Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου στο πρόγραμμα Erasmus plus KA1




Διασυνδέοντας τις πολιτιστικές κληρονομιές της Μεσογείου & της Βαλτικής

Σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαιδευτικών μεθόδων για μαθητές δημοτικού, συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου (μαζί με συναδέλφους τους από σχολεία της Ν. Μάκρης και της Αλεξανδρούπολης), στο πλαίσιο του Σχεδίου Erasmus plus KA1.

Το πρόγραμμα που διήρκεσε καθ’ όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά (2017-2018) περιλάμβανε, μεταξύ άλλων ομαδικές αποστολές εκπαιδευτικών στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα – Γερμανία- Λιθουανία – Εσθονία – Φινλανδία – Πορτογαλία), ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού υλικού, ενώ έληξε με μια πολυήμερη διαδρομή «Από Στοκχόλμη προς Ταλίν». Η τελευταία σκοπό είχε την ενημέρωση για την η αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων επιρροών στο βόρειο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας: γεωλογία και γεωγραφία της περιοχής, γλωσσική πολυμορφία και μετανάστευση, Βίκινγκς, σουηδικά και ρωσικά σοβιέτ και σφαίρες επιρροής στη θρησκεία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Κοινή «συνισταμένη» των χωρών, «γραμμή σύνδεσης» ήταν η θάλασσα.

Πέραν λοιπόν των μαθημάτων, τα οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί από τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες, ή τις ομαδικές αποστολές στις συμμετέχουσες χώρες, οι ίδιοι μετέφεραν την τεχνογνωσία αυτή και το εκπαιδευτικό υλικό και στους μικρούς μαθητές, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό project για τους «Θαλασσινούς Πολιτισμούς», αλλά και την Τέχνη, το οποίο παρουσιάστηκε από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου κ.κ. Μπράτη και Αργυρίου, κατά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, με εκθέσεις ζωγραφικής των μαθητών της Β’ και της Ε’ τάξης και ένα πολυεθνικό τραπέζι γαστρονομικού πολιτισμού, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν τη «γραμμή σύνδεσης», μέσω των γεύσεων. H έκθεση περιλάμβανε και αντίστοιχα έργα των μικρών μαθητών από την 6η χώρα του προγράμματος (Πορτογαλία), την οποία επισκέφθηκαν και συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, οι επίσης εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου κ.κ. Στούμπα και Βαλακώστα.

Στην αποστολή των εκπαιδευτικών σε Σουηδία-Φινλανδία-Εσθονία, που ακολούθησε το πέρας της σχολικής χρονιάς, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί και οι συνάδελφοί τους από τις 5 ευρωπαϊκές χώρες, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια πολυεθνική εβδομαδιαία σειρά μαθημάτων, με πολυάριθμες επισκέψεις σε πολιτιστικούς προορισμούς, μουσεία, μεσαιωνικά κάστρα, ενώ μελέτησαν και θέματα τέχνης, μυθολογίας, αρχιτεκτονικής και γλυπτικής.

Το Σχέδιο Erasmus Plus KA1, έφερε κοντά την Μεσογειακή με την Βαλτική θάλασσας, γεμίζοντας με εκπαιδευτική τεχνογνωσία τους εκπαιδευτικούς μας, γνώση & ερεθίσματα τους μικρούς μαθητές!

 

 

 

info

  • Η ιστοσελίδα του κύκλου μαθημάτων στην Σουηδία-Φινλανδία-Εσθονία είναι: http://mesimericourses.eu/index…/stockholm-chain-foundation/
  • Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του κύκλου μαθημάτων «Από την Στοκχόλμη στο Ταλλίν-Ο βορράς μεταξύ ανατολής και δύσης”, υπάρχουν στο ηλεκτρονικό βιβλίο:http://chain.eu/docs/book_stockholm_2018.pdf

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.