Στα χέρια των δανειστών ο “Ασύρματος” στον Άγιο Δημήτριο;




«Ο Ασύρματος παραχωρήθηκε οριστικά το 2016 στους Δημότες του Αγίου Δημητρίου και σύντομα ξεκινούν έργα. Όσοι κινδυνολογούν ισχυριζόμενοι το αντίθετο σύντομα θα διαψευστούν»

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον δήμο Αγίου Δημητρίου, για τα σενάρια που θέλουν τον «Ασύρματο» να περνά στα χέρια του υπερταμείου, ήρθε από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, Χρίστο Καραχάλιο, μέσω facebook.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος Παναγιώτης Λασκαρίδης, βασιζόμενος σε έρευνα που έκανε στα κτηματολογικά φύλλα του Δήμου, που τηρούνται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηλιούπολης, ανακοίνωνε μέσα από δελτίο τύπου (ο κ. Λασκαρίδης εμφανίζεται ως επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Αγίου Δημητρίου), ότι ο «Ασύρματος» μαζί με άλλα 13 ακίνητα (παιδικές χαρές, σχολεία και χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου), περνούν στα χέρια των δανειστών.

 

Πριν από δύο χρόνια σε πανηγυρική εκδήλωση, στον «Ασύρματο» ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει την παραχώρηση της έκτασης στο δήμο Αγίου Δημητρίου.

Επειδή έρχονται δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει γρήγορα να αποσαφηνίσει ποια ακριβώς ακίνητα μεταβιβάζονται στο υπερταμείο, γιατί αλλιώς θα μπει «φωτιά» στο προεκλογικό τοπίο, όχι μόνο στον Άγιο Δημήτριο, αλλά και σε διπλανούς δήμους.

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, έκανε γνωστό ότι 13 δημοτικά ακίνητα, ανάμεσά τους το Πέτρινο Θέατρο και το Δημοτικό Ωδείο, μεταβιβάζονται στο υπερταμείο.

Μάλιστα όπως είχε δηλώσει θα συγκαλέσει και δημοτικό συμβούλιο για το θέμα.

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, στον Άλιμο, ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης είχε ανακοινώσει ότι τo αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου, η ελεύθερη δημοτική παραλία (Στολίδι), το κτίριο που στεγάζεται το ΕΠΑΛ, στο Άνω Καλαμάκι, τα γήπεδα μπάσκετ στην Κουμουνδούρου, δίπλα στο μετρό, ακόμη και το συμμαχικό νεκροταφείο, βρίσκονται ανάμεσα στα 24 ακίνητα του δήμου Αλίμου που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο.

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Η Διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Άμεσα και πρόθυμα η Ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην απαίτηση αυτή των Δανειστών και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Είναι δε  χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Τα 14 από τα 10.119 ακίνητα βρίσκονται εντός του Δήμου Αγίου Δημητρίου με α/α 477 έως και 490. Κατόπιν ελέγχου που διενήργησα στα κτηματολογικά φύλλα του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που τηρούνται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηλιουπόλεως, διαπίστωσα ότι, ανάμεσα στα ακίνητα αυτά είναι και ολόκληρη η έκταση του ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ!!!

 Ο Ασύρματός μας, που διεκδικούσαμε και αγωνιζόμασταν τόσα χρόνια να περιέλθει στον Δήμο μας, και στους δημότες του Αγίου Δημητρίου, είναι γεγονός ότι παραχωρείται με την παραπάνω υπουργική απόφαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., δηλαδή στο Υπερταμείο των δανειστών, μαζί με άλλα 13 ακίνητα (παιδικές χαρές, σχολεία και χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου), που βρίσκονται στον Δήμο μας και με άλλα δεκάδες χιλιάδες σημαντικά ακίνητα και ιστορικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα!!!

Η Δημοτική μας Ομάδα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λασκαρίδη, Διαμαρτυρόμαστε  έντονα για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη σε βάρος του λαού του Αγίου Δημητρίου.

Καταγγέλλουμε δε ότι η Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει την κατάσταση αυτή. Δεν έπραξε δε ούτε τη στοιχειώδη υποχρέωση της να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Λαό του Αγίου Δημητρίου για το γεγονός αυτό, αποσιωπώντας ένα τόσο σοβαρό θέμα!!!

Καλούμε όλους τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου να αγωνιστούμε μαζί και να προστατεύσουμε τον Ασύρματο μας και τα υπόλοιπα 13 ακίνητα που βρίσκονται εντός ορίων του Δήμου μας.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να πάρει θέση απέναντι σε αυτή τη κατάσταση και να μας ενημερώσει έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, τί ενέργειες έχουν γίνει για την αποτροπή της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης για τον δήμο μας και σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρήση και αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων από τον Δήμο και την Τοπική Κοινωνία και την εν γένει υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος και της  Δημόσιας Περιουσίας;

Ο ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ …ΤΩΡΑ!

Παναγιώτης  Λασκαρίδης

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης

Αγίου Δημητρίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mαρία Ανδρούτσου: Η πρόταση για τον Ασύρματο

Χρονικό παραχώρησης του Ασυρμάτου

Στις 15 Ιουνίου 2016, με την απόφαση της ΕΤΑΔ ΑΕ για την παραχώρηση του τελευταίου τμήματος -και ουσιαστικά ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου- στο Δήμο Αγ. Δημητρίου,  έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών των κατοίκων και των Δημοτικών Αρχών, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μετά για να αποκτήσει η πόλη τους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πράσινου που είχε ανάγκη.

