“Δεν θα αφήσουμε το σπίτι μας” λέει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών




Στις 10 Οκτωβρίου και εάν δεν βρεθεί μια λύση την τελευταία στιγμή ο Ελληνικός Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) στον Αγιο Κοσμά, ένας από τους πιο ιστορικούς ναυταθλητικούς ομίλους της χώρας, θα κατεβάσει τα ρολά.

Ο λόγος είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της μεταστέγασης του ομίλου, που προέκυψε από το 2012, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Σύμφωνα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως αναφέρει το tovima.gr η παραλία περιοχής και όλοι οι χώροι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Ομίλου, πρέπει να παραδοθούν στην πολιτεία.

“Εγώ δεν θα αφήσω να ξανασφραγίσουν τον Όμιλο” δήλωσε στο pyramisnews.gr, o πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, Ρότζερ Γκαττ,

Αυτός είναι ξεφτιλισμός, μας ξεφτιλίζουνε δεν είμαστε τραμπούκοι, είμαστε ένας Όμιλος με ιστορία και έπρεπε να μας σέβονται. Εμείς διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Όταν η Ελλάδα μας ήθελε εμείς ήμασταν εκεί.

Σήμερα που είναι η Ελλάδα; Δεν θα αφήσω να ξανάρθουν να ξανασφραγίσουν τον Όμιλο.

Εγώ έχω πει και στον υπουργό και σε όλους ότι έτσι και έρθει κάποιος να σφραγίσει, δεν θα το δεχτώ αυτό. Θα παραδώσω ζωντανά στις τηλεοράσεις μαζί με όλα τα μέλη τα κλειδιά στον υπουργό.

Δεν θα αφήσω να μας γκρεμίσουν την ιστορία που έχουμε φτιάξει τόσα χρόνια.

Πρέπει κάποιος να βγει να μιλήσει από του Αιγυπτιώτες. Νιώθουμε μόνοι μας εδώ, στην Ελλάδα.

Κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Ζητάμε να μας δοθεί χρόνος, να παραμείνουμε όπως είμαστε, όπως τον Άγιο Κοσμά, μέχρι το 2020 – 21, μέχρι να φτιαχτεί κάτι για εμάς που υπάρχει πρόθεση από τη Lamda να κάνει κάτι και να μπούμε μέσα σε αυτό.

Δεν θα αφήσουμε το σπίτι μας και να σηκωθούμε να μείνουμε στο δρόμο. Θα το αφήσουμε μόλις φτιαχτεί το καινούριο σπίτι. Μόνο έτσι θα φύγουμε”.

Στις 14 Μαρτίου εστάλη στον ΕΝΟΑ επιστολή από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: «Επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Εταιρείας μας, δεν έχετε απελευθερώσει ως οφείλατε τους χώρους τους οποίους κατέχετε αυθαίρετα στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά – παρά το γεγονός ότι και η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά (νυν Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου) έχει εκδώσει, κατά του Ομίλου σας, Πρωτόκολλο Αυθαίρετης Χρήσης και Διοικητικής Αποβολής σας από το ακίνητο – σας καλούμε διά της παρούσης να αποχωρήσετε άμεσα από το ακίνητο και να μας παραδώσετε όλους τους ως άνω χώρους ελεύθερους προς χρήση, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα από τον νόμο μέτρα για την απομάκρυνσή σας από το ακίνητο και για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος».
«Εχουμε κάνει τα πάντα για να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης, αλλά οι αρμόδιοι συνεχώς υπόσχονται και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ένας εκ των δύο αντιπροέδρων του Ομίλου.
Να σημειωθεί ότι Ομιλος είναι εγκαταστημένος στον συγκεκριμένο χώρο από το 1965. Ο χώρος παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος, όχι απλά για αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και σε αναγνώριση της πολιτείας της προσφοράς του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του στη Διοίκηση του Ελληνικού Ναυτικού, όταν δεν υπήρχε κράτος επί Κατοχής. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει τη συνδρομή των Ελλήνων της Αιγύπτου για την απελευθέρωση της πατρίδας με το να τους χαρακτηρίζει σήμερα ως… καταπατητές.
Οπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντακόπουλος, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας έχει προταθεί στη διοίκηση του Ομίλου να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους σε ένα ερειπωμένο κτίριο που βρίσκεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το οποίο, όπως επισημαίνει, χρειάζεται ένα κονδύλι ύψους 500-600 χιλιάδων ευρώ για να γίνει λειτουργικός χώρος.
«Ομως μας έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο οποιασδήποτε χρηματοδότησης. Εχουμε απευθυνθεί παντού, αλλά κανείς δεν δίνει λύση. Αυτή τη στιγμή μας έχουν δώσει μια διορία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να κλείσουμε. Τους εξηγήσαμε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις-τέσσερις μήνες για να μεταφερθούμε, αλλά δεν τους ενδιαφέρει» λέει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.
Σήμερα το αθλητικό δυναμικό του Ομίλου απαρτίζεται από τριακόσιους (300) αθλητές και 35 αθλητές ΑΜΕΑ, ενώ οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν πέρα από το κτίριο διοικήσεως εντευκτήριο, νεώσοικους, προβλήτα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα basket, beach volley και beach tennis), τα οποία έχουν κατασκευαστεί με έξοδα του Ομίλου. Αθλητές του ΕΝΟΑ κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις όπως τα δύο χρυσά (Νίνο Νικολαΐδης και Αντώνης Παπακωνσταντίνου) και ένα αργυρό (Δήμητρα Τσαμοπούλου) που κατακτήθηκαν στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στο Μπρεστ, της Λευκορωσίας.
Η απόφαση για το λουκέτο στον Ομίλο έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε-Καγιάκ, της Κολυμβητικης Ομοσπονδίας, του Δήμου Αλίμου και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι οποίοι με πρόσφατες επιστολές προς τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη εκφράζουν τη λύπη τους για την απομάκρυνση του ΕΝΟΑ από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και κάνουν έκκληση για την εξεύρεση λύσης ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Ομίλου.
Επίσης την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει σε προσωπικό επίπεδο στον πρόεδρο του ΕΝΟΑ κ. Ρότζερ Γκατ και προς την πολιτεία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ και οι πρόεδροι των κοινοτήτων των Ελλήνων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.
Ιστορικό του ΕΝΟΑ
Η έμπνευση της ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών ανήκει σε μια μικρή ομάδα επαναπατρισθέντων αθλητών του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας. Με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Σταμάτη Βαζακόπουλο αρχίζει η αναβίωση του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα.
Το 1965 το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας δέχεται να παραχωρηθεί μέρος της έκτασής του σε αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφερε στο ελληνικό κράτος ο ΕΝΟ Αλεξάνδρειας. Ο Ομιλος ιδρύεται επισήμως τον Σεπτέμβριο του 1965 και τον Ιανουάριο του 1966 αναγνωρίζεται η ίδρυσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το Συμβούλιο Αθλητισμού την κρίνει ωφέλιμη. Σταδιακά ο Ομιλος εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα σωματεία στον Ναυταθλητισμό.
Πηγή: tovima.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.