα των εκλογών.

 

  1. ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΙΑ

Η Ελένη Μπελιά που στις προηγούμενες εκλογές στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., δεν θα είναι ξανά υποψήφια Δήμαρχος. Σύμφωνα με το καταστατικό της παράταξής της, ο επικεφαλής-υποψήφιος Δήμαρχος αλλάζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Θυμίζουμε ότι πριν την Ελένη Μπελιά επικεφαλής ήταν ο Δημήτρης Κλαυδιανός, ενώ αναμένεται να την διαδεχθεί ως υποψήφια Δήμαρχος η Αλεξάνδρα Γιαννούτσου ή η Μαρία Νερουτσου.

 

  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ – ΜΑΡΙΑ ΝΕΡΟΥΤΣΟΥ

Η Μαρία Νερούτσου είναι σήμερα Περιφερειακή Σύμβουλος με την Ρένα Δούρου. Έχει διατελέσει και Αντιδήμαρχος Αλίμου, επί δημαρχίας Κώστα Μαντζουράνη. Αποτελεί την επικρατέστερη διάδοχο της Ελένης Μπελιά στην ηγεσία της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια έχει εκδηλώσει έντονα την επιθυμία να είναι υποψήφια Δήμαρχος, αλλά «σκοντάφτει» στην άρνηση πολλών μελών της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που προτιμούν ως υποψήφια Δήμαρχο την Αλεξάνδρα Γιαννούτσου.

Η Αλεξάνδρα Γιαννούτσου είναι δικηγόρος. Ανέλαβε Δημοτική Σύμβουλος το 2015, στη θέση της Φανής Πύρζα, που παραιτήθηκε. Είναι πιθανό να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της Ελένης Μπελιά, αν τελικά δεν ηγηθεί η Μαρία Νερούτσου.

 

  1. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΜΑΡΙΝΟΥ

Λόγω αυξημένων πολιτικών υποχρεώσεών της, είναι πιθανό η Δημοτική Σύμβουλος Κυριακή Καμαρινού να μην ηγηθεί εκ νέου του δημοτικού ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Σε αυτό το ενδεχόμενο έχει αποφασιστεί να την διαδεχθεί ένας νέος σε ηλικία επιστήμονας και προς το παρόν εξετάζονται δύο εναλλακτικές περιπτώσεις.

 

  1. ΧΑΡΗΣ ΜΕΞΑΣ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαρίλαος Μέξας αναμένεται να ηγηθεί και πάλι της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής στον Άλιμο. Λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ίσως εξασφαλίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τη μία έδρα, που σήμερα έχει.

 

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρώην Αντιδήμαρχος του Θάνου Ορφανού και πρώην Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Ανδρέα Κονδύλη, αποφάσισε να ιδρύσει την δική του παράταξη και να κατέλθει υποψήφιος Δήμαρχος. Την απόφασή του αυτή δημοσιοποίησε πρόσφατα με συνέντευξή του, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα της παράταξής του ή τους συνεργάτες του.

Αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να καταφέρει να εξασφαλίσει μία έδρα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.