Ο «Ασύρματος», εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Ο χώρος που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας.

Οι ανάγκες του Δήμου σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε μια ταχεία ανοικοδόμηση στην περιοχή, με ένα ανεπαρκές σχέδιο πόλης, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το χώρο του Ασυρμάτου ως λύση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου από τη δεκαετία του 1980 είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), σε δύο φάσεις, με αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Παυσανία Ζακολίκου, όταν ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη με αποτέλεσμα την απόδοση 11,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες.

Παράλληλα, άρχισαν να διαμορφώνονται και διάφορες χρήσεις στον αποδοθέντα χώρο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους δημότες.

Το 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων εκπαίδευσης διασωστών στο χώρο του Ασυρμάτου. Την ίδια περίοδο, συγκροτείται η Ανοιχτή Συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, από πολίτες που παρεμβαίνοντας οργανωμένα και δυναμικά, απομακρύνουν τα συρματοπλέγματα που οριοθετούσαν τη διεκδικούμενη έκταση, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες εκτεταμένης δενδροφύτευσης και συλλογικές δράσεις πολιτισμού με κοινωνικό πρόσημο (μαθήματα παραδοσιακών χορών, μουσικής κ.λπ.)

  • Με την εκλογή της Μαρίας Ανδρούτσου ως Δημάρχου, το 2011, επανατίθεται το θέμα της ολικής απόδοσης του Ασυρμάτου στο Δήμο, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη παρέμβαση ανάπλασης του χώρου.
  • Έτσι, με την υπ’ αρ. Φ.550/ΑΔ.687992 – Σ. 805/3-5-2011 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, που κοινοποιήθηκε με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προς την ΚΕΔ, το ΓΕΑ/ΕΓΑ, το ΓΕΑ/Γ5/4(2), την ΥΠΑ/Γραφείο Διοικητικού και το Δήμο Αγ. Δημητρίου, παραχωρήθηκε στο Δήμο Αγ. Δημητρίου έκταση 32 στρεμμάτων από το χώρο του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης (Ασύρματος) για τη «δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής».
  • Στις 27-5-2011, η Δήμαρχος απευθύνει επιστολή προς την, ακόμη υφιστάμενη, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ζητώντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της παραχώρησης του χώρου.
  • Στις 7-7-2011 η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης σε ανοιχτή συνεδρίασή της συμβάλλει, με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται, στη διαμόρφωση της άποψης για τον τρόπο που θα γίνει η τελική ανάπλαση του χώρου του Ασυρμάτου.
  • Στο διάστημα που ακολούθησε η ΚΕΔ, μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία, ενσωματώνεται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
  • Στις 13-11-2012, με νέα επιστολή της προς την ΕΤΑΔ αυτή τη φορά, η Δήμαρχος ζητάει να δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία.
  • Στις 11-2-2013, διαβιβάζεται στην ΕΤΑΔ πλήρης φάκελος με στοιχεία μελέτης για τη βιοκλιματική ανάπλαση ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου.
  • Στις 7-4-2013, σε Λαϊκή Συνέλευση, παρουσιάζεται η πρόταση βιοκλιματικής ανάπλασης του χώρου του Ασυρμάτου
  • Στις 14-5-2013, η ΕΤΑΔ απαντά και θέτει ζήτημα οικονομικού ανταλλάγματος για την ολοκλήρωση της παραχώρησης.
  • Στις 20-5-2013, συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίζει ομόφωνα να απορρίψει τις απαιτήσεις της ΕΤΑΔ.
  • Στις 23-5-2013, το Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Δήμαρχος κάνει παρέμβαση και το Σώμα αποδέχεται ομόφωνα σχετικό με το όλο θέμα υπόμνημα που υποβάλει ο Δήμος.
  • Στις 26-5-2013, σε νέα Λαϊκή Συνέλευση που γίνεται στον διεκδικούμενο χώρο, απορρίπτεται ομόφωνα κάθε απαίτηση της ΕΤΑΔ.
  • Στις 31-5-2013 το θέμα τίθεται στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
  • Στις 22-8-2013, η Δήμαρχος απευθύνει νέα επιστολή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (Υπουργείο Οικονομικών), θέτοντας εκ νέου το όλο ζήτημα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα και στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αττικής.

Ακολουθούν επαφές και προσφυγές προς κάθε αρμόδιο φορέα με τελευταία την επιστολή της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με την οποία έθετε το αίτημα της άμεσης διεκπεραίωσης του ζητήματος και την ολοκλήρωση των διαδικασιών με την τυπική παραχώρηση της εναπομένουσας έκτασης στο Δήμο.

Σε συνέχεια απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, το Δ.Σ της ΕΤΑΔ ΑΕ, στις 15 Ιουνίου 2016, αποφάσισε για την παραχώρηση του τελευταίου τμήματος -και ουσιαστικά ολόκληρου του χώρου του Ασυρμάτου- στο Δήμο Αγ. Δημητρίου.
Έτσι, το διαρκές αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου για συνολική απόδοση του χώρου και τη μετατροπή του σε ενιαίο χώρο πρασίνου, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής, βρίσκει δικαίωση.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την ένταξη του χώρου σε ένα συνολικό και όχι αποσπασματικό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σχεδιασμό ανάπλασης, μέσα από μια στρατηγική που θα διαμορφωθεί από κοινού από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος θα είναι και ο κατ’ εξοχήν αποδέκτης του οφέλους που θα προκύψει από την ανάπλαση ενός τόσο σημαντικού χώρου για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Ένας νέος κύκλος προσπαθειών αρχίζει τώρα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.